Ubuntu för andra gången

2011-04-14

Windows har på så många sätt med den sort jag haft plågsamt. När jag körde 2000 Server längre tillbaka hade jag inget problem alls med den. Fungerade excellent och var säkert på en tio år äldre dator ungefär lika snabb som denna Windows var (ev. att den heter XP).

Med denna abnorma problem. Man går in i en katalog med många filer och den sitter och uppdaterar listningen kontinuerligt och hänger datorn. Explorer gör liknande på så mycket annat med lite last också.

Dessutom sätter man upp ett relativt bra skydd av den får man prestanda problem av och till. Senaste veckan hade jag tre motsvarande personliga brandväggar. Först Zonealarm för truvector tjänsten. Sedan missar Zonealarm praktiskt en del saker som den rapporterar vilket Viplre kompletterar som jag fick en licens av från den svenska återförsäljaren för någon månad sedan vid den här mässan. Emellertid trycker man så lätt flera gånger ibland så jag lade på en till också. Så får man sedan de transienta prestanda-problemet av dessa också när de krockar mer än att de egentligen någon orsakar det ensamma.

Om det egentligen gör någon skillnad när man bara har en dator uppe och tillgänglig är tveksamt om den redan är angripen vilket den kan ha varit (och mycket möjligt fortfarande är därför att om så går det givetvis också att lägga sig i mitten för Ubuntu-nedladdningen jag gjorde över nätet men det löser sig i så fall bara man slipper problemen).

Kring sådant är ju också frågan vilken nivå ett angrepp ligger på i datorn. Det behöver praktiskt inte ligga i OS utan kan numera vara nedanför. Jag har föga kunskaper om det praktiskt men det kräver inte direkt hårdvaruaccess i rummet längre givet mjuka uppdateringar av diverse numera möjligt. Där har jag ju en konstaterad men det ska inte uteslutas att jag gjort den själv någon gång (men jag tvivlar) men tycks inte malign på något sätt (hårddisken som uttrycker sig lite relevant ibland ex. radera radera bara radera radera och tycks det korrelerat med mängd och hastighet som när jag radera Windows idag från Ubuntu) om än inte via direkt ljud utan mer tror jag i algoritmen för hur den uttrycker sig lite åt det - run-length kodnngen kanske modifierad vilket åtminstone är hur jag skulle ha gjort det själv håll ev. kombinerat med hur man väljer fria ytor men run length borde räcka - lite åt området Åström och Wittenmark diskuterar i Computer- Controlled Systems vilket gör någon gammal kurskamrat till mig från Teknisk fysik troligare i så fall ev. akronymen på två bokstäver eller ev. min foxterrier eller möjligen någon från en entitet jag konsultade ett tag åt säkerhetsrelaterad - tämligen lustigt i alla fall och inte hela världen även om det bäst undviks några fler gånger).


Skämtteckning med komisk text

Modifikationen av troligt run-length kodningen är dock buggig gjord tror jag därför att disk-cash går ibland i frysning eller ev. att den detekterar fel och följer upp run-length kodningen d.v.s. att hela inte korrekt modifierades utan att de diskreta kontrollerna vid särskilda händelser blir förvirrade. När jag gift mig med någon kunnig, inom data, teknik, matematik m.m. hög-utbildad kvinna, gärna med hög lön tror jag att det kan bli ett spännande projekt för oss tillsammans att korrigera eller ev. att hon köper mig några kraftfulla servrar att ha för detta istället. Så kanske blivande barn ha den här datorn istället. Sådant värderar ju kvinnor att man tänker på. De uppskattar också att man tänker på dem och planerar projekt tillsammans. Kanske kan man göra lite roll-spel runt det också: jag lekar kravställare hos en kund och gör en specifikation på hur detta ska lösas och en del andra saker jag behöver utvecklade. Sedan leker hon konsultföretag och löser problemen.

Hur som helst bra att slippa Windows. Så kan jag ta ner övriga av Google Ngram filerna mer än 2-grammen som jag tog ner igår och idag, och ett grammen jag haft sedan de kom. Två och tre grammen blir excellenta tillsammans med särskilt:

  • Bokregister kan ge distanser för kategorier & kontextuell information
  • Och ev. övriga likheter där denna och de två övriga huvudgrupperna jag sett som praktiska algoritmer från modell (d.v.s. byggstenar):

  • Byggstenar: Likhet i språket
  • När det särskilt gäller denna kan det visa sig ha värde:

  • Ord över 0.7 när relationerna projiserades ner
  • Men jag har inte bra - eller alls - riktigt fört samman det konceptet med mer klassiska sättet att se på det. Den ena säger oss något - givet kontext på ursprungligt data som ju kan variera - om relationen sätt statistiskt utifrån exemplet värde och risk något stympat redan från början i datat men väldigt starkt tycker jag. Någon global normalisering också mot den låt oss säga globala repetitionen av ordet tycks ju rimlig men det är inte säkert att det behövs givet detta:

  • En enklare algoritm för att parsa engelska
  • Sammanfört med den kreativa relationen
  • Därför givet det kan man grov-sortera orden och behandla dem lite olika där man direkt går på relationer i modellen som mer eller mindre, intensitet, storlek, vinkel och riktning m.m.

    D.v.s. jag tror 1-gram, 2-grammen och o.s.v. är väldigt bra för kunskaps- och fakta-relationer men kanske mindre viktiga i övrigt. Varför då? Jag vet inte säkert om det är så men jag tror inte två grammen för de flesta situationer de är aktuella uttrycker just relationer utan är absoluta (jfr the pitch) där de är delmängder till något som också kan vara absolut.

    Givet det vill man ju snarare ha relationen och där är nog den genomtänkta, noga korrekturlästa och genomsnittligt mer kunskapsrelevanta respektive romanskrivande böckerna svårare att använda dels därför och dels därför att statistiken är blandad. Man vill ha synonymerna sorterade i inarbetade och de spontana associerade uttrycken där jag har en hel del statistik samlade på både även om det kommer bli ett litet helvete att få ordning på det bra men mindre än att nå till den struktur jag har nu i alla fall.

    Jag så behöver se till att få tillgång till en bättre databas. Bättre tiilgång till andra som kan saker också. Dessutom behöver jag mer inkomster än jag tjänar nu. Men vi får väl se vilka möjligheter som finns där. Jag har tror jag egentligen aldrig sökt ett arbete även om jag haft en del innan jag konsultade själv och sedan gjorde Nyfiken vital m.m. Det här är sådant man vill ha tillgång till där ju också fler företag borde finnas med det:

  • NYT to Release Thesaurus and Enter Linked Data Cloud
  • Google search quality is hiring
  • ("from synonyms and spell correction". De är fyllda med statistik över språk och idéer.)

    Båda och många andra delar ju data men organisation av det, utrymme att spara det och algoritmer för att använda det kostar också och är ju egentligen vad som är helt utanför vad jag behöver.

    Sedan har det givit oerhört att titta på just data ur ett begränsat perspektiv därför man hittar saker att betrakta som man annars inte tänker på. För några stycken ser jag inte att de diskuterats som datakällor tidigare särskilt gäller det uttryck för collaboration (där dock många ännu är dåligt testade av mig men för rörelser över stora grupper krävs väldigt lite cues för att ge tillräckligt när vi endast söker en förändring för det tenderar att uttrycka sig nästan överdrivet med människan: jämför med Berlin-muren, öppen källkod, FN o.s.v. det börjar litet men är riktning tydlig springer det bara på tills det antingen klarar att balanseras eller går till stagnation - medan vi för små områden som företag troligen inte kan använda några av de unika cues jag tittade på som var nya men där finns ju mycket annat redan välkänt och det är för de stora förändringarna man vill ha snabba och annorlunda mätpunkter givet effektivitet och övrigt känt dåligt detekterar för stora mängder vilket mina kanske också visar sig göra).