Stephen Roach i Bloomberg: När konsumenten vill spara

2012-07-26
Vad Stephen S Roach (Yale University professor tidigare i styrelsen för Morgan Stanley, Asia) säger om att den amerikanska konsumenten vill spara och reducera sina lån i Bloomberg är relevant för Sverige:


Det är som han säger en naturlig reaktion och knappast för individen oftast irrationellt att dra ner på överskottskonsumtion och vara försiktig med pengar.

Tittar vi nu på Sverige behöver det av samma anledning inte alls vara övervägande en nackdel att valutan är stark och att Riksbanken höll räntan på en nivå nu närmare bättre anpassad jämfört med tidigare. Den starkare valutan reducerar behov av att spara. Det gör besparingar och befintliga löner i svenska kronor mer värdefulla.

Fördelen av att vi blir rikare under en period när Europa och USA är i ekonomiska problem som gör konsumenten - du och jag - försiktigare med pengar ska vägas mot ev. nackdel för exportindustrin. Frågan för exportindustrin är vad det egentligen betyder konkret för ev. minskade affärer där mycket väl annat kan spela in, och om reducerad konsumtion i Sverige påverkar importen mer (vilket inte verkar otroligt givet att nya televisions-apparater, datorer, bilar m.m. nog är vad man enklast tidigt i en trend med ev. reducerad konsumtion sparar in på att balansera mot mest betydande i vad man handlar i Sverige med budvillighet på boende). Överskott och en stark valuta ger ju också exportindustrin förutsättningar till att investera i Sverige eller få bättre betalt för svensk valuta man säljer för att exportera i andra länder.