Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet ||

2013-08-07

Kompletterande Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet bör understrykas att det praktiskt är ett mycket begränsat antal konkreta typer möjligt eller ens vettigt att representera som här motsvarande instansierade med en övergripande "datatyp" likt GEOID.


För ett mindre antal mycket entydiga såväl som potentiellt betydelsefulla beroende på exakt vilket i vilket kontext tyckte jag att det var vettigt. Förutom GEOID inte minst GEO POLITICAL, GLOBAL POLITICAL, PERSON och ett antal till liknande. Motsvarande med mindre i domän av potentiellt agentativ också för egenskaper relaterade närmare språket ex. substantiv, adjektiv o.s.v.


Utanför det kan vi ju se hur vi kan uttrycka dem flexibla properties som uttrycker värden eller kategorier för vad dom är. Att jämföra med HAS_GEO_FEATURE i bilden till Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet.


En relevant - tid mycket substansiell skillnad - är att för typer som GEOID ligger riktad quality assurance inte p.s.s. enkelt möjligt när man skapar upp tusentals typer från kategorisystem.


Utanför dessa mycket riktade typer - ex. GEOID eller PERSON - ska vi ju heller inte utgå att vi på samma "nivå av komplexitet" i kategorisystemet (osäker vad det refereras som allmänt men säg typens upplösning eller i termer jag använt tidigare dess Blue light intensity när vi istället är i abstrakta koncept istället för som här konkreta entiteter) att en instansierad entit alltid nödvändigtvis är unikt tillhörande en typ. Skapar vi nu personer unikt kan vi ju föra ner ökad exakthet bl.a. i HAS_ROLE, HAS_CITIZENSHIP m.m. men flexibelt över övriga inkluderande många tusen gör man det svårligen.


Det är korrekt att tolka core-typerna till vad vi i nyheter har som de vanligaste entiteterna definierande utanför abstrakta koncept vad vi konvergerar meningen till rörande domän, agentativa, potentiellt agentativa (ex. påverkade av vad beskrivet och kan komma att reagera på det) o.s.v. Liksom dom typiska verktygen vilka modifierar potentiellt eller konkrent agentativ entitets förmåga att agera rörande kostnad och energi-åtgång (jfr hur tillgång till kapital, yxa m.m. kan inverka på vår förmåga att hugga ner ett träd).

Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet

Adderande ett presentationslager runt om algoritmer och statistiska lager riktat mot ett fåtal applikationer relaterade att få en "bild" av vad som sker nu, kan komma att ske och vad detekterat som motsvarar "komponenter" i ett perspektiv beskrivet tyckte jag WikiMedia var ett visst vågat alternativ som affärssystem men ändå beprövat i mass-data.


Data i lagret består därmed av representationer mer konstanta som länder, personer, företag, varumärken, kemiska föreningar m.m. vi kan givet en enkelt beskriven parameter kan säga har en unik representation. För att underlätta särskilt detta avgränsat (men förhoppningsvis utan att göra händelser och statistiska över tiden föränderliga uttryck som åtminstone initialt går in i samma databas när det gäller presentation onödigt slöa vid presentation) utan att kräva att jag behöver utveckla något lade jag på Semantic-mediawiki.org. Det tycktes bra då jag inte direkt är en expert på SQL-databaser även om jag svårligen sedan detta påbörjas kan påstå att jag inte kan det. Mitt intryck av Semantic Mediawiki är att så länge vi riktat står vilken view användare kan ta ut är den funktionell. Ger vi användare möjlighet att vandra runt fritt är den som förvantat riskabel därför att får cpu och minneskrävande förfrågningar blir möjliga överskridande det mindre antal sekunder som är rimlig svarstid (under förstått att faktisk funktion nödvändig klarar när riktat beskrivet underskrida orimlig komplexitet i ögonblicket eller sett till att det är förberett vilket vissa möjligheter finns i systemet men troligen för ej föränderliga data vad man lämpligen tittar på möjligheter att populera som direkt förberedda värden för).


Jag kan emellertid uppleva viss osäkerhet när det kommer till att populera in några hundra tusen till miljoner entiteter. För entiteter som i någon mening går att beskriva som unika geografiska sådana valde jag att populera dem helt utan någon presentation i sig:



Och hellre när presentation sker se det som att vi ex. från en av maximalt två PREF_LABEL uttrycka datatyperna som satta från en GEOID-sida.


Tänket övergripande betraktat från perspektiv av en kund till plattform snarare än ev. gränssnitt mot endast användare av yttre funktioner är att det abstrakta koncetet sätts centralt där möjliga instansieringar i konkret mening presenteras underliggande (i Wiki-syntax efter slash) kategoriserat efter de mer väsentliga grupperna:


  • Grupperat efter de händelse-analyserande mer väsentliga som personer, geografiska entiteter, geo political, global political, vapen, items o.s.v.
  • Och kompletterand mot semantisk och det språkliga mycket närmare - direkt i - natural language processing av enskilda meningar dv.s.s. bland annat nouns, verbs o.s.v.

I det söker jag eferlikna primacy effect vad känt hjärna för att inte onödigt i presentationslagret addera komplexitet i utveckling för mig genom att avdrifta från konkret modell.


Så från ex. ett abstrakt-koncept i benämner china kan vi ha en eller flera geo-representation där de relevanta för geoid enligt bilden tar ut värden från "geoid-sidan" med rätt motsvarande geoid. Kanske vad man upplever som lite av en omväg - jag vill gärna tycka så - men poängen med det införda systemet med Semantic Mediawiki är att underlätta och jag tror att det här är ett vettigt sätt att abstrahera konceptet för properties som kan bindas till något konkret: att låta det bli en konkret sida.


Enligt det koncetet är ex. nästan alla med ett fåtal named relations relaterade Kina som geopolitisk-aktör ej representerat för GEOID utan hamnar i instansieringen för denna unika form som får referera det GEOID som det motsvarar.