Ett utrikespolitiskt aktivt Japan är värde för världen

2013-02-09

Precis som det börjar kännas som Japan kommit ur det tidiga 1900-talets traumatisering börjar man tveka. På något sätt känns det inte som riktigt internationell nivå på den teatraliska dådkraft vi alla rimligt ska kunna förvänta av Japan såväl som Kina:


"The government is considering the extent of what can be disclosed," Kyodo news agency quoted Japanese Defence Minister Itsunori Onodera as saying."

Från: Senkaku/Diaoyu islands: Japan may release China radar data | BBC

Jag säger inte att det inte är rätt att publicera uppgifterna och vad helst mer som skapar ett värde. Men värdet här är knappast någon överjordisk makt som ska bedöma det utan vad man säger utanför just det konkreta. När det känns gnälligt innan mer än att otäckt överraska Kina med uppgifterna med en press-konferans de inte räknat med har man nog tappat det mesta av värdet.


Det är lite som Syrien - Israel dynamiken kring transfereringen av något SAM-liknande radar-styrt (vi kan spekulera kan göras om något om det nu kan ta ut mål i luften) - ingenting överraskande, ingenting förändrat med lite till information.


Överraskande och ännu hellre unknown adderar intensitet. Det är tappat. Mer än att ha överraskat skulle man just adderat lite unknown i samband med det. Kina är ju ett så enormt stort land så deras ledning med ansvar runt utrikespolitik eller det militära centralt har verkligen inte kontroll på mer än en ganska försvinnande andel av vad olika små-orts-politiker, militära-organisationer, företag m.m. håller på med. Där finns ju rimligt hur mycket som helst ett resursstarkt land med stor verksamhet i Kina ska kunna samla på hög och skrämma upp sådan här information med när man släpper den överraskande.


Det är bättre än att verka gnällig. Och lite kontaktsökande hjälp-efterfrågande. Japan ska vara stort i sådant här och inte efterfråga hjälp lika lite som de troligt ska behöva det. Värdet allianser bär är givet för alla ändå, och räcker utmärkt att det uttalats en gång. Hela poängen med att båta runt för en massa pengar försvinner ju om man ändå verkar vekt. Dådkraft är viktigt och ännu viktigare är att det märks.


Korrekt här tror jag är att Japan visar lite kraft nu och ser till att markera sitt revir. Se till att ha annat än ett fåtal flyg uppe och flytta ner lite fler skepp. Det finns ju att ta av. Kan man inte markera sitt territorium kan det skåda så mycket mer utanför bara relaterat det. Japan kan tror jag i annat gynnas av att visa lite självförtroende (inte minst ekonomin såväl som att ett utrikespolitiskt mer aktivt Japan är vad världen skulle ha stor nytta av och nu när så många år gått sedan Andra världskrigets slut tycker jag inte att det ska behöva vara ett problem), och det kan nog vara sunt för Kina att märka av också.