Potentiell och kinetisk energi - Förutsättning och utlösande faktorer

2013-05-16

Vi utgår från diskussionen om potentiell och kinetisk energi som ett sätt att samlat uttrycka ganska många vanliga jämförelse konstruktioner:



Och konstaterar först att verktyg tillämpat på en händelse uttrycker förändring av hur det sker. Verktygens mening är att vi ska klara att genomföra:


  • Mer energieffektivt. Nära det konkreta syftet där värdet är resultatet.
  • Mer värdefullt via andra bedömningar. Ex. att ett verktyg kommer med status eller reducerad risk för skandaler, upprörda medborgare m.m.

Vanligen är värdet dessutom en funktion av lagstiftning och inköpskraft.


Att vi har tillgång till verktyget är en potentiell möjlighet att genomföra mer energieffektivt. Resultatet vi mäter det för kan givetvis i sig både vara mer eller mindre intensivt ex. i händelser.


Tillgång till ett vapen kan innebära både möjlighet att realisera mer energieffektiv hanterande av en situation genom realisering av vapnet (ex. skjutande någon med ett handeldvapen) resp. förändra sannolikheten för att en situation där vapnet behövs ska uppstå (jämför i det mest extrema exemplet terrorbalansen de enorma mängder kärnvapen NATO och Warszawapakten samlade på sig för att imponera på och avskräcka varandra) samt självklart lika verkligt här som för andra verktyg imponera andra och modifiera egen självbild genom att vad vi kan göra förändras och/eller uttrycks för andra. Vapen berördes också mer allmänt rörande konceptet använt som liknelse i:



Jämfört kan förutsättningarna i miljön att genomföra förändras. Ibland blir saker svårare att klara (t.ex. fiska om fisken är sällsynt eller när det blivit olagligt att fiska eller fisken är svårare att sälja). Även det kan vi som verktyget vi kontrollerar likna vid potentiell energi.


När vi nu betraktar händelser som dessa:



Att vi först och främst som jag diskuterat ett flertal gånger sedan 2009 att miljön som förutsättning för händelser verkande mot förändring ökar genom att:


  • Luftföroreningarna i effekt på de kinesiska medborgarna som konstaterat nu många gånger i nivåer mätta i blod, test av påverkan både i Kina och för samma anrikningar i kropp bl.a. USA inverkar.
  • Inverkan reducerar avståndet mellan att följa impulsen att protestera och att avstå därför att mer efterföljande eller långsiktiga personliga risker kan vara fallet.
  • Impulsivitet är bra för att skapa stora protester. Du ser andra protestera, frågan upprör dig och du följer impulsen att ansluta dig trots att du känner riskerna.

Detta är potentiell energi.


När nu miljöfrågan blev nyhetsmaterial 2013 via mätningar bl.a. den amerikanska ambassaden gör kan vi konstatera att miljön är ett funktionellt verktyg för att händelserna protester ska uppstå d.v.s. själva det som upprör.


En potentiell långsiktig attityd-inverkan är också möjlig även om denna för att optimeras troligt behöver pekas ut rörande dess bakomliggande verklighet. Den moraliska dimensionen associerad kommunistpartiet är ett viktigt hinder för förändring de söker bibehålla illusion av och hindra reduktion av i frågor där det kommer nära själva centrum för statsskicket. Korruption är ett exempel: Diktaturen utnyttjande envåldsmakten för att berika sig resp. Idén om att kommunism i sitt syfte och mening är en personlig och kollektiv filosofisk idé reducerande det omoraliskt utnyttjande av folket.


Miljöförstöringen är potentiellt kraftfull p.s.s. Den demonstrerar att utan att huvuddelen av medborgarna kan påverka ledning och styrning av landet blir resultatet att deras icke-makt utnyttjas till att skada dem: sämre arbetsförhållanden, lägre lön, övergrepp och som i denna fråga allvarliga hälsoproblem inte endast som möjlig potentiellt försämrad framtid utan idag över stora tätbefolkade områden på nivåer där de orsakar väsentliga ökningar av cancer, kognitiva skador på hjärna och nervsystem, sjukdomar i spektrum av allergi och astma, troligt en kraftig samverkan med rökning i orsakande av kol-liknande sjukdomar i de områden där mängden partiklar i luften är hög o.s.v.


Övergreppets reduktion av illusionen om ett moraliskt värde kan självklart optimeras vidare. Kraftfullt här som alltid - men kanske särskilt i Kina genom ett-barns-lagarna - är skadorna på barnen: cancer och nedsatt kognitiv förmåga med resulterande psykiatriska funktionshinder.


Bredare gäller att folket redan vinner. Min och säkert mångas förhoppning är att lugnare intensitet än vad som lika gärna kan bli fallet eller varit fallet kan ge möjlighet till av båda sidor de som äger folket genom diktatur och folket som förslavats i statssystemet ofrihet. Detta är utmärkt för inte få i Västerlandet att komma ihåg i år och de närmaste åren. Konceptet att förändring här kan vara problematiskt för oss är en icke-fråga. Aktörer påverkade där uppnår huvudsakligen endast högre kostnad för förändring samt att deras agerande självklart dokumenteras i det kollektiva minnet. Realiserande i verklig skada den potentiella omoral deras svaghet i rädsla eller sociopatiskt tenderat tänkande kan orsaka. Från marknadsstorlek och deras relativa tillväxt är detta en risk man grovt i head-count knappast för viktigare aktörer rörande deras mer betydande företag ska se som kanske påverkande inte mindre än 5 - 10% och kanske mycket mer. Vi vet från så mycket att folk inte glömmer övergreppen och gärna ger igen på de som medverkat. Från det är det sedan endast en fråga om att påminna folk och/eller förklara för folk hur något medverkat direkt eller indirekt.