WikiData.org känns riktigt lovande för långsiktigt värde

2013-07-29

Det är för troligare långsiktigt växande värde så mycket bättre att WikiMedia själva organiserar en datapunkt för named relations, properties m.m. från informationen i alla Wikipedi:or för olika språk och andra datakällor kanske också när det adderar värde tillbaka till de viktigare uppslagsböckerna. Mycket värde i stabilitet och också att det ger en till värde-dimension till uppslagsböckerna. Och nu såg jag att det är påbörjat: wikidata.org.


Oavsett det kan alla sådana projekt komma med mycket tråkigt extra arbete när jag tar värde för mig från det (det samma kan nog gälla fler). Typiskt ex. från annars bland de mer besvärsfria när DBPedia identiteter som pekar till samma med GEONames visar sig snarast vara något från Wikispecies eller liknande källa havande "latinskt-familjegrupp" (att ersätta som övning för läsarna med korrekt term).


Tittar vi på England - ett gigantiskt koncept man kan fylla upp med mängder av kategorier, värden, typindikationer m.m. - är WikiData ännu förtroende skapande tämligen smal: England (country in the United Kingdom).


Det tror jag är en god indikation om att det blir kvalitet där man får långsiktig stabilitet. Och kanske rent av med tiden får en vettig grundkälla för det mer teoretiskt basala men nog så datafiltrerings- och tidsödande att ta från många källor med föga fel, relativt få ändringar bakåt av förväntat stabilt och som man kan suga in förädnringar och nytt från när de varit i strukturen ett tag: Optimal långsiktig utkontraktering av bulk-arbete - föredömligt kostnadsfritt.
<(p>

Ett att glömma är att färre datakällor rörande sådan här data dessutom gör licenshantering enklare.