Att förklara Massa / Mandarin, "Xiaoming" / Husneger resp. Folket / Slavarna

2015-02-14

Koncept-argumentet senast i kan självklart illustreras och förstärkas ytterligare. Delvis är det en fråga om kompetens och talang. Ett av de mest eleganta presentationerna (i delar särklass mest effektiva där vi också har ganska få ex. som direkt kommer till mig utnyttjande samma grupp av effekter även om ett par ges sist till litteratur där de jag känner till finns) av vad som är utefter det mänskliga är ganska nära besläktat (om inte helt i allt relevant för min realisering):



Jag såg filmen första gången i natt. En detalj jag missade i trovärdig tolkning är om form skalle indikerande slav-natur indikerades förfalskad skalle eller om slavägaren indikerade att han sökte fysiskt åstadkomma effekten efter att ej sett den i döda slavars skalle. Det senare - kognitivt skada - är ytterst starkt i upplevd effekt även när mer av en process. Inte otroligt den mest effektiva i påverkan publik skildringen någonsin av massa - slavar situationen per individ som ser filmen (oavsett inom film eller litteratur). Ytterst effektfull och i tilltalande konstrast till upplever jag andra filmer av Tarantino med sidoeffekt av en tänkbar moraliskt förstärkning förebygga problematiska processer verkande tillbaka mot jämförbart förtryckt. Visar effektivt på tiden vad slaveri handlar om och ger kanske också en referens till vad diktatur oavsett form och grad innebär.


Diskussion husneger med referenser Malcolm X är självklart relevant:



Kompletterande ex. i populärkultur nöjer jag mig med bland ganska få ett som visar en tänkbar aspekt Django Unchained saknar. När den egna värld som i filmen understryks i Mississippi förruttnar i det värde man i motsvarande den värld vi ser i filmen bibehålls för en mindre grupp ägande många av de andra innevånarna:



Av Card kanske mer känd (givet tämligen dåligt gjord) filmatisering nyligen för Ender's Game. En angränsande region till en annan under USA's tidiga skapar värde i mycket av omoral. I kontrast börjar den mer moraliskt agerande regionen växan ekonomiskt medan den ej moraliskt börjar stagnera. Och i den stagnationen uttrycks något av den förruttnelse illustration jag avser. Ledaren lokalt möter det i böckerna genom att kidnappa två personer (minst ett barn om jag minns rätt: jag läste dessa böcker i serien kanske för 20 år sedan) varav den ena är huvudpersonen och skylla detta på indianer näraliggande den västerländska kulturen i nära liggande moraliska regionen inducerande dem till att be om väpnad assistans därmed introducerande den omoraliska regionens inflytande.


I förruttnelsen lever omoralen kvar kanske än tydligare. Mandarinen / Massa existerar kvar p.s.s. men med mindre av den "elegans" relativt mot normalt större rikedom kan realisera döljande från en del perspektiv mycket av omoralen.


Rörande roller: Du har Mandarin / Massa, husnegern och slavarna. Massa äter ditt blod och ej acceptera att sluta faller under nödvärnslagen. Husneger gör det samma men är dessutom förrädaren. Och slaven är den som accepterar förtryck, att andra bestämmer åt honom (möjliggörande att massa kan dricka dennes blod), eller som tillämpar nödvärnslagen följande våldstrappan upp till vid behov döda massa med husneger.