New York Times har känsla för det känsligt värdeskapande

2013-02-19

Nu har jag inte läst rapporten refererad i men är det ett gediget arbete representerar det givetvis visst värde. Samtidigt kan man oftare i dom här sammanhangen sakna större medias inarbetade känsla för den information som intresserar "objekt", "normal läsargrupp" och "potentiella läsare". Här om vi tar:



, som exempel: Objektet Wen Jiabao med entiteter som upplever sig jämförbara, deras egna mer eller mindre återkommande läsare (total räckvidd är här minst sagt god jämfört med det mesta på engelska givet att de klarat att ta utrymme på The World Wide Web och så dom potentiella läsarna som givetvis inkluderar många av Kinas medborgare (lämpligt förstärkt och säkert en långsiktigt fin investering via cn.nytimes.com).


Det hela blir ju inte mindre lyckat trots all potentiell problematik kring risk relaterat läsar-uppgifter m.m. av att det tycks som att Kinas internet warfare trupp angriper The New York Times för att undersöka om någon uppgift lämnare finns. Det hela är dessutom en så fascinerande illustration av hur ovana de är att någon faktiskt läser allt de publicerar och sedan skriver något om det. För att inte tala om förmåga att förstå hur internationella tidningar baserade i demokratier fungerar och vad som är värde kort- och långsiktigt för dem. Givet att NYT nu verkar ha haft kontroll över angreppet större delen av tiden förvånar det mig egentligen att man inte gjort mer av det redaktionellt. Men det kanske kommer. Nyhetsvärde har de nog ganska bra känsla av även om jag oftare brukar läsa deras Science del.


En intressant fråga från ett svenskt perspektiv är ju också om leveransförmåga hos svenska entiteter är jämförbara? Och om inte om det är vad vi kan förvänta oss korrigeras över tiden genom struktur-affärer och centralisering till färre men mer gedigna entiteter. Här är jag också osäker på (har ingen vetskap alls korrektare) huruvida New York Times arbetare med textanalys-verktyg kompletterande eller om de låg närmare som jag vet att åtminstone flera av våra större svenska tidningar fortfarande arbetar via normalt uteslutande manuella kontroller av data. Informationen i sig fanns ju där så att säga även om den kanske för många andra setts som mer intressant om det inte var en entitet så högt upp och så flagrant uppenbart.


Jag dock överhuvudtaget se att svenska medier är svaga i rapporteringen runt Kina. Vi ska ju komma ihåg att förutom människorättsfrågor m.m. gäller ju att flera av våra största svenska exportföretag har sina största mest kritiska konkurrenter i Kina. Det finns ett mång-dimensionellt stort svenskt intresse jag är väldigt säker på att de flesta svenskar inte har en aning om och där media i särskilt morgon-pressen just ser att de har en viktig roll att agera informationskanal i det komprimerande rörande sådant. Nio veckor av internet warfare, rykten om mord, pågående industrispionage, korruption i mång-miljard belopp m.m. tycks gå rätt förbi Sverige.


Avslutande belöning: Lättsam komik med en skämtteckning

För att belöna läsare som läst så här långt för att uppmuntra till framtida återkommande läsande avslutar vi med ett lättsamt skämt och en skämtteckning.


Ett mer udda sätt kanske man alt. kan betrakta den här typen av störningar på kanalen är ju just som informationskanal där man själv kan styra noise lite. Kanske pröva att prata lite med angriparen via någon spännande textfil eller addera arbetsbelastning via sockpuppets. Mer komiskt illustration.


Fil: passwords.stock_market_consulting_work
- You better start with a bit of collective co-operation or I will make sure the next one who pokes around here will be sure you did plenty co-operation.

Sockpuppet skämtteckning del av pågående fallstudie: komiskt och ett elegant ex. på min visuella ambition reducerats "en del".


"Sockpuppet-konceptet mer till vänster (väldigt) fritt efter ett exempel i Childhood Language Disorders in Context (förövrigt inte ett dåligt komplement till andra typer av referensböcker relaterat språket i hjärnan) med barnets respons var inspirerat av en kommentar jag gjorde om det begränsade värdet av att använda tweets för att beräkna association mellan koncept i motsvarande "scen-scope" på discourse (där det är väldigt lätt i en hel del predikterat att vad du tar in data från i tweets är mindre relaterat den population du tror och mer kommer från sockpuppets som arbetar upp infrastruktur för att kunna driva trafik ex. relaterat filmer deras "ägare" tror kommer bli framgångsrika)."


"A sockpuppet is an online identity used for purposes of deception. The term—a reference to the manipulation of a simple hand puppet made from a sock—originally referred to a false identity assumed by a member of an internet community who spoke to, or about himself while pretending to be another person.[1] The term now includes other uses of misleading online identities, such as those created to praise, defend or support a third party or organization,[2] or to circumvent a suspension or ban from a website. A significant difference between the use of a pseudonym[3] and the creation of a sockpuppet is that the sockpuppet poses as an independent third-party unaffiliated with the puppeteer."

Sockpuppet (Internet) | Wikipedia