Facebook Like med URL till inlägg även på startsidan för Google Blogger

2010-05-02

När jag lade till Facebook Like knappen till Google Blogger och skrev guiden gjorde jag en sämre lösning än nödvändigt.

Koden jag skrev för att sätta URL till sidan som ska gillas skrev jag enligt:

<iframe expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:blog.url + "&layout=button_count&action=like&width=100&show_faces=false"' frameborder='0' height='20' width='100px'>
</iframe>

data:blog.url är en funktion i Blogger som returnerar URL till aktuell sida vi befinner oss på. För bloggens startsida innebär det att när Like knappen klickas är det denna URL snarare än inlägget knappen visats med som skickas. Klickar man på knappen när man är på en sida där bara inlägget visas blir det däremot rätt URL.

Exakt samma problem finns med Googles knappar för Buzz. Att lösa problemet för dessa kan vara möjligt men kräver en större insats eftersom de ligger i en stor javascript fil hos Google.

För Facebook Like kan vi lösa det genom att byta ut data:blog.url mot data:post.link. Vad data:post.link gör är att returnera URL till det inlägg Blogger just då pekar på i den lista över inlägg som den stegar sig igenom för att skriva ut. Funktionen går att använda i en widget av typen Blog som det normalt bara finns en av.

Koden blir i detta fall:

<iframe expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.link + "&layout=button_count&action=like&width=100&show_faces=false"' frameborder='0' height='20' width='100px'>
</iframe>

Mer om Facebook

Fler guider och tips om Facebook på Nyhetsbloggen:

Facebook Like knappen till Google Blogger
Facebook Like knappen på din sajt steg för steg
Tipsa om länkar i Facebook med bookmarklet direkt från sidan du besöker
Facebook har RSS strömmar att prenumerera på