Libyen: Management tips

2011-05-04

Komplettering: Jag är bäst tydlig direkt här i en komplettering att jag uttryckt mig brutalt ärligt här. Men givet kostnaderna för den här sörjan och vanstyret är det nödvändigt att det sägs. Kostnaden ligger i civilbefolkning, miljö, infrastruktur och ännu viktigare kommer snart förutsättningarna för att använda Libyen för att långsiktigt lösa problem mellan Väst och Österlandet reducerats ner samt ännu viktigare äventyras möjligheterna att använda Libyen som drivande kraft längre geo-distanser ut österut snart borta. Bäst och ärligast kan jag inte annat säga att i mängden operationer jag följt kontinuerligt är denna givet resurser relativt geografisk utsträckning, stealth hos fienden o.s.v. den mest inkompetenta i särklass. Och mina läsare vet alla jag att jag regelmässigt är artig. Det här är unikt och det är en korrekt relativ spegling av betydelsen i denna operation och de närmast systematiska felbesluten och ständigt verkande ineffektivitet vi ser. Leverera eller gå hem.

Tyskland (Nazi), Italien, Ryssland (Pre Sovejtuntionen), Burma, ett antal i Japan, Rumänien och många fler oavsett perspektiv eller tidpunkt i historien har en sak gemensamt. När diktatorn är högt uppsatt militär med inflytande över strategi eller via annan funktion är den som direkt stör aktionen mot upproret gäller att när han dör faller saker samman.

Varför är det så? Många orsaker finns men en viktig sida är att diktatorn inte kan lita på medarbetarna. Så han följer upp dem, han topp-styr dem, han tillsätter personer som förstår det o.s.v.

När han försvinner försvinner också den gemensamma riktningen för taktik och strategi. Häromdagen såg jag uppgifter i media cirkulerade om att Libyens diktator Kadafi skulle ha startat upp en gerilla i ett område han förlorat. Med risk för att göra bort mig här genom att inte försökt följa upp det: Tillåt mig att tvivla på att det ens kommer hamna i närheten av något liknande en effektiv gerilla rörelse vi haft under 1900-talet och fram till idag annat än maximalt om alls två till tre veckor medan diktatorn ännu kan peta runt via polis-grupper och sådant innan befolkningen inser att han inte når dit längre. Strunt men det når ut bättre därför att Kadafi troligen personligen om inte i fler spelar på högre nivåer än någon media ansvarig hans motparter har. Pinsamt är det rätta ordet. Lösningen är att städa ut med det återkommer vi till.

När man gör ingrepp i länder kan det vara nödvändigt. Annars bör man vara försiktig med det. Om man gör det ska man göra det effektivt.

Klarar man inte att göra det effektivt innebära många problem. För varje extra vecka dör mer av civila.

Infrastruktur som kan ta bra många år förstörs helt i onödan. Målsättningen här är inte att förstöra Libyen utan att knyta band med en ny demokratisk organisation. För att överbrygga Väst med den muslimska värden. De militärt ansvariga kan påstå vad de vill om rimligheten i de resultat de nått men givet kostnaderna är det bara löjligt. Ge mig 1/20 och jag hade via informationsåtgärder omvänt hela djävla Mellanöstern till Taoister eller va fan som helst.

Och så miljöskadorna. Flygplanen ska starta och landa och motorerna behöver kylas. Det görs nu energieffektivt d.v.s. inga stora kylrym utan gaser med molekylföreningar som mycket lätt dunstar. Exakt vad man använder vet jag inte men givet utrymme på hangarfartyg (nå utrymmesfrågan kan nog gälla mycket mer än så) o.s.v. förutsätter antar jag klor-fluor-karboner, freoner eller dylikt. Vad skulle det annars vara? Men har jag fel korrigera mig gärna. Jag ska inte utesluta att någon ny magisk grupp av kylgaser dykt upp. Ammoniak och därunder tvivlar jag dock på gör det tillräckligt effektivt för att vara aktuella.

Hur mycket jämfört med hela Europas utsläpp under ett år har redan gått ut från Libyen? Jag vet inte. 1/2? 1/4? 2ggr. Om man räknar bort start och landning normalt av stridsflyg. Hade operationen skett med kompetens hade det varit värt det men jag tvivlar på ledningen sedan ett par tre veckor. Det finns ingen kompetens i det här. Värst med det är att aftermatch att skapa det verkliga värdet givet inkompetens äventyras.

Hur är det med resultaten?

Det kan vi nu se på två sätt utifrån ett tänkt perspektiv hos den militära organisationen som genomför det här:

  • Korrekta mätfaktorer på framgång.
  • Hur man klarar att framställa det inklusive att skrämma fienden.
  • Att hantera fientlig desinformation.

För den första visst man har fått saker gjort men inte på något sätt avgörande. Personligen tycker jag att givet kostnader ekonomiskt och miljömässigt befinner sig på rent pinsamma nivåer. Se det så här. Jag tvivlar på att hela konflikten ett par veckor efter att gerillan fick konkret hjälp inte hade kunnat avslutats med a few good men och ett besök på plats så att säga. Kadafi har rört sig mycket utomhus. Givet att jag har rätt i att regimen faller när han dör - och jag hade och har rätt men ju mer linjerna dras upp desto mer reduceras den chansen - vad är poängen med den skada och antalet döda här? Betalar man ut bonus till den militära ledningen för det? Är det problemet här? I så fall kanske man skulle sluta med det. Om inte tja antingen är den politiska eller militära ledningen inkompetent eller korrupt. Det är dom två alternativ som finns här. Skär.

I två vet jag inte vem som hjälper folk här med framställningen men sitter jag någonsin som ansvarig för dom här områdena vill jag gärna ha namnen för att med korruption eller vad big business nu använder få att ta anställning hos mina konkurrenter. Afghanistan var inkompetent skött särskilt de senaste åren. Det kostade USA ekonomiskt förutom alla andra skador. Befolkningen kände att ingen framgång nåddes där faktiska resultat saknade betydelse. Nu i Libyen förlorade man media direkt och på ren inkompetens. Det går inte att säga snällare än så. Man har inte bara inte lärt sig något utan man är handlingsförlamad där man inte vågar reagera eller framställa. Man förlorade i Afghanistan o.s.v. i media så hårt att de gått och blivit media-rädda. Det är bara att byta ut. Finns inget annat att göra.

Jag kan dock inte annat än att uttrycka all förhoppning för att Leon Panett kommer tillföra ett utmärkt färskt perspektiv och inte låta sig manipuleras av lokal kulturell och så vidare i kommande besparingar o.s.v.

Jag menar givet sakfråga och din ståndpunkt där och illa är det om du står i pressen och insisterar på att du inte försökt slå ut överbefälhavaren för de trupper du strider mot. I vilken media kommunikation har du då hamnat i? Ingenting som gynnar dig i alla fall och jag vet saker om sådant. Vad i helvete är det man håller på med egentligen? Herre gud. Fan i helvete är det man håller på med. Media är viktigt det går inte att lämna över till de inkompetenta. Var det inte nog pinsamt med den här s.k. workshopen runt hur man skulle hantera media rörande Afghanistan som läcke 2010 vilken om något indikerade inte fullständig oerfarenhet, ingen kompetens generellt rörande frågorna historiskt (absolut att ingen komparativ historisk analys låg till grund för den) och totalt saknade all kunskap om perception eller kognition fanns ens i huvudet någonstans bortglömt hos ansvariga.

Helvete saker kostar pengar och har man löst att kasta bort miljarder så gör det men här finns större möjliga värden som äventyras. Här finns nu chansen att överbrygga klyftan mellan Väst och Öst och skapa en långsiktigt mindre problematisk situation. Givet det måste man för i helvete se till att ingripa här och få någon form av ordning på saker och ting. Skär bort folk. Utgå inte från att saker i rimlig tid kan förändras här. Ta in folk som bevisat att de kan leverera. Media såväl som strategi. I det här nu finns ingenting som är rimligt. Eller är den politiska styrningen korrupt. Jag tvivlar inte på något av det men även givet delvis det senare givet problem så att säga gäller ju att man ändå för vad man redan har bränt till ingen nytta kunnat leverera det här färdigt för länge sedan. Det finns ingen ursäkt. Det är dåligt skött. Och jag vet.

Och här fortsätter det idag igen. Och utgå oavsett vad du nu har för åsikter om sakfrågan från att något gått ordentligt brutalt fel i hur media hanteras för att folk överhuvudtaget ska behöva gå ut och säga sådant här. Då har man tappat all kontroll och kontroll är vad du bygger i din egen information. Antingen för att sprida desinformation och lura din fiende till att göra din bidding eller för att inte behöva ödsla tid på just på sådana här skit diskussioner som när du hamnat här inte gör dig något överhuvudtaget. Är du här har i diskussionen har du redan förlorat.

Visst att jag uttrycker mig väldigt hårt här. Jag tror aldrig jag någonsin uttryckt mig så här hårt i något jag skrivit offentligt eller ens privat. Men i Libyen fanns förutsättningarna just för att skapa ett enormt värde och den möjligheten finns fortfarande men den rinner ut ur fingrarna nu.

Vi är på nedräkning. Och förstå Libyen är viktigt. Libyen gör all skillnad i större frågor. Så va fan i helvete är problemet? Uttryck problemet och ni får det löst. Problemet kan inte vara media-diskussionen om ni försökt döda Kadafi eller inte (det är rekommenderat) vilken i sig indikerar brutal inkompetens. Håller man på att diskutera sådan skit springer man i mörker. Men konkretisera problemet vi hittar en väg för att lösa det därför helvete Libyen är den stora möjligheten att reducera problem långsiktigt mellan Väst och Österlandet, och den har värde också i större frågor. Klarar man däremot inte av att uttrycka problemet utan sitter och fjantar runt i media som en annan djävla idiot finns inget av värde att hämta. Det är bara att skära hela projektet som dött om det nu inte finns politisk eller administrativ potens nog att göra sig av med inkompetensen. Nu jag har då förhoppningen om det nu blir CIA-chefen som tar över saker. Ett helt nytt perspektiv tror jag kan ha värde.

Om inte det går att uttrycka problemet skär bort folk och hitta folk som levererar. Det här är dåligt. Ingenting är bra med den här sörjan. Resultat det är bra och det ska vara energieffektiva. Och folk behöver mötas. För mig känns det här som att kommunistpartiet i Kina eller dylikt bromsar saker. Det är ju inte bra alls så se för helvete till att leverera. Jag menar vad i helvete ni har Afghanistan och Irak bakom er som ordentliga överfördyrningar så ta och visa lite förbättring. Som att ni lär er något av erfarenhet.

Djävla skit saker. Fan i helvete.

På det allvarligaste ett problem finns här. Antingen politiskt eller militärt. Antingen lokaliserat eller systematiskt. Oavsett vilket är det rätta svaret att skära och skära hårt. Bort med folk. Blir det för litet. Tja det är bättre att börja om där än att hålla kvar vid något som inte presterar givet investeringar på bättre nivå än det här. Skär. Folk som kan leverera är vad som krävs.

Det är nu min syn. Hur ska vi nu värdera den. Tja mot person givetvis. Och sedan mot den artighetsnivå jag normalt håller. Och så här direkt oartig har jag aldrig varit och det närmaste jag kan ha kommit må vara:

Och så krävs givetvis massor av gulliga saker efteråt och att man bygger det kontinuerligt. Mötet mellan kulturer p.s.s. Annars blir det bara ännu mer skit av det här än vad vi redan ser:

Och jag kan säga det folk kan känna sig skeptiska till det konceptet p.g.a. manliga stereotyper m.m. irrationellt som kan inverka negativt på förmåga att leverera kostnadseffektiv seger i en situation men jag har åtminstone sett över historien och nutiden. Och det är vad uppenbart världens mest finansierade organisationer överhuvutaget inte ens på läroboks-nivå al'a universitetskurser i media klarat av att komma i närheten av.

För i helvete se till att leverera resultat och sluta bitcha som några förbannade djävla idioter om ni försökt döda kadafi eller inte. Vem fan bryr sig så länge ni för det till leverans. Helvetes djävla skit. Leverera. Lös problem.