Bitcoin: Myntslagningen följer inlärningskurvan för reinforced learning

2013-08-29

Jag har inte kontrollerat data till grafen nedan från Wikipedia rörande mängden "skapade" / "realiserade" bitcoins över tiden. Men i mycket rörande i systemet inbyggda tidskostnader också relaterat säkerhetsfrågorna är det skapat för att ge oss en enkel modell av reinforced learning i den sociala gruppen.



En mycket förenklad - men för en hel del situationer funktionell (åtminstne tills inte längre funktionell en tid) - modell av reinforced learning är ett enkelt uttryckt jag själv alltid tog för givet men väldigt länge aldrig klarade att hitta en ordentlig studie av i koncept av reinforced learning. Givet enkelheten och så funktionellt för triviala approximationer vanliga kändes det som att mer än en matematisk egenskap ganska direkt för approximera kurvan borde ha tagits längre inom den kognitiva psykologin.


Approximationen finns tidigare diskuterad bl.a. i Bisvärmens spejare är mänskligt arbetsminne (2010-09-30) och troligen längre bakåt i kanske bättre diskuterat men vad jag ev. avpublicerat.


Jag kom senare att hitta ett mycket djupt försök att ta relationen och besläktade koncept till en mer generell modell av inlärningen (givetvis vad vi förstår idag och konstaterat i det arbetet inte den mest intressanta vägen för det utan just approximationer) av W.T. Estess (för ekonomiskt predikterande modeller eller jämförbara domäner dock inte någon enkel mening intressant i sig själv).


I den enklaste approximationen jag tror jag kan ha använt i refererat inlägg approximerar vi hela krurvan för inlärning från sannolikheten från det första utfallet - och om vi så vill kan vi givetvis se det som en funktion i sig för vikten liksom räkna om approximationen gång på gång om vi så önskar d.v.s. tagande ut lutning till en mer komplex funktion. D.v.s. givet att vi passerar information subjektet eller populationen av subjekt kan lära ett beteende av uttryckande för det information i en respons tenderar vi att ofta just få en inlärningskurva liknande vad vi har ovan för Bitcoin (här och bredare: det finns en hel termnologi i Bitcoin-kulturen som alla andra kulturer där man inte ska förvänta sig att jag är särskilt noga med deras koncept med undantag när jag kortare diskuterat algoritmerna i och nära krypteringssystemen och protkollen såväl som relationsdomänen för de sociala systemen med de säkerhetsproblem där potentiellt introducerande eftersom jag redan har uttrycken och språket etablerat utan särskild ny-inlärning för vad man just där väljer att kalla saker: jag noterade dock att dom som förväntat återanvänder uttryck förändrat - mining m.m. från pengar traditionellt - hittande gömda skatter i språket).


Ju mer reinforced inlärningen är d.v.s. inte minst när belönings-potentialen är kraftig. D.v.s. det är mycket tydligt hos individen i dennes black-box vi gömmer i approximationen när han eller hon gjort rätt (i det extrema kan vi jämföra tiden det tar att etablera ett beroende av alkohol jämförs med kokain: den senare drogen är mycket potentare i dess fuskande reward-emulering så konstanten styrande sannolikheten för positivt utfall vid första händelsen (diskreta samplingspunkten för populationen) är gigantiskt större).


Nu är problemet (och vi väljer att glömma de inbyggda tidskostnader som stabiliserar modellen skapande tillväxt-utrymme för engagerade att göra marketing snarare än att sitta och kursa runt sina token för snabbt) att reward-upplevelsen ej är konstant i trivial mening från första utfallet. D.v.s. även om utfallet för alkohol eller tobak kan approximeras för dom vanligate typerna av människor gäller detej Bitcoin konstant över tiden. D.v.s. det är just lutning vi kan ta ut från dom som rör vid Bitcoin färskt per tidpunkt.


Vidare och det är här så många ekonomiska konstruktioner falerar - antingen vara för snabba och / eller för entydigt optimerade mot en reard dimension (där kan jag jämföra med mina yngre år som konsult när vi hade rekryteringsbonus och jag gjorde mining vid universiteten: ibland viss begränsning i bredden på mitt perspektiv fanns kanske varande vid tiden kraftigt tränad på the money reward vilket var en väsentlig del av vad jag sålde in) finns här mer spridda domäner mer eller mindre aktiva över tiden.


Initialt fodrande en viss form av marketing lite mer nördig gäller det att intressera också för den tekniska och teoretiska aspekten där vad som särskiljer från en vid tiden större mängd föreslagna algoritmer, protokoll m.m. över tiden skapande en core-base med för domänen pengar ändå lite mindre volativa personer än om vi börjar att föra ut konceptet till bonusdrivna aktie-mäklare.


Penning-aspekten är givetvis realiserat alltid verklig. Men vi har också värde-domänen för alternativ-finansering jfr Wikileaks m.m. Det samma för illegal-handel eller handel man föredrar att försöka hålla utanför swift, bank-besked m.m. Och vi har internet-kultur där det är en inte ovanlig egenskap att pröva sådant här och bekläa sig lite med för att visa att man förstår internet och prövr nya saker (mer visa personer vet att nytt är jobbigt men kan vara bra för folk hur som helst med förbättringar o.s.v. så vi hjälper gärna med moraliserande eller värde-indikerande argument bara vi själva slipper använda det innan gediget etablerat utan initiala kvalitetsproblem).


Ingenstans ovan har jag dock diskuterat om Bitcoins är en god investering. Det är verkligen en helt annan sak. Vill vi göra en lika enkel approximation - också ordentligt begränsad - kan vi ex. se det som decay relativt belöning. Ju snabbare det upplevda värdet går bort desto lättare glömmer vi Bitcoin om ingen ny reward-påminnelse av inlärning kommer. Ex. ett praktiskt problem vi regelbundet löser med det varande bland det lugna mest stabila. Men aktiveringen som vi alla vet behöver inte ha att göra med själva inlärningens dimensioner som sådana. Använde vi Bitcoin tidigare, har nästan glömt det, och så kommer intensiva nyheter rörande något ej relaterat vår användning (kanske utan praktisk likhet alls: bara varande en känd person som gjort något med det) aktiverar det.


Pratande reinforced learning, jämförande med kokain, och indikerande några olika reward-dimensioner ska sägas igen avslutningsvis. Vi diskuterade det egentligen inte alls här - Bitcoin som investering. Snarare Bitcoin som modell av något självorganiserande händelser i en förenklad värld inkluderande viss marketing av något, lite samarbete, reinforced learning, handel och hur det kommer in i en valuta. Dessutom mer intressant tänkte jag för några läsare lite mer intresserade värdepapper och liknande är var och hur inlärning indikeras över tiden kanske värt att ta djupare där adderande mycket mer av domän kunskap om "Bitcoin" faktisk kan vara indikationer användbara handel för tidsrymder.


Från ett personligt perspektiv vill jag att ett system som detta etableras, blir vanligt och ej är manipulerbart rörande indikationer av själva händelserna som sådana oavsett innehållet. Det är ett sensor-område användbart ungefär som Twitter kan vara för att följa våra sociala reaktionsbenägenhet i intensiva flockar. Världen går snabbare - om än väldigt förenklat och mindre varaktigt - jämfört med vår fysiska värld: det går att följa medan det är mycket svårare att göra det likartat i våra vanliga sociala domäner lika stort i individer och lika snabbt i reaktioner per tidsenhet (avseende personer under perioder aktiva så att säga vilket varierar en del över tiden). Därmed inte sagt att särskilt intresserat mig för det. Det volativa för dom tidiga åren är ju ingenting nytt utan vad väldigt känt och ganska förstått rent allmänt oavsett "bransch". När mer etablerat eller kanske lika troligt skapande ett större koncept som dyker upp i någon variant med likartad funktion blir det intressantare.