UN Data: Tre år senare lika IT-utmanat sjuk men bär på gömda miljoner

2013-08-03

Utan tvekan finns en hel del fint data hos UN förutom ett långt track-record av idel-framgångar understrykande en gräslig förmåga att föregripa och förebygga problem finns många konkreta exempel i deras webbgränssnitt:



Betraktar vi nu deras API gäller att oavsett teknik ev. adderat senare relaterat integration utåt utanför själva UN är det gammalt. Mycket äldre än att bedöma bara från när i release. Söker man runt på UN's alla webbsajter möter man en fascinerande värld av mängder av saker man gjort men inte riktigt klart och sedan glömt bort. En del uppmärksamhet kring data på nätet fick väl något att komma ihåg att de faktiskt hade ett API sedan kanske 2007 och gav det en webbsajt.


Föga utveckling på den märks sedan jag tittade över den sist för några år sedan byggandes en liten mellan-lager och cash-lösning åt mig själv (att bygga om men ett par dagars arbete för just det):


  • Forum m.m. ej direkt ovanligt i UN fyllt av spam.
  • Verkar dött i övrigt.
  • Guider och hjälpsidor är ej fungerande med ex.
  • Användande access-nyckel som beskrivet indikerar i felmeddelandet att det hela faller ner till en statisk nyckel som kanske systemet låst ut sig själv på.
  • Gissningsvis fungerar det riktiga API:et inte otroligt tämligen bortglömt givet att allt i övrigt inkl. deras genererings-glada webb-grafiska applikation jag minns som notirskt krash-glad började om med evigheter för att skapa nya sidor.

Dessbättre såg jag även att en del liknande tjänster hos andra om ej direkt utvecklats radikalt i någon tekniskt eller mening av databredd, djup eller analys hålls uppdaterade, har mer av korrigerade datafel, underhålls tekniskt i gränssnitt med färre problem, och bättre dokumenterade. Fortfarande kan man nu som då notera dispergenser i datafält för exakt samma indikatorer för samma entitet och tidpunkt även om jag inte såg något (utan att systematiskt sökt över stora mängder data vilket jag ej för aktuell import har behov av eftersom jag lugnt kan kasta diverse av erfarenhet för mig kända problem-indikatorer.


Håller man sig till de bland folk i allmänhet ej helt okända, och de ligger i ekonomi, eller trivial fakta om länder som sammanställs per år är inte minst dDta.worldbank.org ett utmärkt alternativ för alla normala ändamål.


Jag är om något fascinerad över hur United Nations klarar att konstant ge världen så återkommande problem i de gränssnitt som märks mot folk i mängd. För tio år sedan var det så klart lugnare när det var många färre grupper och entiteter som såg någon mening i att ifrågasätta hur de kan göra av med så mycket och ändå prestera så litet. Men nu är ju livstidsanställningar utan krav att vara på arbetsplatsen alls mindre vanligt, budget har i problematiska områden reducerats, och samtidigt i dom områden där de faktiskt i brist på andra presterat värde är det svårt att uppleva annat än att de jobbar åtminstone lika bra om inte bättre (ex. relaterat infrastruktur i tredje-världen och vissa former av samarbete medicin och hälsa). I övrigt går det nog bra att skära rent av mer. De tycks ju göra precis lika mycket som innan: enstaka förvirrade citat efter att ha försovit sig väckt v inbördeskrig exploderande ut över Arabvärlden några veckor senare om att saker nog blir bättre om alla inblandade slutar skjuta på varandra.


Ett alternativt perspektiv här är att detta och likartade problemområden i IT är områden Sverige borde engagera sig med ett varaktigt tekniskt och kulturellt intresse. Det är en ej dålig leverantörsmarknad för ett FN-engagerat land där saker och ting bevisligen inte fungerat på år om någonsin.


Hela den här stereotypiska dröm-fantasin så djupt i vår typiska medborgare gör det väl annars det mindre troligt att vi riktigt signalerar missnöje skärande ner bidrag till en sundare nivå neråt 10 - 20% (ungefär vad UN borde kunna prestera på samma nivå med som vi ger dem stålar för idag). Så väg två adderande kunskap och kvalitetsförståelse adderande ytterligare värden samtidigt som en del pengar kan komma indirekt tillbaka via skatteupptag från företag tycks vara mer funktionellt.


Vill man så får man det säkert. Ingen är vettigt engagerar samtidigt går det att hitta så mycket mer i det där. FN;s hela natur och skapelse är ju att ha mutat en diverse områden där man tar plats sittande stilla. Och så kan det ju vara här också. Men statistik och data är viktigt. Och den som tittar kan hitta problem: Så bara att skjuta sig fram med in i organisationen tills man fastnat och om några år är lika förslöande för att förhoppningsvis ätas upp av en ny carnivour hållande världens UN flock sund och frisk.