Gaskrämaren Ryssland: Lika värdelös för kinesiska diktaturen som Iran, Syrien och Nordkorea

2013-02-21

Inte i någon fråga kommer FN ha avgörande inflytande på Kinas väg till demokrati. Att FN är kastrerat i demokratifrågor är given information ända sedan det stympades för att få med Sovjetunionen med lilla-syster Folkrepubliken Kina.


Att Kina känner sig tryggare att våga mer i FN när man inte är helt ensamma är naturligt där såväl som i små-grupper av människor. Och det ger dem helt visst ett bias där scenen utan från början någon som helst substans inte bara värderas i sig utan får dem att ödsla pengar på att köpa vänskap i tron att tidigare "segrar" betydde något. I den konkreta verkliga världen blev vägen i mål bara jobbigare, dyrare i infrastruktur och flödande i mer blod än nödvändigt: fram kommer människan alltid. Passande nog för Rysslands varumärkes-värde huvudsakligen byggt av Sovjetunionens byråkrater är deras framfart med Kina i FN en papperstiger.


Att vara klok är att se gårdagen och dagen för vad den är att tänka över vad man egentligen behöver bygga. Och när personlig prestige eller reda pengar riskerar att störa se att i stora frågor kan inte ett problem finnas kring det om man bara vågar ta den energieffektiva vägen till demokrati hellre än att riskera blodet och förstörelsen Syrien nu lider i och kommer plågas av under årtionden om inte mer.


Se också att inget värde finns i vänskapen med Iran. Om något ökar det risken för en problematisk framtid genom att Iran är divergerad mot andra "instabilt" väpnande grupper i Mellanöstern. Hellre bör Kina våga tala med sitt folk och inte gömma sig bakom en mur inte mer verklig än den kinesiska riven och byggd i ett lapptäcke utan verklig sammanhållande helhet. Det är en vacker kanske lugnande symbol för den som vill ha frid men den stoppar ingenting av det som utan muren också hade klarat det.


Ryssland är ingenting annat än irritation kring småstrunt i EU:s närhet. Och det osmakliga vi ännu äckligare i så mycket vant oss vid och filtrerar bort:



Betyder ingenting. Vill man svälta Ryssland slutar man bara att köpa deras gas och låta Kina köpa den långfraktat till överpriser för att skydda rent inbillad prestige.


EU ska också minnas vad man lovade efter folkmorden i Jugoslavien. I Syrien fallerade EU ännu en-gång, och politiskt betyder det något ytterst konkret vilket de flesta troligt ännu inte lärt sig att förstå. Ett verktyg att ta upp för vem som helst vars argument just är moraliskt korrekta. Ett av många och kanske vad som kan visa sig tillräckligt för orka bryta EU förslöade hemma-sittande (bl.a. UK och Sverige gav en inspirerande kontrast mot under Syrien: Sådant minns folk länge) och därmed göra ursäkten FN i det sista utanför Rysskland och Kina visad sig det ingenting det är. Det är skönheten i demokrati. Kan du berätta så den du berättar för förstår kan du förändra val, och kan du förändra val, kan du förändra oavsett det konkret orkar till en faktiskt ändrad regering. Mät-talen bär mening: man hör upp på. Det är uttrycket för den reward-dimension som i sista men det mest grundläggande lagret ger feedback från hela flocken.


Säg att kinesiska diktaturen ej öppnar den dörr jag påminde dom om som alltid finns när personlig styrka orkar den sträck diktaturen såväl folket är i där den egna flocken är ett ständigt smygande hot. Dörren utan blod: i konflikt dör människor på alla sidor. Och säg att jag säger att jag tror / bedömer att Kina kan vinna 2013 och 2014 och nå positiv förändring. Ryssland betyder ingenting i det och betvivlar för någon annan i den verklighet som kommer förändra. Sådant är bara för ritualiserad dans mellan yrkes-diplomater vars belöningsdimensioner just är den symboliska dansen.


Så sitt inte och lura er själva med en massa övertänkta "samarbetskoncept" och underliga projekt ingen förutom er själva lika lite lägger märke till eller skulle bry sig i om de blev mer kända.


Relaterat

Det moraliskt korrupta medverkande till i värsta fall med åren av sjukdomar och det förstörda samhället kan från de grovt förväntade kanske 80 000 - 120 000 döda i Syrien vis sig kosta hundra tusentals människor livet. Krävs det kan det kosta för vem som helst som ställer sig bredvid den som beskyddat detta. Det är värde där det betyder något. Inte inbillad seger i ett spel man inte kan göra mer i som individ eller ens större grupp mer än att addera fler döda och kasta bort år på ingenting. Det finns ingen att avtala med, korrumpera, köpa, med makt att heller göra annat än att addera tid och blod.





Och i den mån kommentaren till följande "insändare" blir läst betvivlar jag starkt att någon primacy effect gör annat än att förstärka vad ingen kan förneka är sanningen.


"In arguing that the situation in Russia is no worse than that in China, Mr. Hart notes “instances in which Russia does not live up to our standards of democracy and refuses to behave as we instruct it to.”

Instances? A recent Freedom House report documents a series of initiatives by President Vladimir V. Putin designed to eliminate any and all potential threats to his grip on power, including increasing criminal penalties for “unsanctioned” protests, censoring and controlling the Internet, drastically expanding the definition of treason, and recriminalizing libel and slander. Arrests, arbitrary detentions and home raids targeting opposition figures are occurring on a level not seen since Soviet times.

Mr. Hart argues that Russia is not living up to “our” standards. The Russian government is not living up to its own standards under its constitution, nor is it complying with universal human rights commitments it has made."

Från: Sunday Dialogue: U.S. Policy Toward Russia | The New York Times (Feb. 13, 2013)

Kommentaren ovan är av David J. Kramer, President, Freedom House. Den snällt tolkade förvirrade insändaren han kommentarer var skriven av Gary Hart är tidigare demokratiskt senator och pysslar numera med konsulting relaterade internationella affärsfrågor.