Förståelse värde och betydelse energi har förtjänar uppmuntrad konkurrens

2013-12-17

Ett oavsett övriga politiska faktorer energipris för gas ej reducerat kan tänkas ha inverkat på ett bra beslut:



De höga priserna på gas var förutom i det triviala orättvisa vad som kommer med kostnad utanför själva priset för folket i Uktraina direkt resp. tycks troligt allmän utveckling.


Situatonen att priserna varit relativt höga för Ukraina är förväntat givet kanaler för energi där färre alternativ har funnits. Det skulle trots att Ryssland i exportintäkt tagit värde av dom priserna förvåna mig om inte hela regionen inkl. Ryssland skulle vinna ekonomiskt på reducerade priser där en sund kraftig ekonomisk utveckling kan ta fart i Ukraina.


En eller flera vägar (med extremt hög upplösning i detaljer finns nog om inte oändligt många vägar vädigt många) dit kan inkludera billigare energi genom etablerad infrastruktur för egen energiproduktion. För EU om det nu alls är ett område EU agerar i för långsiktig ekonomisk i EU via utveckling av egna eller närastående länders potential till billig energi.


D.v.s. kanske kan vi EU se Ryssland som ett positivt föredöme och p.s.s. hjälpa Ukraina genom att etablera egen energiproduktion genom kraftverk av de säkrare kärnenergityperna - resp. möjligen om Ukraina har kärnvapen (jag kontrollerade det inte) ett (efter en över-ambitiös säkerhetsutredning i allting) plutonium-kraftverk (jag tror mig minnas att aktuella gamla sovjetiska kärnvapen är funktionella för) vilka levererar brutalt med energi (d.v.s. direkt värde för att göra sig av med kärnvapnen om de alls finns: jag kan nästan ingenting om Ukraina).

Riktad information - Exempel: Symboler berättande om historien

Ett exempel på hur symboler kan berätta om historien är dessa medaljer från skytte - samtliga från tidigt 1900-tal - där närheten mellan skytteklubb och paradigm totalförsvaret tydligt framgår. Skytteklubb har vid denna tid vad som mer än kanske för individen viktigare motivationen av sport utan också värdet för försvaret att medborgarna tränar upp sig i skytte själva (bedömt från medajerna för just detta fall men rent allmänt ett styrande paradigm för totalförsvaret nästan fram till idag: sista åren reduceras).


Medaljerna har dessutom visst konstnärligt värde och illustrerar väl hur ord och korta meningar med starkt entydigt konvergerad mening antingen rationellt (som namn på skytteklubb eller plats) eller emotionella koncept (kungens valspråk). Samtliga är från min långt innan jag född avlidna farfar (förövrigt några några år efter hans död när min far var åtta år om jag minns rätt kom länsfiskalen förbi med gevären far ärvt länsfiskalen förvarat efter dödsfallet samt så klart en vapenlicens han precis skrivit så att han kunde vara till nytta för mor med att jaga: innan hade han aldrig skjutit med något).




Medaljerna ligger på ett foto av mig tillsammans med Tjänstehund Herman (svart III) från 1995. Vi noterar på högra armen soldatmarket tidstypiskt i tyg och med ett mer abstrakt eller generiskt vapen som motiv (exakt om det är k-pist eller automatkarbin är inte enkelt tydligt även om jag tror mig minnas att flera varianter fanns där vi trots utbildning på k-pist fick motiv "automatkarbin").



Baksidan av medaljen längst ner (samma som vi ser ovansidan på i bilden direkt ovanför) tycker jag excellent visar på vad det handlar om i implicit försvarsutbildning: