Anti-judiska stereotyper i The Great Gatsby

2013-06-27

Stereotyper när positiva och negativa donerar intensitet till sitt kontext oavsett om egentlig mening inverkande på de flesta i publik i annat än en statistiskt mening utanför aktuellt sammanhang (d.v.s. exempelvis förstärka upplevelse av en film men för de flesta inte påverkande attityd till grupper som uttryckts med det tydliga stereotypa).


När efter vad jag noterade i gör ett aktuellt stickprov är det på många sätt tillfredsställande att den negativa stereotyp utnyttjad ej hör till de diskretare idag egentligen mer verkande utan just är en av de mer repeterade som gärna återkommer i historien något anpassad i ex. klädsel. Det indikerar att det här inte är systematiskt och ej heller är potent p.s.s. som annat kan vara.


Vi har aktuell paketering nedan för Wolfshiem i The Great Gatsby varande den stora bedragaren och också övertydlig i en del etniska fenotyp drag typiskt för samma stereotypa visualiseringar tidigare återkommande i historien (en av ett antal ofta använda) och denna stereotyp oftare använda för de större bedrägerierna snarare än försäljning av varor, pantlånande m.m.



Notera den mänskliga tanden personen bär på klädsel. Det är överhuvudtaget inte helt oproblematiskt i visuella uttryck genom att vi inte ska utesluta att myter kring riter inkluderande mänskliga kroppar, mord m.m. kanske bidrog till Nazitysklands utrotningsläger och de osmakliga vanorna att göra olika former av prydnader av kroppsdelar.


Ett ofta använt exempel från längre tillbaka finns nedan där texten översätter till:


"Herr Baron, that lad's stealing your handkerchief."
"Let him go. We were just as small when we started out."
E Fuchs, Die Juden in der Karikatur, Albert Langen, Verlag, München, 1921

Mycket typiskt i båda är det visuella uttrycket av personerna ej inkluderande övervikt.



Tidigare diskussion: negativa stereotyper relaterat anti-semitism

Från den aktuella diskussionen nu varifrån referenser finns vidare bakåt.


Arrested Development Fjärde säsong känns problematiskt tung i negativa stereotyper
Arrested Development Fjärde säsong känns problematiskt tung i negativa stereotyper: Kompletterad
Lika men lite olika: Kristna, Judar och Muslimer
Att göra annorlunda tydligt i en värld av volativa värden och gömd emergence
För diskriminering krävs diskriminerbarhet förutom den varaktig symbol