Common sense på Facebook: Vem är USA:s president?

2012-12-07


FACEBOOK

Facebook Like knappen till Google Blogger

Facebook Like med URL till inlägg även på startsidan för Google Blogger


COMMON SENSE

Common sense: Arkitektur


Beslutsteori och kreativitet: Fano inequality och diskriminerbarhet


Att förstå mening: Mitt sunda förnuft dominerar helt övrigas känslor




Common sense i sunt förnuft som datarepresentation och för algoritmer har en del tips givit på för bra ontologier och representationer.


En till sida av problemen att lösa med common sense mer än själva möjligheten att något vi antaget ex. tillhör en större grupp av koncept också om premisserna det beslutet fattas från är rimliga. T.ex. för att en tomat ska vara en frukt krävs att den verkligen är en tomat.


Vi kan om vi så vill se det som en fråga att avgöra om n st koncept tillsammans går över något rimligt gränsvärde innebärande att de tillsammans indikerar att konceptet utger sig för att vara något som dessutom är orimligt.


Common sense i bedömning premisser har vi som problemområde ett exempel nedan från Facebook i en situation där säkert åtminstone de flesta vet att det i allt är upp till resp. läsare att göra ev. kvalitetskontroll av uppgifterna som publiceras. Här väljer jag att utge mig för att ha ett arbete och roll (under cirka 1 minut) som har en unik instans med endast en person: Nuvarande president för USA.