Eric Schmidt om framtiden för media på nätet

2010-05-05

I ett inlägg publicerat April 12, 2010 på Googles News Blog finns ett filmklipp där Eric Schmidt diskuterar teknik han upplever kan vara intressant för nyhetstidningar i förändring.

Han gör det från större företeelser och teknik han ser växer. Ingenting av vad säger bör vara vad intresserade inte redan känner till och följer utvecklingen av. Ändå är det givetvis intressant att få en samlad sammanfattad bild av hur Eric ser på utvecklingen.

Några saker är vad Eric Schmidt pekar på är värda understryka respektive komplettera med närliggande möjligheter:

1. Diskussionen här är mest relevant för stora aktörer. Dels därför att de kan nå fler kanaler och därför att de oftare missar många enkla men potenta möjligheter.

2. Det är viktigt att betrakta publikationer som vad når läsarna via olika kanaler. Vissa av dessa kan kräva anpassning men tidningarna kan inte utgå från att det räcker. För kanaler kan marknadsföring krävas.

3. Idag missar de flesta tidningar viktiga kanaler särskilt i den meningen att även när de finns på kanaler bearbetas dessa inte för att bygga trafik.

3. Att strukturera redaktionell information är viktigt långsiktigt. Googles Living stories är en bra lösning och på Wordpress finns Google Living stories nu "klart" att använda.

4. Facebook är den största och viktigaste sociala media sajten. Den största skillnaden jag upplever jämfört med näst största Twitter är att användarna på Facebook allmänt är mindre intresserade av marknadsföring och allmänt bättre stämmer med de läsarprofiler tidningar har.

Facebook upplever jag vidare bättre ger spontan trafik från Facebook än Twitter både i antal och kvalitet.

Närvaro och integration mot facebook är därför viktigt. Några guider som ger tips är:

Facebook Like knappen på din sajt steg för steg | Nyhetsbloggen
Facebook Like knappen till Google Blogger | Nyhetsbloggen
Facebook Like med URL till inlägg även på startsidan för Google Blogger
Tipsa om länkar i Facebook med bookmarklet direkt från sidan du besöker | Nyhetsbloggen
Meta taggar i Open Graph Protocol och Facebook
Facebook har RSS strömmar att prenumerera på | Nyhetsbloggen
Att få information om dig själv via Facebook Graph API

5. Innehåll med hög redaktionell kvalitet är viktigt eftersom det är det område tidningarna bäst kan konkurrera. Det behöver inte innebära dyrt innehåll. Inte heller innebär hög redaktionell kvalitet att området som bevakas är smalt eller kulturelitisk.

6. Google har stor betydelse och för större tidningar har vi på Nyhetsbloggen flera gånger kunnat konstatera att stora förbättringar ofta är nödvändig. Läs mer i:

Google Nyheter (Google News)
Google-tips för bloggar och tidningar
Användbart för skribenter