Förstärkt information: Kontrast resp. Isomorfologisk-likhet

2013-10-29

Jag gör en kort "metod-beskrivning" kompletterande Propaganda och förstärkt information: Elva vapen enligt diskussion i Himmelska fridens torg: Diskussion metodgrupper riktad information för konkret värde resp. risken att tappa värde redan byggt om moraliskt defekta metoder används med utgångspunkt från På Twitter är livet lika hårt som alltid medan Obama lever livets glada dagar på sin flashiga försäkringssajt som exempel.


Välkänt från konst, tecknade filmer m.m. (såväl som nära nog all information om än inte lika visuellt tydligt) är att detaljer i ett mönster är föga kritiskt för att vi ska igenkänna något. Både en figur med många direkta falska detaljer jämfört med verklighet (jämför ex. med serie-figurer) eller en streck-gubbe igenkänner vi korrekt om övergripande organisation av noderna som ger oss själva skelettet stämmer.


Vi därigenom fritt lämnande det uteslutande visuellt förstärka organisation av information såväl som funktioner och samband vi förklarar genom att uttrycka from med välkänt repeterat såväl som kraftfullt. Ett konceptuellt exempel också utnyttjande Obamas vovve:



Där den komiskt föreslagna politiska funktionen Bo kan uppfylla i verkligheten är möjlighet att realisera som önskat. Därför att Bo i det uttrycker iso-morfologisk med hur politiker Obama - här förstärkt genom dennes närhet som repeterat givet med Bo - agerar och uttrycker representerande funktion som politiker såväl som politiker generellt gör det. Genom att ge Bo ett agerande kontext engagerande sig i ex. djurrätt passerar mönstret lättare (även om vi med fler graf-uttryck inte nödvändigtvis alls bör så kraftig similarity mellan politiskt område och Bo - Miljöfrågor kan tänkbart fungera bra om man tänker igenom det).


Vi är är också benägna att acceptera att symboler just är symboliska. Vi har ingenting emot att Bo eller en symbolisk-kung symboliserar något. Känns de falska eller angriper stark övertygelse söker dock gärna ta ut detaljer eller samband att argumentera mot. Inte sällan för symboliska symboler likt svenska kungen vill vi dock gärna helst transformera dem till mer konkreta symboler bärande substans de hade längre bakåt men idag mindre verklig och gärna dolt eller "självklart".


Genom at addeera kontrast förstärker vi hur vår graf med detaljer märks. Den blir tydligare och lämnar större avtryck.


Adderande kontrast kan vi fritt om det ej stör eller om det förstärker större mening ganska fritt i detaljer låna från alla möjliga frågor mer intensiva (sunt förnuft begränsar ofta från att gå för långt i sådant.


Ett exempel kontrast om än mindre gjort för att direkt förstärka graf är titeln:



Notera vidare graf-relationer med iso-morfologisk similarity med fattiga eller vanliga människor (detaljer är som sagt inte väldigt kritiska även om när vi gör kontrast såväl som graf-form relativ skillnad inte bör avvika direkt underligt: en svältande och en genomsnittlig svensk fungerar bra medan tar vi en sämre betald svensk väljer vi för bättre tydlighet övre genomsnittlig inkomst eller mer) och någon rik i pågående excess överkonsumerande - kanske varande vad läsaren åtminstone här får addera implicit som kontextuellt aktiverat utan att nödvändigtvis tänka på det kanske dyra alkohol-drycker, mindre-klädda kvinnor m.m. - ex. på en dyrare båt. Återigen detaljerna är inte kritiska och oavsett om indikerade eller implicita givet trolig förstärkning.


Vanliga hederliga sopsorterande människor som du och jag MOTSVARAR NOD Twitter.


Rik over-konsument av mindre moralisk lyx ex. på lyx-båt MOTSVARAR NODERNA Obama med försäkringssajt.


Kontrast torde uppenbar.


Ex. är givevis komiskt och i det inte skapat just för att göra kontrast verklig men där vi kan tänka oss diverse konstruktioner användande samma metod för att förmedla ett ogillande argument mot ObamaCare. Jag får dock erkänna mig tämligen oengagerad i amerikanska sjukvårdsförsäkringar så jag struntar i att försöka skapa ett exempel.


Större generellt värde finns i allmänhet att hämta när informationen är mer komplex. Orsaken är att vi är mindre benägna att läsa och sätta oss in i den. Genom att låna likhet över form och funktion levererar vi en förstärkning som gör det enklare. Praktiskt är domänen här tror jag lite svårare även om vana att organisera information i noder med relationer kan underlätta. En del tekniker från antecknande - mind maps m.m. - är inte ovanliga men här för förstärkt information misstänker jag (med mindre erfarenhet av tekniken) att man lätt lurar sig genom att pågående och upparbetande komma för nära. Viss distans - gärna maskinellt med datamaskin - är tror jag klokt.


Det är möjligt att associationen till mönster kan göra sambanden enklare att minnas men om så lutar jag närmast åt att det i effekt mindre än mycket annat mer intressant. Det är ju ofta snarast själva meningen och organisationen av den med mottagarens vetande som intresserar oss mer än att direkt ta fram just vad sagt.


Relaterat exemplen kan vi också notera den för medie-konsumenten ytterst förrädiska cute animal komponenten. Dock som rörande mycket där gäller att vi snarare är mer dominerande i komik något jämfört med Förstärkt mening: Knuff med efterföljande allmän inlärningssignal över alla aktiverade neuronerna men riktigt ett samspel adderande båda metoderna. Relaterat cute animal från praktiskt samman är ex. denna med Bo (ej gjord av mig) varande tycker jag en ganska acceptabel skapelse också om jag föreställer mig att realitet runt valrörelse bör ge goda möjligheter att pröva en uppsättning varianter där nog bättre ev. fanns eller hade varit möjliga.



Möjligen illustrerar följande ex. väl problemområde att undvika: Om Bo själv får välja: Vildhäst:


  • När vår skapelse känns falsk, fuskande eller gömmande egenskaper.
  • Om den för direkt söker efterlikna något den inte är (jämför gärna hur robotar bättre inte är allt för lika människor i särskilt ansikte).
  • Om de uttrycker risk i relationer och i ex. relationer i kausala görande a, b, ... n.
  • Upplevs ha kamouflage.

Vill vi hellre ta ut distans än acceptera mening och information det bär med sig. Domänen ovan som beskriven berör direkt just relationer men den är egentligen del av vad jag större mer allmänt gärna kallar dimma eller fog (en del bör finnas att hitta här för den som söker). Fog, mirrage och distortion är ju tre välkända begrepp från resonemangssystem relaterat visuella system och kan alla inverka förenklat också om fog är potentare. "Oddly unbalanced" kan vi addera varande ex. emotionellt innehåll i noderna gärna i direkt skelett-form som känns bedrägligt felaktigt (ex. hotfullt där ej förväntat jfr tändeer som sticker ut från den åldring Rödluvan regelbundet besökte för att leverera mat till). Att Bo jagar och släktar högar med vildhästar är inte just något normalt i storlek eller hur synligt exempel där det bäst ska viss fog av det d.v.s. kanske hellre att Obama försöker dolja ev. jakt-resor Bo ger sig ut på bland grannskapets katter eller liknande.


Det är korrekt att förstå denna risk varande egentligen riktningslös d.v.s. i vissa sammanhang är snarast information vi önskar leverera att läsaren tar ut distans till vad vi uttryckt. Vi ska bäst ha respekt för att många funktioner hos oss rörande sådant här är mindre rationella vilket inte bara ökar möjlighet att leverera sådan pay-load utan också risk för att den kan påverka i irrationella beslut rörande saker mer allmänt. Ex. bör vi bäst alltid undvika att göra sådana uttryck relaterat olika grupper av människor också bäst som princip utanför etniska grupper, folkslag o.s.v. oavsett begrepp inkluderande gärna också andra grupper särskilt i intensiva infekterade frågor. Utan att fullt förstå inkluderande att kunna mäta effekt också i spridningsmening undviker man bäst vad vi kan kalla för den svarta magin.


Svart magi: Men för att ändå i tämligen ofarlig icke problematisk domän ge något exempel kan vi kanske tänka oss att fånga det i ansiktsuttryck mindre talande såväl som problem när försökande le - kanske lite "autistiskt" - inte frossande men uttryckande ingenting mer en avgränsade ord ändå med många små händer från två armar (graf-likhet viktigt...) sträckande sig ut över Vietnams, Japans, Taiwans, Indonesiens övärld.


E svart magi: Eller utan riktig black magic mer görande komiskt förstärkt på ett budskap uttryckt som fet, tagande upp öar att stoppa i munnen, medan något äckligt rinner ur munnen eller jämförbart.


Varianter rörande många frågor inrikes- såväl som ovan utrikespolitiskt är möjligt. Hur är det med dom kinesiska flockarnas yngre-kvinnor? Är dom hotade på någo sätt? Förekommer sexuella excesser där dom missbrukas? Tämligen starkt. Bra kompletterande pågående runt girighet men också varande just svart magi närmare utlösande även om sådant verkligen måste prövas för att hitta rätt. Besläktat givetvis kan kvinna skapa situation där hotade (jämför protest nyligen Saudiarabien) men skillt här saknar vi fog och den dolda förädiska faran genom att just gömd utan att de knakse agerat alls är hot för alla. D.v.s. kvinnor protesterande i Saudiarabien är ej black magick medan vi rörande missbruk på hemliga kommunistiska sexklubbar för partieliten dit oskyldiga bondflockor luras med löner är i black magic.