Låt Egypten agera proxy i Libyen

2011-03-14

Fördelen är att det ger Egypten ett ansvar att leva upp till vilket kanske förbättrar deras självförtroende framöver. D.v.s. man har - eller förhoppningsvis kommer - införa fria val i det egna landet och stödjer nu Libyen i det med.

Samtidigt är uppgiften inte allt för krävande. De behöver i princip slå ut Libyens styrkor i luften inklusive helikoptrar och stridsflyg samt beväpna och snabbutbilda frihetskämparna i öst på lite tyngre modernare vapen.

Via riktat smalt bistånd till Egypten för det behöver uppgiften i sig varken vara dyr eller komplicerad. Det finns ex. inget som hindrar att andra flyger under den samlade egyptiska ledningen i interventionen.

Här behöver man också se att en beredskap att ge väpnat stöd när det är nödvändigt på ett sätt där man inte gör mer skada än nytta är nödvändigt. D.v.s. tänka energieffektivt: faktiska resultat till minimal kostnad i skada och med maximerad nytta. Att som EU och USA gör idag agerar först när en katastrof redan är på väg att bli faktum innebär att kostnaderna för att lösa problemet gått från cirka 30 miljoner för en liten diskret riktad slagstyrka för att riktat lösa problemet al-Gaddafi snart kommer ligga på gigantiska hundratals till flera miljarder även för en mycket kort insats.