Sveriges Radios RSS-strömmar

2012-02-13
Komplettering: Av cirka 50 nya publicister på nätet var en av få jag noterade ett möjligt RSS-parsnings-problem med Sveriges Radio:


Här tror jag cirka 30 RSS-standarder stödjs. Därmed inte sagt att deras RSS-ström på pappret inte skulle uppfylla någon av dessa standarder (även om jag tvivlar därför att RSS-parsern är liberal).

Poängen är dock att publicera RSS-strömmar tillräckligt liberala att också en skrämmande tyskt-regelfixerad parser skrivet som del av en doktorsavhandling i formella språk accepterar åtminstone på en glad dag. Komplexiteten för parsning ligger alltid i att utveckla programmet för att tolka skrivit i språket där typiskt ett otal defekter (och ofta också säkerhetsdefekter i minnesfel, felaktiga grafer i protokoll m.m.) medan det vanligen är väsentligt lättare att skapa korrekta texter att tolka av dessa.

Det kan tyckas som en småsak därför att RSS-läsare för människa typiskt klarar att visa allt. Anledning till att de klarar det är ju dock att sluttolkning också sker av människa. Om ex. namngivning av ett fält skiljer sig från förväntat gör det föga. Ett underligt tecken eller felplacerad radbrytning betyder ju heller ingenting.

Problemet med detta för Sverige och synlighet ska inte underskattas när nu sådant här och liknande problem inte är direkt ovanliga i hela populationen. För att ändå som ett mindre land nå ut bättre än större är tips via sociala media, indexering sökmotorer (Google indexerar dock numera tror jag inte heller blogg- eller nyhetssökning via RSS vilket de förr gjorde åtminstone för bloggsökningen), syndikering m.m. viktigt. I Sverige är det inte det utan andra marknadsföringsmetoder ger väldigt mycket men i arena hela världen motsvarar det många fler timmar människa för att kompensera när det kommer till en seriös för ett land främre representationen på engelska vilket möjliggör kanaler svårare att öppna för mindre sajter men inte öppnare än att förändring av kod för plattformen är vad man svårligen och sällan vill göra.
För indexerings-robotar kan det dock orsaka problem. De senare indexerar bland oerhört många sajter där fel i bästa fall är vad som mer sällan föranleder förändring av koden.

För en tillämpning som här där detta ännu bara sker för att pröva den nya snabbare mer minneseffektiva representationen av symbol-tillståndet med associerade känslor, relationer o.s.v. kan man lika gärna ta ett eller ett par andra samples från någon annan aktör. För indexering nyheter för sökning, möjlighet att borra entiteter, beräkna commotion mellan entiteter i konflikt o.s.v. ställs ju dock andra krav där vissa kan krävas som rimlig grund. För ex. Vita husets RSS-strömmar lades därför en liten fix vilket också tycks troligt att jag gör för Sveriges Radio i brist på mycket mer än fyra - fem andra att ta av (litet sample) och dess halvstatliga skepnad. Men det är inte normalt och vad man kan förvänta av just någon annan normal robot utanför Sverige.


Målet är världen där man önskar nå över tröskelvärde med innehåll levererande värde där det gärna sköter sin egen marknadsföring. Börjar man med en sämre förutsättning redan i det basala är det direkt extra arbete via människa vilket tar mer tid.

Uppföljning av:

Svenska nyheter på engelska märks dåligt på nätet
Dela Upplevelsen av Sveriges på Community of Sweden

Dela Upplevelsen av Sveriges på Community of Sweden

Community of Sweden var en trevlig sajt med nog ett långsiktigt värde för Sverige (och tilltalande vid en snabbtitt verkade det egenfinansierat via reklam vilket ju indikerar ett mer självgående värde i antalet aktörer man kanske kan förvänta sig allmänt i Sverige som skapar positivt värde jämfört med insatser av former som kräver statliga pengar för att ev. realisera det gemensammaw värdet) hittade jag i samband med att jag skev Svenska nyheter på engelska märks dåligt på nätet:

Den ger möjlighet till att dela upplevelsen av Sverige med bild och text i ett socialt media. Jag prövade och delade en första bild: Community of Sweden: Hans Husman

En bit av en kort kommentar jag skrev till dem kan också tänkas vara av intresse indikerade ett värde som just ges när vi delar upplevelse:

"Ett värde förutom att sociala media tenderar att ge ifrån sig även utanför sajten i spridd (även från det rent tekniska som syndikering) är att bildupplevelser och det abstrakta från vad jag noterat flera studier de senaste åren lättare just ger en positiv upplevelse till vad man kanske kan beskriva mötet "upplevelse eller status-värde" och "symbol både konkret och abstrakt". Ex. här "semester-resa som upplevelse" och kanske de abstrakta symbolerna exotiskt och tekniskt modernt resmål och Sverige i det abstrakta, respektive i de konkreta symbolerna olika resmål med dess värden visualiserade."

Vid intresse kan jag leta fram studierna i artikelarkivet över forskning där denna del ännu ej är framtagen efter flytt. En kommentar jag skrev i NewScientist rör sig dock i väntan på det runt detta betraktat mer grundläggande: Kommentar i NewScientist om "I" och "We".

Komplettering: Och nu har jag testat att dela en första "story": Svensk forskning på nätet 2012. Det fungerade utmärkt: gränssnittet tycks vara Wordpress och är enkelt att använda om man har tidigare erfarenhet av det. Även utan erfarenhet Wordpress bör det nog för de flesta gå bra.

Svenska nyheter på engelska märks dåligt på nätet

Detta har jag diskuterat tidigare där en möjlig lösning via samarbete i media knappast innebär stora kostnader, ökar Sveriges synlighet och troligt finansierar sig väl. En lösning jag föreslaget som kan hjälpa förutom om andra åtgärder är att köpa in nyhetsmaterial från tidningar lokaliserade i lämpliga delar inom olika för omvärlden intressanta ämnen ex. relaterade företag, trevliga orter, konst m.m. (minns jag rätt föreslog jag det i samband med en för synlighet webben helt felaktigt byggd webbplats som utvecklats med dessutom tämligen mager information om vissa svenska företag) och översätta för riktad publicering på engelska inom viktiga fokusområden.

Relaterat till lösningen jag pekade på tidigare med nyhetsmaterial märks att svenska nyheter i den dagliga redaktionella publiceringen i Sverige märks väldigt begränsat på nätet. Ett exempel ser vi för relaterade sökord på Google där Sverige har stor ännu outnyttjad potential att trevligt uppmärksammas mer i världen. Få kvalitetstjänster märks och än mindre riktad mot den typ av nyheter omvärlden är mer intresserad av. Internationella länkkataloger, bloggar m.m. tar utrymme i brist på bättre. Vi ser också med några jämförelser att för samlade grupper av sökord där det ju summerar över kanske hundra relaterade att det är en viktig kanal.


Också förstår vi ett sekundärt kanske lika stort värde i varför jag sökte på sweden news english: Jag utökade listan av nyhetstjänster på engelska jag spindlar för att samla statistik kring händelser, företag, symboler m.m. och önskade fånga bättre perspektiv från Afrika, Pakistan, Japan, Sverige m.fl. mindre länder med en tydlig aktiv nyhetskultur också i hur de märkts förra året och gjorde det nu på morgonen för att avsluta med Sverige.

Det har värde att svenska nyhetskanaler på engelska kommer med i sammanhang där de används redaktionellt för länkar, indexeras i webb-syndikering, spindlas för analys m.m. Sverige märks mer vilket nog är bra för vår ekonomi och den svenska ofta sunt fridsamma filosofin till världen där vi ofta bidrar till länder och folk i kris kan tänkas ge världen välbehövlig visdom.

Sveriges Radio behöver inte vara ett dåligt alternativ just för det dock. Halvstatliga nyhetsinstitutioner även om nivån på det kanske (mycket troligt) är lägre i Sverige är tämligen intressanta i hur de inte sällan speglar statliga maktintressenter vilket även om det ger läsaren sämre nyheter just här är bra att få med. Jfr: Mass rally supporting Putin is due to take place in Moscow.

Relationer och likhet: Exempel politisk och ekonomisk analys i geo

Låt oss tydliggöra blue light relationer och entropi, likhet i relationer, ögonblickets aktiva symboler och kategorier diskuterat i Sniffs värld med ett exempel på hur vi kan tänka oss en enkel modell för hur idéer rör sig geografiskt.

Detta är precis som föregående inlägg diskuterande dessa både i text och bild minnesanteckningar relaterat till ett mer omfattande arbete. Här för hur skillnaderna i relationer kan förklaras med vad som går att utveckla till goda och pedagogiskt tydliga exempel både i ekonomisk och politisk analys. Modell-resonemang är dock förenklat.

Vi betraktar en geografisk plats vi är intresserade av. Denna befinner sig i mitten av "karten". Till ett antal andra symboler i blue light har vi våra "motorvägar" från tidigare exempel. Dessa representerar relationer mellan i referensinformation inlärt implicit påverkande och underförstått även utan samförekomst hittad i textanalys.


Symbolerna filtrerar vi först med kategorier. Vi söker en grupp av speciella symboler. Jämför med hur vi när vi söker något speciellt ex. fåglar eller träd filtrerar vår uppmärksamhet så att vi huvudsakligen lägger märke till den aktuella kategorien. Rummet i övrigt är fortfarande aktivt och hanteras av vår kognition men vi tänker inte närmare på det.

Här väljer vi att filtrera symbolerna till endast geografiska entiteter med en direkt relation till den plats vi är intresserad av.

För varje sådan symbol hämtar vi upp de symboler dessa är "anslutna" till i ögonblicket utan krav på anslutning i referensinformation d.v.s. vad de just nu är associerade till i mutual information (eller jämförbart mått) över något tröskelvärde fångat ex. via press, sociala media, e-post, satellit eller vad helst som ger ett sample av människornas diskussion och informationsöverföring med varandra. Människor vi ser avslappnat sola på en strand från satellit-foto kommunicerar information implicit p.s.s. människor som samlat marscherar med plakat gör det eller koncentrationen människor i samband med nöjes-tillställningar i städerna (likt den lilla ej särskilt formella fallstudien jag bloggade kort om då gjord på Uppsala 2009 eller 2010 för att känna på koncentrationen av människor som mått lite praktiskt också).

För varje sådan symbol tar vi ut känslornas dimensionerna i förändring. Nu är frågan hur vi översätter det till spridning mot vår mitt:

Vi ska först konstatera att vi kan skatta symbolens laddning globalt respektive lokalt. I aktuell implementation anpassad för news drilling och sökning har jag gjort det globalt vilket givet stora globala diskussionspunkter och idag snabbt informationsutbyte är en god start:

1. Vi kan se det som att förändring i attityd, känsla m.m. associerat till en symbol av något styrs av intensiteten i deras kontakter med information som uttrycker en olikhet.

2. Sådan förändring kan gå olika vägar där commotion med motsatta riktningar från två grupper är situationen där deras åsikt associerat till symbolen är ytterst skild och ej konvergerar till en "utjämnad" samsyn utan går i konflikt.

3. Oavsett vilken väg är spelet förändrat med internet jämfört ex. med tiden när Royal Society grundades i England för att främja vetenskapen och brevväxlingar pågående under många för att övertyga diverse matematiker och fysiker (ex. Newton) om att berätta vad de lärt var en viktig del organisationen spelade. Människor talar mer med varandra och attityder förändras snabbt. Det är tror jag den enklare vägen för att fånga oväntad förändring (och kanske det enda tillräckligt beräkningseffektivt givet att vi här konvergerar till antalet noder och mängd data i datastrukturen emedan vi för det andra alternativet om generellt infört alla symboler snarare än vilka vi ev. mer exakt följer växer oerhört snabbt exponentiellt vilket snabbt bottnar även de största cpu-gridarna världen har åtminstone kommersiellt hindrande möjlighet att få svar snabbt. Ett något lite relaterat exempel på samma fenomen har vi i hur mängden data ökar när vi går från 1gram till 2gram och vidare till 3-gram o.s.v. ex. illustrerat med data för filerna till Google Ngrams genererad under lång tid på Yahoo-griden).

Vi kan emellertid fortfarande ta ner en skattning till hur det påverkar vår symbol via hur kraftig associationen är (det finns en fin avvägning här mellan att fånga oväntad förändring andra missar och uttrycka exakthet rörande om vad vi exakt resonerar med där viss acceptans för reduktion i det senare är den väg som togs i denna modell för att göra det första enklare vilket utifrån kunskap hjärnan kan motiveras väl där vi kan se det som att gruppen aktiverade symboler givet features skapar världen i punkten bättre men ordentligt förenklat förklarat längre fram från perspektiv men gör vissa applikationer utanför förändring, känslor m.m. vad man behöver komplettera med andra ramverk och lösningar för vilket dock många finns för).

Vidare utanför associationen i ögonblicket d.v.s. hur ofta symbolen i ögonblicket förekommer tillsammans med blue light noden (antingen den lokaliserade utanför mitten eller mitten eller båda beroende på tillämpning och beräkningskraft som ska läggas) också hur benägen symbolen i blue lights rymd av referens-relationer är att associera ut till andra symboler d.v.s. blue light entropin.

Låt oss nu bryta resonemanget för att tänka konkret: Vad är symbolerna vi hittar i ögonblicket? Är vad vi söker analys i relaterat ex. till politiska rörelser eller ekonomi är mer intressant vad som är verktyg, metoder eller kan jämföras med sådana. D.v.s. vad som är möjligheter att genomföra något mer energieffektivt. Det är vad som kan förändra och skapa den typ av association i sådant mer potent. Förekomsten av ett nytt verktyg kan vara så kraftfullt om den positiva associationen i omgivande flock är hög att mycket stora skillnader i features relativt invanda verktyg övervinns att verktyget i sig skapar ökad rörelse av information i helt andra frågor där verktyget i sig kommer med i diskussionen även utanför ökad diskussion som direkt kan hänföras till verktyget. Facebook och Twitter rörande demokratirörelserna i Arabvärlden är givetvis självklara exempel (vilket man visst kan diskutera mindre tråkigt och omständligt än så här men det här är egentligen ett draft till ett mer seriöst dokument och jag föredrar sådana lite tråkiga och med en del spontant fångat).

Hur benäget är nu förändring i symboler att gå från en geo-nod utanför vår mitt till mitten? Vi kan skatta det från rörelser i ögonblicket liksom via flera andra metoder runt relationer. Vi kan emellertid också göra det med likhet i features där vi ser blue light relationerna representerade en projektion av dessa. Finns hög likhet i dessa ger det en (förvånande) god indikation på kulturell likhet. För ett land när vi söker ett åt får vi träffar från de mest till statsstaten associerade områdena som utbildning, sjukvård, militär o.s.v. för fallet när denna likhet får vikta likhet i uttryckta känslor över en längre period (Wikinews corpus från starten fram till slutet 2011).

Det kritiska här är dock vilket det aktuella perspektiv är. Vi vill fånga rörelsen mot Syrien från de omgivande relaterade noderna vi filtrerat ut som relevanta. Vi använder alla symboler i ögonblicket associerade till dessa men vi förstår från verktyg och deras direkta värde liksom vad de visar att en viktig "dimension" i detta är för folket i mitt-noden att se nya möjligheter och faror, och vägar att mer energieffektivt relativt snabb-tid och tankar inför framtiden hantera det.

Därför är perspektivet från mitten mot respektive annan nod. Det innebär att mittnoden tolkar likhet och olikhet utifrån sig själv. Features denna har den andra saknar är olikhet (ex. viktat med blue light men andra mått beroende på situation kan vara bättre t.ex. ekonomiska värden, antal användare m.m.). En gemensam feature är likhet.

En feature den andra har men vi saknar ser vi inte. Vi vet bara att den är okänd. Med mindre än att den andra noden marscherar mot oss eller att vi modigt utforskar den kan vi strunta i den. Söker vi rörelserna till folkets kollektiv mer än t.ex. något etablerat som upplever hot av en förändring och okänt (jfr traditionella medias förr ofta lätt irrationella reaktioner på Wikipedia och bloggar) säger vi att dessa features varken är likhet eller olikhet. Vi kan också förstå detta från att vi kan se likhet som resultatet av gemensam kultur (med mer eller mindre trevlig historik) och olikhet resultatet av influenser från andra kulturer.

Högre likhet indikerar fler kanaler mellan nodernas folk vilket den uttryckta likheten är ett resultat av. Vi kan förstå det på samma sätt för forskning där relationer mellan sådana noder är resultatet av att människor specialiserat sig på båda områdena eller samarbetat mellan dem. Likheten i sig approximerar likhet i språk vilket också underlättar spridningen.

Blue light entropin ger oss därför hur gärna en nod tenderar att associera utåt (den tolkning vi här väljer) och likheten i relationer som features hur benägna vi är att se möjligheter i nytt (vi ser möjligheten tydligare).

De emotionella dimensionerna i sig är budskapet och meningen i vad symbolen för med sig (eller egentligen mer korrekt den rörelse symbolen i vad vi kan uttrycka med ord eller bild för att mäta skattar i en punkt). Betraktar vi över tidpunkter finns givetvis mer att göra och vikter kan skattas men detta är ett tydligare exempel på några vägar att förstår relationerna.

Än mer konkretiserat kan vi symbolen vara kraftigt positivt och i tillväxt för det, ha hög blue light entropi och uttryckas kraftigt i symboler i blue light relationer liggande nära oss i feature-likhet och steg. Vi kan förvänta oss att den påverkar vår mitt punkt och i den påverkan också mer mot spread än commotion.

Hade situationen istället varit fara och hot där verktyg för det söks hade associationen från perspektivet varit negativ. Påverkan hade troligare varit närmare commotion där mer entydig målinriktad användning med mindre mer långsiktigt kreativt tänkande om möjlig användning inom mindre beprövade områden (spread).