Övning - Operation Ryska Döden: Björn döende i TBC och aids spyr smittan in i Europa II

2013-12-02

Ett till problem gjort tydligt under övning Övning - Operation Ryska Döden: Björn döende i TBC och aids spyr smittan in i Europa i den första skissen av en detalj av den sjuka björnen är att rött mot dimman i bilden tenderar att konvergera fara mot björnen snarare än utandningsluften som allmän och dold fara. Oavsett hur diplomatiskt smidigare en björn med mer av det första kan vara vara för en nation som mentalt lever en hel del av forna dagars militära överuttryck var konceptet som tänkt endast att björnen ska se sjuk och döende ut.


Den första skissen var bäst uttryckt smickrande för Ryssland. Jag var medveten om problematiken när jag publicerade men önskade inte lägga mer än ett par timmar på övningen. Vi vill ju inte orsaka WW III genom att i en övningsteckning bli så realistiska att det riskerar att fungera som en skarp vapen-teckning. Just denna problematik var dock inte planerad utan en av flera tänkbara problem som en övning när vapen-ritande på begränsad tid kan tänkas indikera är existerande.


Min tanke är att dels som diskuterat där görande björnen väldigt mager, hängande med huvudet som att spy ut något, och resp. ej diskuterat där undvika risk att det verkar som att björnen blåser ut eld likt en drake. Målet här är ju ej att inducera någon rädsla för faktisk slagkraft militärt utan att sprida oro för sjukdomar inducerande obehag att möta ryssar för att göra affärer eller när man turistar. D.v.s. skapa en mätbar konkret faktisk kostnad för dem snarare än stimulera till en konkret faktisk kostnad ex. här möjligen ej rationellt värderad i form av utökade utgifter för försvar.