Nya otäcka försök av media att kapitalisera på påhittade "skandaler"

2013-01-21

Vad som helst kan bland media kallas skandal. Allt för att bedrägligt locka en till läsare till att ödsla tid på vad man istället hade kunnat använda för att uppfinna något viktigt, sopsortera eller som jag ofta som barn gjorde samlade in pengar till Luther-hjälpen (hur många barn och ungdomar sitter och läser medias påhittade skandaler istället?).


Här vi ett väldigt tråkigt exempel och denna gång i MDPI AG journal Information:



Kanske har Dagens Nyheter rätt i att sådant här bäst förhindras med statliga bidrag - en välkänt välfungerande metod inom många områden - för att se till att hålla saker tryckta tryckt oberoende av världens stressande verklighet där tjuvknep som dessa för att lura oss att läsa vad som visar sig mycket tråkigare än man först trodde hindras.


Jämför gärna med Dagens Nyheter jag de få gånger de fortfarande håller sig seriösa inser bara genom att läsa utsidan är tråkiga istället för att slösa tid på att bläddra tidningen. Jag tycker att vi medborgare ska kunna kräva och vara beredda att med skattepengar betala för att Dagens Nyheter är tråkiga redan på tidningens utsida.


Möjligheten att bedöma brist på korrekthet när medier gör sakfel eller överdrifter för personer utanför själva tidningarna är i dagens samhälle där dessa aktörer mer eller mindre etablerat ett system syftande till kompetens monopol är ytterst begränsat förutom enstaka ämnesspecialister (ofta just dom som ex. har fel-citerats). Med större istället för minskade pengar som är kravlösa försvinner ju motivationen till att uttrycka saker oseriöst överdrivet, smyga in småfel för att hålla politiska frågor man har egen-intresse i eller för att stimulera annonsörer samtidigt som att riktad rekrytering till att möjliggöra flera lager av media-medarbetare som läser saker och ting innan publicering kan införas.


Jag tvivlar t.ex. på att det annat än enstaka gånger varje år hände att en läsare klarade eller hade möjlighet att upptäcka felaktigheter i Dagens Nyheter innan de optimerande upp antalet medarbetare till i antal färre. Numera kan nog många tycka att allt möjligt känns lite underligt som från en parallell-värld där det mesta är lite mer - och felaktigt - negativt och tråkigt - än som innan mer balanserat värdeneutralt format av den sunda brist på engagemang en insatslös existens skapar. Mest rädd blir jag när dom diskuterar kärnkraft och ekonomi. Tänk om det blir fel? Vilka skadligt stora konsekvenser kan inte det få? Ett argument självklart också för att avveckla kärnkraften om nu inte statsbidragen till DN m.m. för att minska risken för kunskapsfel där kan klaras.