Sökresultat och Emergence exempel: "ICA / LSA" familjens grundläggande begränsning

2013-09-11

Ett tror jag enklare, tydligare och varande mer business och innovatin lite roligare förklara Att söka rätt på ett hemligt dokument med okänt innehåll (2013-09-09) koncepten.


Antag, att vi är en webbsökare intresserad av sökträffar i ett större ex. tekniskt science område men med bikravet att vad vi där söker är intressant ny teknik indikerande något nytt.


Skapar vi vår sökmotor från patent, press-releaser eller vilka andra relevanta publikationer vi kan nå med tidiga tecken användande koncepten runt att beräkna samförekomst, implicit associationer av olika slag (ex. LSA) m.m. för att med viss översättning få mått på hur närma dessa likheter olika kombinationer av sökkoncept gäller att vad vi får är möjlighet att få söktrffar i bästa fall nära-liggande vad vi redan kan beskriva i sökord (säkert ofta praktiskt lite prospekterande pröva lite olika). Men för nytt är det svårare då vi ej kan beskriva det. Vidare svårare därför vi i riktigt intressant tidsperiod har få träffar. Området är inte bleeding-edge i kunskaps-emergence när det publieras en massa och var och varnnan publikation pratar om något "nytt".


Givet tänkt befintlig lösning ovan är väl en väg att försöka komplettera att utnyttja att folk söker prospekterande över många träffar och där ev. hittande indikationer nytt. eller dra nytta av referenser, länkar m.m.


Problemet med alla lösningar för det jag spontant kan komma på är att vi egentligen är i samma problemområde direkt under. Antag att vi har något nytt föga intressant för allt relaterat uttryckt i det via ngram men däremot i ett helt annat område kanske kunna göra ett verktyg effektivare i en mindre detalj. Den formen av upptäckter kan gå outnyttjade ofta under många år. Jag har flera gånger träffat på upptäckter och förbättringar av algoritmer primärt inom lingvistik läsande referensböcker från sista åren refererande studier avseende hr ganska färska knappast i något fall äldre än 1995 (och minns jag rätt kanske egentligen 1998 eller 1999 för den äldsta) jag känner till i snarlika snarlika faktiskt men uttryckta med ett annat områdes språk, matematiska preferens för symboler m.m. (ex. vetenskaplig psykologi relaterat topologiska rum från om jag minns rätt först skissat del av en större modell före 11950 kanske rent av 1930) resp. nästan omvänt nya ideer inom kognitiv-psykologi och hanterande fmri-eeg data konceptuellt och ibland i konkreta former (om än tror jag regelmässigt ofta lätt utbytbaratill liknande) med ider från 1960-talets geneeration av informationsteoretiker vilka fortfarande var true believers på att de väldigt snart - inom några år skulle löst det mesta om inte allt runt mycket också i hjärnan (mest kända personerna därifrån är tror jag Wiener, Shannon, Lewin, Ashby, Osgood (nära gruppen vandrande ut ofta från den vetenskapliga psykologins subkultur ex. till information science), Mackay, och varför inte ta med en av protagonisterna till denna tids sannt troende: Richard Taylor (se här som agiterade bl.a. Wiener).


Att lösa indikerat föregående är fullt ut inte direkt trivialt men vi kan förenkla problemområdet i en mindre grupp av möjliga lösningsområden genom att säga att vi formar vad vi betraktar ej särskilt / "bara" ngram associations algoritmer av olika slag eller direkt för attt dessutom forma det efter behov, intresse friare så att vi givet kognitivvetenskap lättare kan söka andra områden. I en fortsatt grovare förenkling tänkande byggande LSA och liknande går det ju också så länge vi menar att det också uttrycks med ord: men det konstaterade vi ju först tappar vad vi kan vara tämligen kritiska indikationer d.v.s. man behöver ha en kontinuerlig värld med åtminstone vissa indikationer relaterat värdet (lämnande alla utmaningar sådant kan inkludera åtminstone så brett uttryckt som här: brutalt enklare i algoritmer praktiskt område än här men mycket illustrativt är risk management jfr ex. predikterande mycket stor risk men angrepp aldrig realiserat motsvarande mest välkänt 11 september).


Vidare också illustrativt närastående: Om inarbetad innovation i område a gör emergence genom att börja användas för att effektivisera refererat verktyg har det helt färskt association där under den fasen och problematiken visar sig igen.