Konceptuellt läckage i den affektiva valuta-handeln?

2013-05-13

Är inte helt ovanligt. Om så är fallet här har jag inte undersökt i statistik men har av och till fått känslan kanske sista året att termen i fråga blivit vanligare bland affärsnyheter:


"When the yuan began rising anew in the fourth quarter of 2012, companies that had accumulated large dollar holdings earlier in the year scrambled to sell them, accelerating the yuan's climb."

Från: Analysis: Bullish yuan herd leaves China fundamentals in the dust | Foxbusiness.com

Från a-new till anew affektivt (University of Florida)? Oavsett vilket mycket av affektiv handel lite varstans just nu spekulerar jag.


Jag tror förövrigt att för åtminstone två av tre dimensioner inkl. positiv-negativ är det inte den optimala utgångspunkten för just nyhetsanalys. Den tredje dimensionen tror jag håller ungefär samma kvalitet som övriga alternativ även om jag inte ser att de numeriska värdena där heller tillför något givet att den kontextuella och föränderliga situationen för en nyhet måste hanteras.


Rörande själva ämnet för nyheten blir det lätt komplext att resonera om vad investerare tror och inte tror om valutan när nu staten i sig direkt resp. indirekt valt att ta hem stora stycken-valuta-investeringar från "regioner" utanför Kina in till Kina som investering. Jag tror i det mer abstrakt egentligen mer på det tyska investerings-paradigm:et på relativ överskott mot sina närmare handelspartners: investera i dem men gärna på en nivå där man kan abstrahera värdebyggande åtgärder mer pan-geografiskt i kontext av politiska samarbetsformer. Förvisso är möjligheten värde-tillväxt kortsiktigt helt säkert trögare men å andra sidan lugnare investeringssystem som knappast lära riskera att blåsa upp tysk-ekonomi eller orsaka problematiska tappade värden, samtidigt som det tyska värdet över tio till trettio år bibehålls.