Föga värde av räntesänkningen

2012-10-26
Inte direkt förvånande tycker jag har knappast någon positiv effekt av räntesänkningen visat sig. Det har ju inte tillfört nämnvärt värde för andra ekonomier i tydligare problem färskt relaterat de sista åren.

Däremot är det mycket möjligt att mängden kapital som investeras kommande utifrån minskar liksom valutans värde. Svag valuta gynnar skogsindustri och diverse konceptuellt liknande 1970-talets teco-industri och varvsindustri. Statliga stöd och lågt värderad valuta räddade inte varvsindustri vilket däremot mer troligt ett relativt andra länder intensivare teknikutveckling framtvingat och det i tid istället genom framförhållning i industri såväl som politiska verksamhetssystem.

Jag håller det inte otroligt att vi förutom de politiskt styrda (på båda sidor) riktade lånen från Kina till diverse ekonomier att flöde i investeringar från en mängd aktörer utanför landet kommer fortsätta. Jämför gärna med nyheten som nyligen uppmärksammade det i Sun Herald:


En just nu lite högre ränta med en färsk historik av god valuta-värdering - rent av lite ökande - är ytterst tilltalande för aktörer som medierar ut större summor därför att det ger en viss default-grund även om kanske inte omedelbart har lust att detalj-engagera sig i särskilda investeringar (jfr för det senare köpet av Volvo där vi tidigare när aktuellt de risker ännu realiserade diskuterades här och ett par som återstår att visa sig men säkert kommer troligt innan året är slut, och för det första köp av företagsobligationer helt klart underutnyttjat bland svenska företag för finansiering just nu vilket också skulle ge bank-oligpolen välbehövlig konkurrens).

Betänk att en överåterkommande komponent hos länder som drabbats i denna upplevda "kris" är kapitalbrist och ingen väsentlig effekt av räntesänkning. Det första verkar därför inte dumt att försöka undvika.