Kurdistan: Kurdisk geo-politisk-kontroll i delar av Syrien kan tänkas skapa värde

2013-08-11

Rörande nedan finns ingenting indikerat att någon annan kommer reducera problematik dödsfall m.m. tillföljd av konflikten:



Om kurder - likväl vilka som helst - dör, får sina hem förstörda, torteras eller utsätts för andra oacceptable brott mot moral är det givetvis p.s.s. moraliskt korrekt att förhindra det samma.


Jag ser heller inte att ett problem finns att geo-politisk-kontroll etableras till följd av det över landgränsen. Men tycker verkligen att alla politiskt imperativa bör synkronisera och nå samförstånd med icke-extremistiska entiteter hos aktörer stridande inför Syriens landsgräns.


Och att resp. också lika viktigt etablerar långsiktigt kontinuerlig kanal att samtala över såväl som för att nå långsiktigt accepterande av varandras målsättningar. För redan stredande innanför gränserna ser jag inte att dessa vettigt kan se något problem med att geo-politisk-kontroll underligger vad som på sikt troligt blir en kurdisk-stat inkluderande norra Irak m.m. (också om jag bedömer i formella termer att det kan handla om 15 - 20 år tills formellt varande det).


Givetvis understryker flera dimensioner av fråga på betydelsen av att etablera samarbete mellan de kurdiska entiteterna och Västerlandet. Det har väl senaste åren sällan varit något större problem. Men det understryker den balanserande aspekten av de kanaler ett flertal länder har etablerat görande mycket kring den kurdiska geo-politiska-aspekten mer - särskilt 10 år tillbaka och föregående mer kontroversiell - problematisk praktisk jfr Turkiet.


Det kurdiska folket förtjänar också en nationalstat i meningen av att föga introducerat och indikerat de sista åren pekar på att annat än att de bär potential till att etablera stabilitet. Kultur och vi-känsla är naturligt avgränsat med mindre av den problematik större kulturell-distans ej helt ovanlig bl.a. i Irak annars kan medföra. Det finns också en väg här att etablera fördjupade samarbeten och kanaler ut i världen från som sammantaget medverkar till att världens kanaler in och ut för information och förståelse av varandra förstärks. Kurderna kan dessutom slåss i den icke-feta meningen och Syriens markplan handlar knappast om något annat om nu skade-effekter rinnande över av konflikten till kurdiska områden ska motverkas (och hela den meningen med hur resp. part i konflikten betraktar det talar så naturligt för att kurdisk kontroll är korrekt för aktuella områden).