Flest Romney-skämt i TV: Propaganda-effekten i fiktion

2012-11-01

Jag håller det för troligare att detta för allt inom normalt för dom här programmen är positivt verkande för Romney:



Humor är lite lurigt.


Det kännetecknas i informationen av det tydligt orimliga som ändå avseende för ett mindre antal typer av egenskaper har hög likhet med något.


Effekten på mottagaren när funktionellt är skratt och jämförbara tillstånd. Dessa upplevs angenäma men är annorlunda lätta att särskilja från den i extrempunkten hybris eller extrema lättnad storslagen seger resp. flykt undan fara kan ge oss.


Känslan av angenäm glädje och hur alkohol kan förstärka effekten och närmast regelmässigt kombineras med humor i flera humor-kulturer t.ex. stand-up-comedy ger oss ändå att det troligt handlar om inlärning med reward-koppling (alkohol inverkar ju tydligt både på GABA-A och stimulerar dopamin, och något beroende av personlighetstyp och humör upp till tydligt också för serotonin).


Att lära sig särskilja vad som verkar vara A men egentligen inte riktigt är det och är ofarligt bör evolutionärt varit viktig inlärning. Också att få viktiga särskiljande egenskaper tydligt förstärkta i en demonstration bör också ha varit viktig inlärning där det komiska kanske är bättre fungerande inte minst på barn.


Frågan här är om propaganda-effekten resp./tillsammans med fiktionens komiska är positivt eller negativt verkande. Så länge någon inte tydligt negativ association befintlig (och som därmed ger primacy effect ex. grov omoral av något slag) är det min övertygelse att det ger Romney:


  • Välbehövlig repetition kompenserande något för hur enormt välkänd President Obama är.
  • Addera om humorn är funktionell en angenäm känsla som inte bör verka negativt på propaganda-effekten i föregående punkt.

Det här tillsammans med några uttryck i lite egna områden senaste veckan får mig att allt mer uppleva att Romney är en mycket verklig kandidat till att bli president. Jag lutar nästan lite mer åt att han vinner än det mer jämna uttryck jag såg för ett antal veckor sedan i samband med att jag byggde referenstabeller av nyhetsanalysens corpus samlat senast under cirka sex månader från några tusen till tio tals tusen beroende av tid nyhetspublikationer.