Putin: Föregrep kupp? (Komplettering: Och segrade)

2015-03-16

Många sägs spekulera om varför Putin inte är i teve eller socialiserar folk som vanligt. En del tror att ett kuppförsök gjorts.


Jag har ingen ny eller särskild information relaterat detta från något pågående nu. Utan får falla tillbaka på vad betraktade när ett dokument tänkbart läckt från Kreml dök upp och jag skrev om det samt senare (som jag minns det ej diskuterat här) betraktade något lite mer (men ganska begränsat). Så jag utgår från det och pekar på möjligheten att Putin såg tecknen (vi antar helt enkelt här att jag hade rätt i den tidigare hypotesen: Om ej så har jag ingenting jag kan komplettera andras hypoteser med) hade där varande säkert mycket mer kunnig och intresserat uppmärksam på sådana signaler och föregrep ett tänkbart kuppförsök drivet av ekonomiska orsaker. Först tidigare spekulationen citerad:


"Dock ska absolut sägas att jag inte alls föreslår att det är relaterat mordet nyligen i Moskva. Faktiskt även om mycket upparbetat tämligen bestickande rörande Putin över åren vill jag inte bara föreslå honom skyldig utan något konkret alls. Det känns lite inkorrekt när inget konkretiserat värde i större frågor går att se då jag tänker att ryska folket likaväl som vi vet att inget känt konkret ännu finns. Det gör kanske överspekulerande mest en känsla av att få stöd för redan ej Putin troende men kanske inte övertygande någon mätbart? Svårt att veta om man inte följer attityder kontinuerligt i Ryssland.

Också behöver det ju heller inte i allt övrigt fortfarande accepterande hypotesen förutom att vi nu utesluter Putin från den vara just att Putin nödvändigtvis är vän till något relaterat dokumentet. Vad är egentligen ekonomin kring sådant här som gas? Vi vet att den är stor men hur mycket av den ekonomin är egentligen så kontrollerat att ex. Putin inte kan bli lurad om någon fått möjlighet att få mer än korrekt. Även om Putin nu har de många hundra tals miljarder (ev. bra mycket mer än så) och kanske inte ens bryr sig i pengarna längre så ser jag i honom att makt är kontrollerad berusning för honom (eller bättre sagt motiverande faktor). Kanske kan pengar till någon "odokumenterat" i den 'nattsvarta politiska ekonomin' mörkare än bara svart också visa på ett tänkbart hot."

Från: Kreml anteckningarna: Om vi antar dem korrekta... (2015-03-02)

Vidare:



Varför ekonomiskt drivet i mening av ett tänkbart kuppförsök - ej säkert alls särskilt nära eller givet att det skulle realiseras - snarare än endast sökande makt eller något annat?


Därför att Putin vann Krim. En del av befolkningar gillar inte kriget där nere runt Ukraina. Men helt säkert - jag har ej kontrollerat utan faller tillbaka på allmän mänskliga egenskaper för hur reaktioner skapas - gillar väsentliga andelar av befolkningen att man tog Krim. Det gör Putin oerhört stark därför andelar av dom som gillar det är tämligen slagkraftigt folk om saker når konflikt på gatorna. Och kupp-angriparna kan uttryckas väldigt kreativt fritt oavsett vad som driver dem.


Undantag från denna risk finns. Har kupp-engagerade varit direkt engagerade i expansions planerna runt Ukraina kan istället Putin uttryckas som ha förrått Ryssland kanske med förfalskade eller riktiga dokument om att ha tagit mutor från lämpligt land (eller bättre en kombination av länder eftersom Ukraina kanske inte har flexibelt kapital nog för att "trovärdigt" - det blir tror jag aldrig bra trovärdigt här oavsett hur det görs - köpa Putin). Vidare kan ju en desperation seende risk att råka illa ut finnas befintlig hos samma grupp.


Verkligen att man här vill ha läst eventuella övriga dokument som (kanske) läckte ut oavsett om andra kanske bedömt dem som helt ointressanta rörande något annat.


Var är Putin just nu?

Så var är Putin egentligen i GEO? Jag gissar att han är i en annan byggnad än normalt - ev. med möjlighet att smidigt förflytta sig till normalt officiell plats där folk är vana att möta honom när han är i funktion som president - i Moskva med möjlighet att synkronisera och ha direkt kontakt med säkerhetsstyrkor.


Den intresserade kan ju dock göra bättre underbyggda gissningar om man är beredd att lägga lite pengar. Kanske åkte han i för honom normalt fordon (om sådant är känt) ändå varande trots föregripande kupp (om så alls var fallet) lite paranoid väljande tänkbart särskilt skydd bilen är utrustad med snarare än stealth. Om så: Vem vet kanske kan man se förflyttning från kommersiellt öppna bildkanaler från tidsfönster sådana satelliter fotograferade i och över Moskva? Det beror på faktorer jag ej är erfaren nog att bedöma: Hur lätt särskiljer man sådan bil (om alls känd för identifiering)? Hur kan väder över Moskva påverka och hur brukar det vara den här tiden på året?


En bra sak med eventuell seger för Putin är att man i så fall i alla fall slipper lära sig nytt namn på ny Strong Man of Russia. Min hjärna börjar få allvarligt nog av att allt får nya namn hela tiden och har flera gånger insett att jag inte ens minns namnet på svenska statsministern (och när funderande dök namnet Ingvar Karlsson upp i huvudet).


Komplettering: Och nu cirka 40 minuter senare tycks vi kunna förstå att Putin bra klarade processen och kanske - troligt rent av - om indikationer om konkret instabilitet ej kommer bekräftat att han stabilt håller kontroll över Ryssland året som kommer (längre än så vågar jag ej säga att Krim-effekten är säker bl.a. därför jag ej praktiskt följt den i Ryssland eller läst upp på forskning i området färskare än åtminstone 30 år gammal även om äldre principer här väl ger predikterbarhet idag): Russia's Vladimir Putin makes first public appearance in 10 days (CNN). Min kognition och minnessytem är glatt tacksam över att ha namnet bekräftat utan att känna att den behöver lära sig något mer.


Relaterat

En känsla jag fått det här året är att Sverige förutom assurance av försvaret behöver följa upp möjligheten att bedöma bl.a. Ryssland bra. En del har menat dessa funktioner kan ha varnat tidigt och det behöver ej vara fel utan att samtidigt varit korrekt som företeelse. Övervarnar man eller varnar-korrekt från tidiga övergripande indikationer är det ej vad som är särskilt krävande i kompetens indikerande att svårare utmaningar klaras bra av.


Svårare utmaning kan vara för att ge exempel på en tänkbar utgångspunkt längre fram för quality assurance inducerad av den politiska beställaren just processen just nu om den när mer är känt visar på att den är lämpad för det. Jag vill mena att inte senare än när dokumenten läckte ut från Moskva - gärna tidigare under Ukraina-processen - bör varnings-signaler på att en statskupp som möjlig när-framtid ökade i sannolikhet. Accepterar vi att hypotesen jag presenterade då ej är orimlig (och jag har ej perception nog i bredd och djup för Ryssland att ens sätta en siffra på den god nog) ska den hypotesen när presenterad ej tycker jag direkt ses som en god tidpunkt "levererad" här på bloggen för en aktör med större resurser i delar inriktad just på området.


En fråga att betrakta i intelligence kan vara att både förvalta kompetens hos gamlingar innan de gått i pension alla för att lära lite av till yngre. Men också att man inte har en olämpligt hög ålders-profil betraktande Ryssland fastnande i gamla inarbetade idéer som inte längre gäller som bra när händelser relaterat Ryssland ska predikteras. Och självklart att man arbetar med dokumenterade sunda modeller snarare än att man sitter och tycker från diffus egen expertis.