Kvinnan är troligen lite oftare emotionellt vek än Mannen

2014-11-13

Mängden förnamn som finns är enormt och jag har inte gått över dem för att ta ut emotionell intensitet i genomsnitt för kvinnor och män. Emellertid för vanliga test-meningar likt Meningsfull parsning: Parser man har nytta av där vi ju har Bill och Hillary (och bredare för fullständiga namn för kända personer) tenderar män att ligga något högre):


Bill: 'EMI' => '0.514465422090061'

Hillary: EMI' => '0.000174095460703142


Även om skillnaden här är lite större än normalt.


Aktuellt viktsystem för emotionell intensitet är skapat via projektion av mer stationära vikter för cirka 20 - 30 000 ord uttryckta i vad jag kallar describe (i princip brödtext för nyhet med prioritet för viktigare delar) till flergrams-koncept detekterade i DO (bild, bildtext, titlar, taggar m.fl. rörande koncept som är centrala ämnen där de förkommer) över en mycket stor mängd data för de vikter som här används (de beräknas också dagligen rörande förändringar för att följa vad som sker i nyhetsvärlden runt koncept men det är en helt annan användning) med början i mitten av 1500-talet (artiklar forskning via JSTOR som jag också i övrigt hämtat försvarliga mängder titlar, abstract och kategorier från) och med början med cirka 1950 och 1960-tal en relativt försvinnande andel från samma källa och mycket mer forskning från andra kanaler (inte minst National Institute of Health), och efter 1960-talet allt mer nyheter, böcker, ordlistor, uppslagsverk, publikationer från myndigheter m.m.


Kontext är därför mycket styrande. Ursprungliga vikter tenderar dock att för vanliga ord med relativt tydlig vikt ge motsvarande värden (i rank-mening när fler-gram ej tas ut) vilket jag tror indikerar att det är funktionellt även för jämförelse av person-kategorier (kill kommer ex. mycket högt för båda, liksom drunkna vilket tänkbart uttrycker viss student-bias rörande en del av associations-studierna jag använde för delar av vikt-dimensionerna - isomorphological similarity om man söker bakåt några år ger det första arbetet för en av de fem dimensionerna men ej riktigt motsvarande samma viktsystem idag).