Sverige och Kanada: Trevlig fortgående nyhetsintensitet

2013-07-02

Sverige tillsammans med Kanada som kombinationssökning tycks fortfarande vara en av de nu mer unika positiva områden som märks i Google's nyhetssökning:



Tycks för vi nog säga ganska välgående relativt när jag först uppmärksammade det först (men då som här noterat i kontext av andra nyhetshändelser relaterat bl.a. Libya) 2011 och rörande mer lokaliserat Sverige kort tidigt 2012 och sedan väsentligt mer senare 2012. Rent av mycket Sverige - Kanda nu.


Det finns också få länder som är så moraliskt stabila att se Sverige umgås med i nyhetssökningen som Kanada. Oavsett nära nog - om inte allt - kan man vara trygg i att Kanada tar ett stabilt, moraliskt och genomtänkt perspektiv. När jag t.ex. nyligen ytligt tittade igenom i samband med protesterna i Turkiet hur NATO-avtalen egentligen såg ut dröjde det inte länge innan jag kunde konstatera att de paragrafer som idag i kontext av den mer "include it all" visionen borde vara de mest intressanta var vad Kanada bidrog med vid skapandet av NATO:


"The main Canadian contribution to the North Atlantic Treaty was Article 2 which committed members to maintain a "free" political system and to promote economic cooperation, in addition to the more usual diplomatic and military matters.[2] However trans-Atlantic unity in political and economic matters has not come to fruition, as European states have looked toward the European Union and its antecedents while North America has the North American Free Trade Agreement[.]"

Från: Canada–NATO relations

Sedan kan jag misstänka att Kanadas turistvanor är ganska lika svenskens men å andra sidan betvivlar jag verkligen utanför butiksförsäljning i och runt gamla stan till båt och/eller bussturister om just något mätbart värde på nivå att jag och antagligen nästan alla som läser detta lär märka det praktiskt på något sätt alls. Gissningsvis vinner vi mer på att rikta in oss på att bevara den svenska turisten i Sverige än att attrahera utländska turister som land (för Stockholm som del är det ju dock annorlunda). Men troligen finns det mycket annat. Runt gruvindustri kanske.


Också är Kanada en enkel och mycket praktisk mätpunkt rörande diskussion som rör politiska frågor av intresse för Sverige men där de är mer positionerade som särskilt just NATO genom att de har väldigt stora likheter med Sverige i internationella värderingar. När Kanada och Australien är nöjda med NATO är det troligt väldigt icke-ansträngande för Sverige att engagera sig mer än redan. Innan dess lutar man sig bättre tillbaka ett tag och nöjer sig med de mycket substantiella bidragen vi redan gör och helt säkert fullt tillräckliga om man alls ska fästa någon tilltro till vårt försvars-koncept av ett litet försvar nu och bygga upp det första när vi behöver (eller i värsta fall har behövt det). Det är en organisation som växt mycket och det kan kräva en del strukturförändringar det inte är självklart att ännu fler nya beslutande medlemmar har något att bidra till. Dessutom har jag och troligen de flesta svenskar svårt att se något värde i att vi kan få fler händelser där kärnvapen passerar över svenskt territorium. Olycksrisker ska inte alls helt uteslutas.


Tidigare relaterat Kanada

Kanada är vildmarkens skönhet (2011-05-25)

Kanada i Kina: Mer än handel (2012-02-10)

Kanada stannar i Syrien USA lämnar (2012-02-06)

The Globe and Mail (Kanada): Stockholm mest kreativt (2012-02-02)

Kanada II (2012-02-02)

FN & Folkmord: Kanadas moraliska tyngd är värd respekt (2012-02-02)

The Globe and Mail (Kanada): Stockholm mest kreativt (2012-02-02)

Kanada stänger ambassaden i Syrien (2012-03-05)

Kanadensisk styrka balanserar världen (2012-08-18)

Kanadensisk nationell marknadsföring: Intressant Sverige? (2012-11-01)

Världsmusikens Kanada-dag firar firas med Shania Twain (2013-06-12)