Skatteverket kan ta över CSN-uppgifter

2012-08-10
Ett problem generellt för myndigheter är att klara att hantera effektivisering på en större skala. De tenderar var och en att önska kvarstå i storlek, antal arbetsuppgifter m.m. oavsett de effektiviseringar de ev. klarat av ex. genom att IT-ifera verksamhetssystem.

När det gäller CSN har problemen varit legio så länge jag kan minnas. Och varje år kommer nya exempel samtidigt som väldigt lite konkret är komplext i deras verksamhet och i princip ska ingenting behöva gå fel och väldigt få medarbetare ska krävas.

Deras verksamhet ligger också praktiskt nära Skatteverket vars uppgifter de bl.a. använder. Uppgifter i år och förra året visar också att de fuskar runt med uppgifter från andra länder utan att klara av det antagligen därför att de helt saknar medarbetare med tillräcklig kompetens (varför annars driva frågor de har helt fel lätt att följa upp på federala hemsidor upp till Högsta domstolen?) vilket tycks mycket troligare att Skatteverket har.

Skatteverket hanterar också redan ett flertal liknande system inkluderande alla, eller fler än alla respektive väldigt många av medborgarna. Det tycks därför troligt för mig att staten har möjlighet till en enorm besparing där man kanske kan klara att ta ner hela verkssamheten till ett fåtal och få hela myndigheten nedlagd.

Youtube:s sökning defunct

Youtube:s sökfunktion tycks vansinnig just nu. Exakt samma sökningar som fungerar perfekt och som jag använt som alternativ till likes och spellistor tycks arbeta på en obefintlig del av tidigare index. Jag vågar inte riktigt spekulera om orsaken men skulle inte helt utesluta att en mängd OS-resultat som hållits uppdaterat råkat göra något inte helt planerat. Eller om de gjort en algoritm-förändring som orsakar problemen men sådana brukar aldrig riktigt komma ner på den här nivån än för tror jag fem till sex år sedan när de kunde av och till ett par veckor ge en del lustiga bieffekter.