Språkets mening grundad i bild: I nyhetsvärlden II

2013-05-18

I en liten fortsättning på Att grunda mening... avseende särskilt i bild i kontext av nyhetsanalys där vi här har ett till vanligt steg precis som bild och bildtext från den visuella scenen till text: grafer för att visualisera samband.


En föga elegant i sig själv men utmärkt illustrerande är denna jag använde för att uttrycka tankar. När strukturer som dessa uttrycker färdiga tankar gäller att de när en noggrann person gör dem kan ha en mycket tydlig struktur. Här där tankarna ej är klara kan vi jämföra flexibiliteten och hur koncept adderats med den kreativa associationen och informationsinhämtningen.




Komplettering:


Citatet nere till vänster ej i skissen refererat är från:



D.v.s. citatet:


"The authors show that verb aspect influences the activation of event knowledge with 4 novel results. First, common locations of events (e.g., arena) are primed following verbs with imperfective aspect (e.g., was skating) but not verbs with perfect aspect (e.g., had skated). Second, people generate more locative prepositional phrases as completions to sentence fragments with imperfective than those with perfect aspect. Third, the amplitude of the N400 component to location nouns varies as a function of aspect and typicality, being smallest for imperfective sentences with highly expected locations and largest for imperfective sentences with less expected locations. Fourth, the amplitude of a sustained frontal negativity spanning prepositional phrases is larger following perfect than following imperfective aspect. Taken together, these findings suggest a dynamic interplay between event knowledge and the linguistic stream."




När vi jämför för att se likhet med text kan vi se vår parsning av en mening från vänster till höger motsvarande den väg vi går mellan områden där en mening samlat uttrycks som i sig själv kan konvergera till mening - ofta vad som kan ha en rektangel eller cirkel för att avgränsa undermängden mot hela infografen - och i exemplet från min kreativa tanke också hur jag valde att använda punktlistor. Dessa kan vi ex. se som logiskt undergripande ett områdes konvergens oavsett om händelser, eller delar av en mening, eller något annat.


Resp. sådan del oavsett om uttryckande mer än ett begrepp har ju just normalt en symbol vi infört som representerar den i ord. I grafen har vi ej ARBETSMINNETS REPRESENTATION men jag lade till det som det korrekt är precis även om jag lär ändra det till systemets beteckning när de fått ett klart namn på datastrukturen och dess logik.


Vi kan ju också precis som vi kan flytta ut vårt perspektiv ex. betraktande en längre tidsperiod se fler mer övergripande händelsesituationer men med färre detaljer. Med infografer kan vi göra samma sak på en mängd sätt. En metod jag själv ganska ofta använder för det lite komplexare just när jag skissar upp det är att kombinera infografer som ovan med med presentationer. Det gör det tycker jag både enkelt att skissa och när man betraktar en detalj få vettig (men ändå praktiskt för mig utrymmes begränsad i vad vi kan uttrycka) och vi får en enkel linjär "händelse- / situations-kedja" att följa. Ett exempel lika ännu begränsat uttryckt nås via:



(Egentligen lite väl just startat för att vara ett bra ex. men jag lär väl addera på lite i morgon varpå jag kan frysa denna version vid en lagom punkt. Det lär mindre troligt vara en spännande mycket värdeskapande och intressant process att följa för alla läsare men jag kan i alla kompenserande ex. begränsning nu indikera det som möjligt.)


Komplettering: Jag fryser exempel-presentationen nu eftersom jag upplever att jag börjar komma för nära konkreta algoritmer för att ha säkerhetsmarginal till sådant jag har föga lust att dela.