Marknad för dataförsäljning: Sociala Media, Infochimps och US vs Wikileaks i auktion

2012-07-13
Liknande men lite annorlunda jämfört med affären i sociala media (Technology Review, MIT: Is There Big Money in Big Data? och The Facebook Fallacy) där värde från användar-statistik själv respektive Google's lösningar för att skapa värde egna produkter (kvalitetsuppföljning tjänster och produkter respektive bl.a. sökning och annonsering) hittade jag en liten datamarknad: Infochimps. Jag har inte hunnit titta så mycket på den.

En spännande händelse jag gärna skulle vilja se oavsett systematiska frågeställningar associerat till det är en offentlig budgivning av data innan Wikileaks publicerar det. Åtminstone för delar av det amerikanska datat där ex. de kan bjuda mot publicering medan fienden kan bjuda på publicering. Det skulle skapa en referenspunkt och exempel på omräkningen mellan symbol-associationer i information security till konkreta pengar i hur mycket aktörer värderar det. Att hitta bra sådana datakällor där man går utanför triviala värderingar motsvarande "pris-korgar", "budgivning på sökord", annonspriser o.s.v. är inte ett lätt område. Just detta exempel visar på svårigheter att hitta vägar att konkretisera säkerhetens värdering där båda sidor vägs mot varandra i realism snarare än också relaterat annan typ av värderingsomvandling ex. "intern makt / karriär", "prestige", politiska valfrågor, "principen om att en budget aldrig ska minska för en myndighet" (chockade mig första gången en ytlig bekant jag träffade vid en middag diskuterade någon omoralisk överkonsumtion för att ersätta endast tre år gamla vanliga kontorsdatorer för att undvika det men det mest kända exemplet i världen har påståtts vara just amerikanska armén) m.m.

Al Qaeda vs US Home Land Alliance (rika kompisen Kina medtjatad om det blir dyrare än veckans fickpengar när prylleksaker och mat är betalt) vs Rik fri-data idealist.

Givetvis även om det skedde begränsat skulle trovärderingen för projektet skadas. Det skulle dock oavsett aktör vara oerhört intressant data. Sådana här affärer är dock vad som normalt alltid görs i det fördålda där prisuppgifter först framkommer i polisutredningar och domstol. Det är ju en form av utpressning. Men potentiellt väldigt intressant data. Det enda jag just nu kan tänka mig jämförbart trovärdigt för värderingsomräkning är hur mycket två rika aktörer är beredda att spendera på en väpnad konflikt av största prestige-betydelse och/eller långsiktiga säkerhetsvärde men föga akut viktig. Där är dock skattningar av penning-kostnad för hög och än värre om man klarar det blir att försöka räkna om till symboler. PR-finansierade små-krig för att visa vapen eller vinna olja- och guld eller annan naturresurs (apropå South "Chinese" Sea) kanske är lättare men ändå långt ifrån den tidskostnad jag kan se är görligt relativt värdet och resurser.

Kanske kunde man mäkla en deal. US får bjuda tillbaka en del kritiskt data mot en seriös värdering av det där man tydliggör kostnadstänk för riskerna enligt väldigt seriös risk management. Och de begär innovatören bakom Wikileaks ej utlämnad från Sverige? Helt säkert svårt och bökigt plågsamt att klara men min erfarenhet är att all dataimport av viktigt data tenderar att komma med många timmar av mer eller mindre tortyr för att parsa legacy-format, hantera ev. load-limits o.s.v. avslutande med det otäckt känsla att föra det samman med befintliga tillstånd. Hur mycket mer arbete skulle det egentligen vara att extrahera det här datat den här vägen? Själva dataformatet blir ju trivialt. Summorna och övergripande riskområde räcker.