Arrested Development Fjärde säsong känns problematiskt tung i negativa stereotyper: Kompletterad

2013-06-26

Två punkter bör adderas till Arrested Development Fjärde säsong känns problematiskt tung i negativa stereotyper.


Först att stereotyper såväl som mer allmänhet att se likhet och olikhet mellan olika "positioner" i världens kultur handlar om perspektiv. Ex. är det såväl lätt att se irriterande olikhet och intressanta möjligheter i ett stort land som USA därför att de uppvisar mycket varierat spännande över det mesta både från varierade kulturer, spridd geo och inblandade i många organisationer och händelser.


På samma sätt kan stereotyper uttryckta eller uppfatta från en punkt vara mer naturliga att tillskriva vissa grupper eller roller medan de från ett annat perspektiv kanske inte allt för långt borta men ändå med en annan historia bakåt är associerat till annat. Den senare associationen i sig behöver inte ens vara märkbar för de flesta och ej heller i negativa stereotyper inkludera vad man välja att se mer som realiserade kulturella föreställningar än förändrings-verkande negativa stereotyper. Där de diskretare anknytande med en något högre konstnärlig nivå än vanligt i en verkande förändring över tiden kan vara tänkbart mer problematiska (dessa ska vi då just bakåt i historien jämföra med de under många hundra år inarbetade vanföreställningarna men realiserade idag under en högre informationsintensitet rent allmänt.


D.v.s. en subkultur eller person eller organisation kan mycket väl uttryckta stereotyper de upplever representerande i mindre kulturell grupp riktade mot vissa roller men som för en större kultur-sfär ligger traditionellt närmare riktat någon annan subkultur.