Iran: Ett oanvänt ekonomiskt verktyg för "I-världen"

2015-01-21

Jag har verkligen ingen seriös bild av behovet av och hur väl dialog från Iran resp. USA m.fl. aktörer hanteras rörande sanktionerna. Men vill verkligen föreslå att det i all rimlighet bör vara motiverat för alla partier - särskilt det iranska folket - att nå fram till något vettigt.


Iran är inte bara stort i folk. Det är stort i potentiellt värde av sådan form att det går att realisera ut relativt snabbt. D.v.s. de kan ex. realisera tillgångar för att finansiera upprustning av industri, import av konsumentprodukter o.s.v. Påverkan på ekonomin i USA, EU, Kina, Japan m.fl. väsentliga exportörer är knappast noll särskilt över några år. Hur stor effekten skulle bli kan jag inte bedöma seriöst (på den tid jag ids lägga på det här) men som en positiv drivkraft kan jag tänka mig att det ka ha större effekt än man först vill tro just det här och nästa år om man orkar fram till ett vettigt slutresultat i förhandlingarna.



Optimalt skulle man så klart önska större krav än man diskuterar: Inte minst att de teokratiska funktionerna släpper icke-demokratiska mandat över dom demokratiska funktionerna. Men just dessa förhandlar lär väl inte i någon rimlighet nå resultat där. Det är vad iranierna själva behöver få till något bättre runt.


Jag tror ju att mer pengar in i Iran med ökat resande såväl som annan kontakt med omvärlden tänkbart har positiv effekt på konvergensen mot sundare demokratiska funktioner.


Hela den här alternativa internationella regionen som börjar förstärkas och kanske mejslas ut mer nu i år och fortsatt är ju heller inte bra på något sett. D.v.s. ökad närhet mellan entiteter som är mindre engagerade i att kräva rimlig nivå på människovärde i dom regioner man vill handla med: Kina, Ryssland och kanske Iran. Iran kanske betyder något mätbart i hela den dynamiken. Att man riskerar att gå över något av ett tröskelvärde där det blir etablerat att en alternativ världsregion rörande sådant här finns.


Kallas det "international ekonomi" när det är mellan national-ekonomier? Eller var "International ekonomi" socialistisk ekonomi?