EU: Måste allt från start anges "flaggskepp" för oss läsare?

2012-07-16
Ett till exempel på den egna lite bombastiska språk nivån EU-vetenskaps-projekteten har mot oss läsare: www.humanbrainproject.eu. Högst upp. Flaggskeppet eller ett av dom. Det är skönt att det inte är EuroStat m.fl. som man tycker borde reagerat på diverse problem för flera år sedan (nu ska vi inte helt förvånas om det är ett flaggskepp eller liknande).

Jag förstår visst att motivation bland medarbetarna har värde men troligen tjatar det ut begreppen för dom också.

Dessbättre gäller som allt annat från tobak till TV-program att sätter EU som nu en egen lite överdriven nivå på hur de beskriver sina resultat (eller resultaten innan resultaten av och till) inom forskning kommer målgrupper det troligt mest är riktat mot som läser det regelbundet d.v.s. delar av finansierande entiteter och media vänja sig vid det.

Ett problem som kanske "uppstår" (eller uppstått lite varstans) är att man filtrerar bort och EU blir lite dimmigt. Det kan leda till förvirring när entiteter använder det överdrivna språket i sammanhang som har bredare mer nya läsare än normalt vilket gör att det tolkas lite felaktigt (jfr diverse spekulerande antydningar om veckor innan Europas ekonomi går under lite av och till sedan många månader vilket kanske inte helt förvånande blev trendiga idéer även utanför EU:s politiska subkultur efter Spanien m.fl. kanske inspirerade av Britney Spears senaste åren nådde media coverage).

Det finns många möjligheter med EU. Ett problem man måste lösa är att problem-områden inte som i företag rensar ut sig själv självorganiserat. Med fria val som i Sverige tenderar ju saker att lite lagom långsamt självorganisera "rikta in sig" bit för bit som de flesta demokratier mot samhällen bättre för människan.

Delar av EU:s system saknar dock detta där distansen till väljare är stor. FN har också detta problem. Jag är fortfarande fascinerad av det. Man kan fråga sig hur mycket mer påverkade entiteter i närområdet som EU skulle göra aktivt i Syrien om inte FN tjock och fet stod framför och gjorde ingenting. Nu är mycket av händelserna "intressanta" att följa "händelserna" runt att FN gör ingenting. I FN går det bra att vara riktigt dåligt på något och ända ta en stor roll: Syria is heading for a seat on UN Human Rights Council. Exemplet i sig är knappast ett problem eftersom hela området inte just rört sig på länge i FN. Det gör ingenting sämre men heller inte bättre. Själva problemet i sig mycket bredare är viktigare.