Egypten måste skärpa till sig om de rikaste mest spenderande turisterna inte garanteras bort under åtta år istället för att börja komma här utlovat redan nästa år om båda sidor skärper till sig tillåter sig att se att man är ett folk som ska leva tillsammans under generationer nu och generationerna som kommer.

2013-07-06

Att uttrycka glädje i grupp kan minska risk för konflikt och aggression. Men desto snabbare världens tid går i nyhetshändelser - ju intensivare det är i t.ex. politiska frågor - ju större återhållsam moral och visdom fodras. Respekt och förståelse av att man är ett folk som ska leva samman utan att man börjar vandalisera varandras byggnader eller värre är viktig. Ogenomtänkt dansande på gatorna utan att korrekt som naturlig del av att de flesta är vuxna att denna förståelse är etablerad ska vi gärna förvänta oss är given. Kulturellt givet är ju så styrande när det väl uttrycks.


I en av många möjliga riktigt dåliga händelser nu vore festande av sådant slag som får det att se ut som Satan själv klivit ut på gatorn för att hänge sig ut omoralisk dans, fylla och annat inkorrekt för de mer religiöst engagerade och givetvis är det självklart för varje vuxen person måste kunna ses är vad man självklart håller sig ifrån i vilken politiskt spänd situation som helst.


Fyrverki tycker jag är korrekt. Och kanske kan andra åsiktsgrupper engagera andra med färger mer passande dem. Men ljus-show och musik äär ett steg för långt. Det provocerar. Och oavsett hur långt faktisk "omoral" - om alls - går i övrigt gör mörkret och dålig egen närvaro att den minsta faktiska, överdrivna eller falska händelsen kan förstoras upp abnormt. Det samma ska man vara medveten om gäller det nu firande folket också. Att man är sekulariserad gör inte personer immun mot människans irrationella sidorna som lättare kommer ut när vi är många tillsammans när stora händelser inträffar snabbt. Det är bara andra frågor man blir upprörd över.




En stor respekt för varandra, och de svagheter som också gör oss människor starka, och ett ansvarskännande för yngre eller mindre visa i sin närhet är vad som hos båda sidor har en bedömer jag god möjlighet att ge Egypten en framtid som kan bli riktigt bra. Egypten är en gammal nation. Ett repeterat varumärke i varje grundskola, gymnasium och på mången universitetsutbildning och museum unt om i världen. Turisterna kommer återvända och det rent snart bara saker lugnar ner sig. När turisterna kommer är det med dom snabba kontanterna som löser vardagens problem snabbt även om det inte många år lär bygga några förmögenheter.


Jag kan efter fallstudier genomförda bl.a på min mor jag hade resande i Egypten runt den förra övergånen till ett val. Hennes fokus var på biljettpris, mat, hur hotellet såg ut på Google Eart jag visade henne och menade att huvudstaden var väldigt långt ifrån Sydez-kanalen deras hotell låg vid. Jag har tidigare kontrollerat samma över större populationer av data för andra entiteter med likartade utmaning.


Helt avgörande - vad som binärt direkt stänger dörren till turisterna - dom goda turisterna med pengar och som spenderar dem rätt - och under många år - är om Egyptens folk nu börjar bete sig som barbarer spottande på sin historia, kamp för frihet och framtid oavsett vilken politiska preferens man har. Så nu ska Egyptens folk tillsammans våga förstå att man inte vinner dessa konflikter utan att man kan komma på en gemensamt bättre fungerande väg - men att vägen man ska gå sida vid sida också kan bli bra mycket värre.


Kommer nyhetsfilmerna med gatuvåld, lynchningar, slagsmål mellan stora grupper är det kört under år på år tills turisterna sett åtta till 29 år v lugn beroende på vilket land och åldersgrupp det handlar om. Den goda turisten - en äldre tant och farbror som ej super sönder hotell-rummet och har mycket pengar och som du exakt vet vad du ska servera mjölk och flingor och som betalar dubbelt upp för hotell-rummen än några andra gör på en dålig dag. Dom kommer från Tyskland, Sverige och Danmark (och några till men vi är tunga för Egypten de här åren). Ser dessa våld och skit på gatorna blir det inga av dom goda turisterna. Det är bara dom dåliga turisterna som kostar massor av arbete utan att just spendera något på hotellet mer än de betalade för rummet därför där spyr dom bara och dricker på andra platser.


Den goda turisten äter frukost och middag på hotellet oftare. Därför att det är lugnare. Mellan frukost och middag shoppar dom i basarerna och besöker museum. De fotograferar mycket för att visa vänner och släktingar. Är de nöjda kan de komma tillbaka något år efter när de fyller jämnt år och har bjudit med sig stora delar av sin släkt. Då rullar hårdvalutan snabbt i stora nävar av euron när gemensamma middagar och events för yngre släktingar betalas m.m. Vad ett litet hotell kan leva av ett år eller längre.


Vi några stycken lite varstans i världen förstår eller är media. Vi gillar Egypten. Särskilt jag som ser möjlighet till att skapa ett uppmuntrande exempel från det för andra diktaturer. Rent av gillar jag Egypten så mycket att jag sedan något år har lärt mig en försvarlig med hieroglyfer. Nedan fotograferad från första sommaren - bilden tagen 2012-06-30 - jag började lära mig människans eviga första vaggas tidigaste kultur och ett av världshistoriens största imperium - gigantiskt jämfört med allt annat när vi normaliserar för kommunikationsvägar och jämförbara kulturer - stora kulturs skriftspråk på allvar även om jag tittat en hel del på dem redan 2011:



Tar Egyptens visa lite äldre ansvar och håller de yngre vuxna upp till 25 år till sunda respektfulla nöjen förhindrande problem lovar vi att ge er dom rika turisterna. Vi kan det.


Sådan här skit vi har ex. på i bilden nedan med laser-show provocerar. Lägg av med det! Det kan tolkas vara gatudans. Det hotar dom rika åldrade turisterna Egypten behöver åren som kommer. Dom på gatan i stora grupper är dom som inte tänker längre än nu. Dom som tror bara för att dom känner sig upphetsade nu måste värdet åren som kommer spegla den upplevelsen. Så blir det inte om det tar eld i den där skiten kravallerna sprider sig. Dom tänker inte trovärdigt stabilt med den goda säkerhetsnivå situationen kräver.


Detta är ansvarslöst hot mot den goda turisterna. Och mot det exempel jag såg som ett intressant värde möjligt att skapa från Egypten. Förstör man mitt case därför att idioter sprungit runt och skrollat och mjukat pråk och Egypten börjar brinna är vårt lyfte till Egypten att ni inte kommer få en enda god turist under minst åtta år. En vän vi har: han lyfter sin hand och era biljettpriser kommer gå upp i högsäsongen d.v.s. skärande också de dåliga turisterna om något riktigt barbariskt visar ske. Vi kommer se till att varje problem märks och att det lagom till varje ny turistsäsong går ut just till dom turister Egypten behöver i uppföljning. Och också om hela Egypten ska letas igenom kommer hälsoproblem med vatten, prostitution, slavhandel eller vad nu aktuellt hittas.


Det kallas för riktad information. Det är ett vapen. Ett vapen utan blod för det blodet reser iväg och spenderar sina tusentals dollar per vecka någon annanstans. Ett mindre barbariskt men ännu mer potent. Civiliserade möten mellan sidorna i konflikt. Äldre visa män som håller dem tankelösa ungdomarna och särskilt dom yngre vuxna upp till 25 år i sällskap av någon som begriper att också en morgon, en vecka och till och med en livstid man ska leva med varandra som ett folk.

Övergången är tidig. Jag vill se övergång till den demokrati förra president ej var villig att ge folket. Han konvergerade hela statsapparaten, domstolarna, och politiska representanter för att garantera att funktioner införda för att sprida makt och balansera det politiska systemet till att kunna vara funktionellt i ett land där ett nytt parti kan vinna snart nog.


Det fodrar att en massa omoget strunt håller man borta från att visa upp för att provocera bråk. Det fodrar att man med respekt talar och lyssnar på varandra. Och det är inte acceptabelt att springa iväg att anhålla religiösa läsare med mindre än att man vet att de planerat väpnade angrepp. Några stycken så här tidigt må vara hänt och kanske rent av praktiskt nödvändigt men om så understryker det behovet av att det nu blir ordning och reda. Att den traditionell arabiska respekten för äldres visdom får styra och inte unga män springer runt och har karneval på gatan om det sker med inkorrekt respekt för visdom och moraliskt etablerade värdesystem oavsett om de är dina egna eller andras.


Beter man sig som svin och det tänder Kairo till kravaller ropar vi alla hej och så stänger vi dom goda turisterna för er. För oss är det också värde därför det understryker för andra ev. kommande entiteter att vi levererar där det smärtar mest som utlovat.


God dialog med anhållna religiösa ledare är viktig där man diskuterar hur man kan garantera deras oberoende framöver. Och också tydliggör vad i händelser som är acceptabelt för resp. sida.


Egypten har haft en bra mängd glädje och hopp. Det skyddade. Man har också haft tur och tur är viktigt. Men nu är det dags att skärpa till sig ordentligt.