Twitter gammal för att prediktera humör och mer krävs

2011-04-05

Några saker är utmärkt att kommentera rörande SVD:s Twitter spåkula för New York-börsen därför att det här är ett område som är lätt att tolka fel åt alla möjliga håll.

Först att prediktera börsen kortsiktigt de flesta dagar är inte svårt. För att plocka cue's till det är i första hand kurvan i sig för aktuellt område grunden och räcker i sig långt. På det har större aktörer genom åren plockat upp allt fler indikatorer (cues) man följer.

Humör är en av de senaste och används idag av kanske (utifrån de jag känner till) 15 - 20 st. Den är bättre är väldigt många av övriga i kortare tid.

Orsaken till att den visat sig bättre än flera tidigare är troligt också den samma till varför man vunnit för flera att ta bort dem efter att humör från olika källor skattats. Kortsiktigt är humör oerhört styrande därför att:

  • Det påverkar din abstrakta värdering av tillgångar vilket ju är vad handel med valuta, värdepapper, derivat m.m. handlar om. Det är per definition abstrakta värden och det sköts ju om funktioner i vår hjärna styrd delar som är väldigt humör-nära. Se t.ex. denna jag skrev: 5.2 Energi och entropi i ekonomin.
  • Aktivitetsnivå är p.s.s. påverkande och där delvis från den motsatta sidan av oss själva. Kopplingen till humör och tolkning ligger nära och varför förstås numera bättre än bakåt dom åren - den sista mindre 2009 tror jag - jag mätte en del politiska frågor via korrelation och entropi-skattningar i mötet mellan frågor: Abstrakta koncept i långsam tid från tidningar och böcker. D.v.s. amygdala som verkande mot orbitofrontala cortex.

Just kopplingen mellan orbitofrontala cortex och amygdala är viktig för att förstå den stora begränsningen som ligger i metoden och varför den på den nivå som utanför vissa politiska frågor jag tvivlar på att någon ännu försökt söka sig därför att de är ännu över-positiva över metoden givet kortare erfarenhet.

Amygdala ger oss ett emotionellt kontext till hur vi värderar saker i ögonblicket (se ex. Emotion, Cognition, and Mental State Representation in Amygdala and Prefrontal Cortex som är den studie 2010 som äntligen klarade att klargöra sambandet). Orbifrontala cortex tillämpar på det abstrakta samband, kunskap och koncept vi lärt oss predikterande för att välja ett beslut som verkar rimligt.

Orbifrontala cortex och prefrontala cortex ligger tidsmässigt efter amygdala både i ögonblicket och i den längre tiden. I ögonblicket märks det ex. av att om du dricker alkohol till maten eller har ett generellt problem med att över-äta kommer du få ökad lust att äta mer trots att du är mätt. Amygdala signaler mätt med frontala cortex får fortfarande lust av att frossa.

I den långa tiden ligger frontala cortex efter genom att den lär sig mer avancerade saker. Växling av kunskap kommer ofta i vad vi kan kalla en insight. Jämför ex. med följande studie: Uncovering Camouflage: Amygdala Activation Predicts Long-Term Memory of Induced Perceptual Insight.

Tendensen blir därför att förstärkas över tiden när det fungerar. Samtidigt som för allt som är lustbetonat minskar upplevt värde oavsett om det är vad vi äger, vad vi får i lån, värdet av nikotin eller hur mycket alkohol du behöver dricka för att bli berusad. Det är ingen funktionell skillnad i neuronerna.

Resultatet av det blir att en plötslig förändring åt motsatt riktning blir en oerhört kraftig upplevelse. Och därmed också ett kraftigt minne och frontala cortex ändrar om regler och metoden den använder. Kanske rent av söker ny kunskap.

Tar vi nu en kraftig händelse som givit insight eller ett kraftigt minne är den gemensamma faktorn vi har för dessa att antalet händelser per tidsenhet är mycket intensiv. Om det är ett börsras, en naturkatastrof eller ett terrorist-dåd uppvisar här ingen skillnad. Det innebär i sig inte att mer information tillkommit därför att samtidigt vet vi att krisens språk gäller där vad som sägs tenderar att likställas. Fakta i den globala världen kommer i ungefär samma takt trots att intag av nyheter prioriteras upp av många och att aktörer som samlar in nyheter prioriterar området. Behovet av att ta in och upprepa nyheter växer helt enkelt snabbare. Det diskuterade jag tidigare i:

Prediktera ekonomisk kris och börskurser med självorganiserad intelligens

Den stora saken är därför inte så mycket att söka prediktera börsen de närmaste dagarna. Är du en aktör med resurser som hållit dig aktuell med forskningen har du gjort detta i åtminstone 1 - 2 år nu via humör och innan med färre metoder. Utan att också fånga de plötsliga förändringarna.

Vi förstår det bättre från de omtumlande händelserna i Nordafrika. Där har spelets regler ändrats över en natt och det påverkar utåt. P.s.s. när ställer saker sig om i Kinas kuststäder? Och vad kommer de innebära? Kommer förändringar ha speglats delvis bland kommunistpartiets medlemmar mer neråt, bland polis och militär? Kan folket spela för att vinna? Allt sådant kan vi också se kommer påverka utåt hur vi alla värderar abstrakta koncept och därmed också börsen.

Ingen rationell orsak fanns ex. för börsen eller oljepriserna att påverkas negativt av händelserna i Libyen. Att infrastruktur är skadad relevant är att starkt betvivla. Samtidigt gäller att mindre pengar i ledningens fickor innebär att mer kommer investeras i landet och därmed blir det billigare att ta upp olja.

För händelserna i Japan är jag av likartade orsaker som först diskuterat övertygad om att det kommer bli enormt positivt för deras ekonomi där de äntligen kommer ut ur den icke-dynamiska process som varit sedan tror jag 1980-talet. Varför? Jo:

  • Katastrofen är rent mänskligt enorm och de lider alla även när de inte påverkas direkt.
  • Den emotionella omställningen från innan är enorm.
  • Det stärker i sig upplevelsen därför amygdala värderar relativt och förändringen är enorm.
  • Nu ställer sig motsvarande viktmatriserna sig om.
  • Därmed kommer man reagera mer positivt på förändringar som är konkret positiva.
  • Effekten är den samma som vi ser efter en låg-konjektur utlöst av att vi precis som för tobak blir resistenta efter en tid på positiva signaler samverkande med att särskilt överkänsliga innan behövt abnormt stora doser vinster på börsen, höga bonus-utbetalningar m.m. för allt mindre för att belöningssystemet ska reagera. Hjärnan ställer om sig där vi får en nu extrempunkt att jämföra mot.

Här är nu extrempunkten så stark så givet högutbildning, stor kunskap i hur man organiserar uppbyggnaden o.s.v. kommer ges en väldigt lång period av positiv ekonomisk dynamik både utan överdrifter eller kraftigare nedgångar. Vi kan höst relevant jämföra bakåt i tiden till både Japan och Tyskland. Kanske kan man också även om sådant är lite känsligt fortfarande jämföra med Sverige (mer än detta spelar dock in).

Det är därför egentligen inen stor sak att göra just vad Indiana University gjorde som uttryckt i artikeln. Däremot att hantera last och se till att du kan sampla tillräckligt rätt snabbt nog för att givet att många fler snart nog gör detta kan dra nytta av det är en större svårighet. Mining Twitter är kanske heller inte direkt det hetaste just nu i det här segmentet. Det är bra för att ta ut vissa allmänna saker precis som tidningar är det men för predikterande cues handlar det just nu mer om att hitta kombinationer som balanserar vissa "saker". Samt vad som intresserar mig nu som alltid när jag rört mig i det här området hur vi kan detektera förutsättning för plötslig förändring.

Hur bra man klarar sådant här - lustigt nog - kanske inte bara påverkas av resurser till sampling. Möjligen kan man gynnas av motsatsen därför brist på resurser att sampla snabbt och mycket data tvingar dig att göra det mycket mer effektivt. 2009 skippade jag sociala media som något att titta på regelbundet för att försöka göra en generell modell istället. Tittar vi Nordafrika kan vi ju som jag skrev om innan att vi fick en återspegling i positiva stereotyper som uttryckt ex. NewAfrican.

Att analysera motivation och samarbete i nyheter för att se morgondagen (2011-01-02)
Positiva och negativa stereotyper för ekonomisk och politisk analys

Och tja vad kan jag säga. It's high noon. 2012 kommer bli ett strålande år för världen.

Underligt område att gå djupare in i för att bygga generella modeller. Det är väldigt speciellt att försöka fånga emotionella cues och hur de påverkar våra idéer, kreativitet och den information detta språk bär mer än det vi mer direkt begripligt kan fånga i ordens exakta betydelse.

Nå vi får se vad jag gör av modellen. Generaliseringen har jag ju börjat publicera rörande teoretiskt ramverk. Artiklar rörande områden som setts över säger säkert mer för den som kan mycket redan: Människans kreativitet och språk. Det är som jag skrev nyligen lika troligt att jag gör ramverket öppen-källkod som att göra det kommersiellt när jag (om så) slutför den nya implementationen mer än nuhetsnätet.

Nackdelen med risk-kapital är att det praktiskt kräver en hel del för att det ska vara värt besväret. D.v.s. du behöver hitta en kompetent VD, en struktur och affärsplan som ger god värdering på säg ett par år. Därför klarar man inte det börjar därefter helvetet med investerare och styrelse som är på dig hela tiden och varken vill överge en ev. dålig investering men heller inte vill förändra för mycket. Tar man saker den vägen ska man därför bäst ha dom två sakerna välgjorda vilket jag egentligen inte har förutsättningar för att göra. Sverige har ju där väldigt dåliga möjligheter inte för riskkapital men däremot affärsänglar som kan ge den kompetensen. Visst att en del finns men jag tror de är färre nu än tidigare och de var inte många att börja med och många är egentligen mest intresserade av att lägga in pengar.

Militär industri eller besläktat är givetvis ett till alternativ. Där är ju resurserna bättre för att kunna göra saker större från början. Men området har också sina speciella nackdelar liksom etiska frågor.

Öppen-källkod har fördelen att det ger sina abstrakta belöningar och kanske gör det lättare att bygga en konsultaffär.

I praktiken med mig brukar det normalt om alls bli att jag gör vad som bara händer. Jag tror aldrig jag har sökt ett jobb, valt en utbildning, engagerat mig i en fråga eller något annat som det inte bara blivit att det inträffat. Nättidningar, politiska demokratifrågor, den här modellen, arbetet och konsultkunder jag haft: bara inträffade. Därav vad som sker sker. Dock en 50 - 60 kkr server med ordentligt bredband skulle vara en enorm skillnad mot nu. Det är även om fördelen är att koden blir effekten (Perl skriptet för att plocka ut verbal cues från filerna för analys gör cirka 100 M per sekund i ram-minne) är att man i praktiken inte kan sampla eller spara lika mycket som man önskar.