Publicera Syrien-bilderna från spionplanen

2012-02-17
Nyhetsrapporteringen från Syrien är ofta välgjord särskilt i så svåra omständigheter. Bildmaterial är dock från marken och ger ingen översikt. Det är värt tror jag att pröva något nyare och publicera bilderna från övervakningen i luften nästan löpande. Kanske förändrar och skapar det ordentligt större förutsättning för ett gott avslut i Syren.

Dels är det nytt och skapar därför engagemang och intresse. Perspektivet intresserar och fascinerar dessutom människan.

Själva bredden och djupet och övergreppet som begås ligger vidare utanför referenssystemet för nästan alla (även i dom här dimensionerna på marken).

Därför kanske sådan publicering verkligen skulle göra stor skillnad.

"A good number" of unmanned U.S. military and intelligence drones are operating in the skies over Syria, monitoring the Syrian military's attacks against opposition forces and innocent civilians alike, U.S. defense officials tell NBC News' Jim Miklaszewski.
The officials said this surveillance is not in preparation for U.S. military intervention. Rather, the Obama administration hopes to use the overhead visual evidence and intercepts of Syrian government and military communications in an effort to "make the case for a widespread international response," the officials told Miklaszewski.
Officials: US drones monitoring clashes in Syria

Newt Gingrich om Syrien

Det här känns energieffektivt kortsiktigt och lyckas det tror jag ofta att det är bättre när folk klarar att lösa de egna problemen för större långsiktiga förutsättningar. Libyen var ett fint exempel på det där ansvaret på marken togs av det egna folket precis som Syriens folk gör nu men i behov av resurser.

Newt Gingrich has said that were he the president, he would have been engaging in "genuinely covert operations" in Syria to help organize rebel opposition to the Syrian president.
"And I would ensure that those folks had adequate weapons," Gingrich told CNN's Wolf Blitzer on Tuesday.
Från: GOP candidates split on Syria

Påverkas läsbarhet och arbetsminne av named entity density

Citatet vi har nedan från
A Comparison of Features for Automatic Readability Assessmen
("Google-forskning") är intressant inte därför att jag har någon åsikt om det är rätt eller fel (diskuterar det dock sist) eller tror att algoritmen i sig nödvändigtvis är viktigt utan därför att den är nära relaterad till en grupp av algoritmer både i vad man ser hos "outliers" (ex. schizofrena) i språk, likhet i vad man detekterar i språk m.m. är besläktade:

"We hypothesized that the number of entities introduced in a text relates to the working memory
burden on their targeted readers – individuals with intellectual disabilities. We defined entities as a union of named entities and general nouns (nouns and proper nouns) contained in a text, with overlapping general nouns removed. Based on this, we implemented four kinds of entity-density features: total number of entity mentions per document, total number of unique entity mentions per document, average number of entity mentions per sentence, and average number of unique entity mentions per sentence.

We believe entity-density features may also relate to the readability of a text for a general audience."

Från: A Comparison of Features for Automatic Readability Assessment

Av och till har jag pekat på att många bra algoritmer relaterade till textanalys publicerade tidigt fram till 1960-talet glömdes bort och har återupptäcktes senaste åren. En orsak kan vara att big data kräver snabbare algoritmer.

En del tidiga resultat inte exakt motsvarande vad man pekat på i den här artikeln men relaterat till likartade mått värda att titta i området har vi ungefär med början från mitten av 1940-talet.

Från 1944 finns Studies in language behavior: I. A program of research, Psychological Monographs, där type-token ratio definierades som ett mått på hur varierat språket är. Utifrån en standardlängd av 100, 200, 500 eller 1000 ord söker man antalet olika ord. TTR vid schizofreni är i tidig forskning (och sådan ska man fästa lägre vikt vid men jag tror detta kan stämma).

Vi kan relatera TTR till också tidigt publicerade adjective-verb ratio kanske först publicerad av Boder 1940. Även här såg man schizofrena använde färre adjektiv.

De gemensamma samband i dessa och flera andra grova skattningar jag tror finns och haft visst praktiskt värde att utgå från finns diskuterade jag i kommentaren till en artikel NewScientist som hittas här:

Kommentar i NewScientist om "I" och "We"

Vi kan se det enkelt relaterat till noterat i flera studier relaterat till reklam respektive kreativitet. I det abstrakta söks samband längre ut medan i det konkreta söker vi det direkt omedelbart relevanta.

Abstrakt liksom argumentation till någon som är abstrakt är troligare vid gott humör. Denna är också oftare framgångsrik om den är mer konceptuell med känslor och med mindre exakthet.

Orsaken till det torde ligga i vad flera föreslagna modeller utifrån aktivitet av hjärnan finns för (där jag har för mig att en publicerades för inte alls särskilt många veckor eller månader sedan i PLoS ONE) d.v.s. för att fånga söka korrelation längre ut krävs en större investering av neuroner. Många mekanismer förutom enklare mer intuitiva samband från fysiken kan vi se relaterat till det och inte minst i föreställning de motsvarande spatiella neuroner relaterade också till andra dimensioner för att visa samband dit ju lokaliserad aktivitet behöver korrelera först innan de långa sambanden kan fångas.

Gäller nu för att ta detta densitet-mått att fler entiteter viktiga föreligger är nu inte uppgiften för läsaren nödvändigtvis bara att resonera direkt medvetet just i arbetsminne utan troligare oftare att implicit utan direkt medvetenhet söka samband och likhet mellan dem för att försöka söka samband, mening och syfte med artikeln.

Det är därför svårt att dra slutsatser bara av ngram densitet.

Utanför tidigare diskuterat är en till grupp av faktorer så styrande att det påverkar ordentligt i vilka ngram som ska värderas och hur. Som vi vet från psykologin gäller att tidig information påverkar mer. D.v.s. features, korrelation m.m. kommer sökas och definieras mycket troligare utifrån dessa.

Från det förstår vi att den kognitiva kostnaden för att addera fler ngram senare än tidigt när dessa utgångspunkter är satta är reducerad. Hur reducerad kan jag inte bedöma men vi kan ju konstatera att själva fenomenet med ökad kraft i tidig information är kraftig.

På det gäller att ngram i sig inte är uteslutande lokaliserad i artikeln. De förekommer i flera liksom läsarens liv. Likhet, korrelation m.m. denne har fokus på och detekterar styrs av det. Därför att jag egentligen inte drar slutsatser och mäter artiklar annat än för att skicka vidare till symbol mind vilken i sin tur utifrån applikation (ex. sökning) används och därifrån också i likhet artiklar (d.v.s. symbol mind styr vikter för artiklar också med fördelen att Twitter m.m. förutom news stories kan användas för att bygga symbol mind).

Vi kan betrakta approximationer av spread och commotion där vi för första söker fångar hur uttryckt symboler är till andra symboler. Ex. ofta förekommande body till symbol a. Den kognitiva kostnaden för dessa torde vara lägre (dock bl.a. relaterat till att vi lättare missar betydelsen av dem: hemma blinda).

Problemet med mått som ngram density (och många av de liknande diskuterade) i ett bredare perspektiv än läsbarhet finns också i distanserna mellan dem lokalt, globalt respektive i kontext av relevans för artikeln. Hur väl ska en viss artikel täcka upp ett område? Där förstår vi att stor skillnad i förväntan hos läsaren finns mellan en uppslagssida om London på Wikipedia och en nyhet om hunduppfödning i London rörande ngram relaterade till London.

FN:s hammare

Jag noterade på CNN att United Nations Security Counsil har en trä-hammare snarare än klubba för att klubba besluten. Jag tycker det känns bra. Symboler kan vara viktigt och något lite annorlunda som märks kanske understryker associationen till det i särklass i intensitet antal individer, hur enkelt det löser problem o.s.v. ha värde. Åtminstone nu när budget är noll.

Kanske vad som kan inspirera FN. Vi måste våga se vad som är nödvändigt och inte vänja oss vid nivån något fungerar på. När det gäller organisationer av typen FN är det senare farligt därför det är inte bara som att byta telefoni-operatör. Vänjer vid att något fallerar gång på gång när det gäller en entitet med reducerad naturlig förändringsbenägenhet: många dimensioner naturliga för människan för det är ju per definition för FN stympat. Konflikt mellan länder är ju ofta krig och det vill man ju undvika. I övrigt arbetas alltid med utfrysning där riktningen alltid är från FN:s majoritet mot enskilda länder. Inget praktisk dynamik för förändring i FN (samma problem finns i EU) finns därför att annat än att hålla inne pengar till dem, bygga alternativa organisationer för att uppmuntra förändring i FN och ett fåtal andra åtgärder. Kanske är förutsättningarna nu större för att det ska fungera när nu livstids-anställningar och dylikt åtminstone i det lilla börjat städas bort.

Kul givet att jag brukar använda hammaren som visuell exempel symboler i illustrationer. Tråkigt nog hittade jag inte någon bild eller inlägget som filmklipp (på den tid jag ville lägga). Hittar någon det så skriv gärna en länk i kommentaren. Det kan vara en kul illustration tills boken.


Jag tycker förövrigt att Kina ska ta och knipa igen med alla dumheter de vräker ut sig om Syrien liksom hoten om att sprida ekonomiskt kaos. De kan uppleva sig trygga givet diverse lån till Europeiska länder och en relativt stark ekonomi.

Men tittar vi bakåt ser vi att i det mesta kritiskt för utvecklingen framåt har de förlorat de viktiga striderna senaste åren. De kan ha stoppa kravaller men attityd och infrastruktur hos folket är starkare för förändring nu. Vidare i mycket annat skirmish har de inte lyckats alls. Jag menar exempelvis hur lyckat var det att springa runt av och till de senaste åren för att hjälpa de religiösa fundamentalisterna i Iran med cyber security stöd m.m.?

Och nu stödja Iran? Problemet med att indikera Syrien som viktig också för frihet i Kina ligger inte i att Kina hindrar utvecklingen. Problemet ligger negativt för kinesiska kommunistpartiet därför de bygger en mur som understryker att de inte kan accepteras där många höll på vänja sig vid att de kan vara praktiska ungefär som en bank vilket nu förändrats när de bland allt färre diktaturer ligger i säng med Iran och Syrien förutom Nordkorea.

FN försöker fuska bort Syrien till terrorister

Titta! Jag säger inte att det är för sent för det är det inte. Terroristorganisationens förutsättningar för att nå ett stabilt stöd mer än att ge praktiskt välbehövlig hjälp som folk som slåss på marker ser det ska inte överskattas.

Men det värde Västerlandet kan vinna byggande ett brohuvud där vi visar att vi inte stödjer övergrepp på folk för att de araber och "slavar" åt diverse arabiska stamhövdingar vars farfar eller vad det nu kan vara råkade ha turen att vara den sista som satt kvar i sadeln när Syrien sista gången stormades till häst.

Vad är det för sätt att fuska bort dom möjligheter som gavs i det mod de arabiska folken visade och visar för frihet?

"Det är tror jag också viktigt att deras engagemang är potentiellt konstruktivt i hur folket i Syrien och omvärlden ser på ett gott resultat oavsett hur deras syn på konflikten och världen i övrigt ser ut nu. Det skapar tror jag förutsättning och högre sannolikhet till att de närmar sig en samsyn med världen i övrigt där onödiga distanser kan minskas när man ser att man kan bidra positivt och få erkännande för det. D.v.s. det skulle inte förvåna mig om att det kan trots det problem de här beväpnande förbanden kan innebär minskar terrorism över tiden."

Behövs det kommer självklart alla länder som ett hot finns mot för alltid bekämpa terrorism även om kostnaderna ligger på nivå med vad de gjort de senaste åren. Men det är inte optimalt när andra möjligheter presenterar sig. Detta är en excellent möjlighet. Här kan problemen långsiktigt reduceras.

Istället fuskar Europeisk impotens och Rysk korruption bort det hela för att bibehålla det inofficiella säkerhetspolitiska samarbetet Kina etablerade med Iran. Vad blir resultatet? Vem vet. Jag kan notera att ingen dessbättre tycks säga för mycket att döma från endast:

US Officials Tie Terror Group To Syrian Bombings

Det vore tror jag både felaktigt och helt miss-riktat och börja prata om att det syriska folket med nödvändigtvis skulle acceptera terrorist-nätverk långsiktigt. Sådant vet vi ju där vi ju nyligen haft fler foskningsstudier som åtminstone indirekt ger stöd åt den slutsatsen att sådana uttalanden kan skapa som inte fanns innan.

I väntan på att Syrien ges något form av praktiskt stöd och EU tagit mod till sig att säga ifrån även utanför standardisering av konst korrekt ska beskrivas med en thesaurius (hela projektet och resultaten som presenteras är rent strunt: Ingenting nytt utanför vad grundkunskaper vanliga referensböcker innehåller, ingen ansats i de områden utmaning ligger eller något annat som helst av värde uppgifter går att hitta om mer än att väldigt föredömligt elegant skrivet dokument med massor av fina små illustrationer: givetvis tappar EU i innovation och forskning och det gäller alla länder som alls lutar sig mot den sörjan d.v.s. jag betvivlar att Tyskland är så potent på några år sikt som alla pengar de lånade ut till Grekiska företag för att köpa diverse tyska industrivaror vilket torde vara en av de mest drivande faktorerna bakom "EU-krisen": Tysk girighet utan några kreditkontroller. Köper du tyska varor och är del av den tyska maktsfärer räckte det bra.) och vågar tänka i den typ av praktiska säkerhetspolitiska frågor som är den minsta gemensamma nämnaren för politiskt flock-samarbete: Försvara den egna gränsen och folkets säkerhet. Syrien är närmiljö. Går saker fel är hotet tydligt.

Lyckas Syrien är det brohuvudet mot minskat terrorism. Det är också den potentiella lösningen på problemet Iran och den katastrof som just börjat brisera i bomben Kinesiska kommunistpartiet.

Det är dags att skärpa till sig.

Världen kräver resultat. Namnen på de som fuskar bort detta kommer historien minnas.