Turner ställer upp med pundet (£) som djurmodell för resten av världen

2013-02-19

Vad det brittiska pundet som reducerats mest i värde senaste åren (och som väntat med det ännu utan värde där som i jämförbara I-länder) är pengar alla får gratis:



Oavsett hur dåligt ett sådant försök skulle gå kan säkert resten av världen lära massor. Vore verkligen ett spännande kunskapsbyggande projekt om UK ställde upp här.


Kommentar av mig från annat kontext

Tja kan väl knappast vara katastrof-riskabelt och säkert lärorikt om England experimenterar lite i real-life så att resten av världen kan lära något om hur mycket individen värderar sig själv mer eller mindre när pengar kommer cheap.


Jag vet mer om det än de flesta reflekterande över det redan när jag tog min grundlön upp till 36.5 kkr något år eller så efter universitet. Och har en modell för reward-uttrycket med koppling till valutan.


Och visst är det kraftigt verksamhetsstimulerande. Det får folk att göra mer bra om det konkret tolkas till värdering av dom själva (och det kommer lätt med just pengar). Men inflationsrisken är verklig oavsett om vi definierar den så snävt som pengarnas värde eller också inkluderar omställningskostnader för som några år senare hela branscher eller som här ev. ett helt land.


Fördelen med att inte göra det är att självorganiserade feedback-funktioner finns. Och som Mr T riktigt noterat är de inte så djävla enkla att styra hit eller dit, och faktiskt finns så vitt jag vet ingen seriös forskning som visat på någon metod havande just någon effekt, undantaget just att trycka pengar kraftigt tenderar att devalvera valuta. Ränta och annat. Någon procent hit eller dit har bara kortsiktig prediktion och görs det tätt försvinner den effekten också.


Kanske skulle dom pröva köpa utländska skuldebrev för att ta ner den egna valuta. D.v.s. skuldebrev i den andra valutan. Jätte-fint. Du köper en skuld på ex. 1 000 000 000 kr att betala senast om tio år. Och manipulerar i och med ex. kronan med 5% innebärande att du nu ska betala. Nå en gigantisk summa extra. Säger sig själv att det är bra för ekonomin. Saker går ju eg. bra så någon reorganisation är ju knappast att önska. Bättre att köpa lite tid.


Men Uk kan väl vara ett lagom stort test-fält.


Nå bäst görs det kanske lite elegantare genom att substanisera värderingen det skulle indikera. Av typlösning: alla barn som förbättrade sina skolskrivningar denna termin får 1000 £ Sterlin silver. Vi inser att inget framtida problem finns med hur dessa barn värderar sig själva jfr valutan kommer finnas relativt resten av England eller världen. Begriper sig på att begära silver när andra nöjer sig med en guldstjärna utan riktigt guld.


Sådant här gör dom bara för att prata ner sin valutakurs misstänker jag. Det sägs ju ha fungerat bra redan för UK så varför inte göra det lite mer. Har recensionen (som det nu sägs kallas utan sund jämförelse med tidigare recensioner och recension med positiv-tillväxt) inte lämnas på brutala valuta-reduktioner redan skär man bäst bort en 10% av landets investeringskapital utan att få något för detta. Bör helt säkert gå bra om nu inte re-organisationer fordrande investeringar krävs som inte papperspengar man fritt kan trycka räcker till jfr köpa en råvara, produkt eller kunskap från ett annat valutaområde.