Från Ronald Reagan och Sovjetuntionen till Nutid och Libyen

2011-04-24

Jag gjorde en kommentar - för kort och inte optimalt skriven - till Libyen och Kina - Några tankar. Överst i kommentarerna.

Frågan är dock viktig och jag skrev därför en mycket komplett artikel:

Där från två av grupperna med möjliga lösningar tittar på ett exempel i vardera.

Dessutom vilket i diskussion för en modell som tittar på samspelet mellan information och energi fick jag nöjet att återvända till Ronald Reagan där hans Star Wars projekt hör till den mest imponerande uppvisningen av energieffektivt värde utan onödiga kostnader i döda eller pengar.

Och följande oavsett vad man kan tycka om Ronald Reagans politik i övrigt är vad som är konkret värde att fundera över i vilka värden det just i sådana enormt stora frågor som risken Sovjetunionens representerar och de möjligheter orsakerna till ökade risker för krig också medför i en väg till demokrati och frihet i en stor del av världen som levde i förtryck:

"That punch line from one of Reagan's favorite jokes (Confronted with a pile of horse manure, an optimistic boy digs through it cheerfully, proclaiming, "There must be a pony in there some place") may sum him up better than all the words that have been written about him. Nothing about the man endures like his optimism.

It has carried him intact through the third year of his presidency, which legend says is the toughest. It is the rainbow he is riding into 1984, the year described by one friend as "the fateful fourth." This President still believes he can nudge the world into better shape.

Från: The Presidency: Using Hope Against Adversity | Time

Det är för mig inte två olika frågor utan två sidor av ett sätt att se på det där också frågorna i sig skapade förutsättningar för varandra på så många sätt. Star Wars för att nöja mig med det uppenbara exemplet en förändring menar jag också i USA positivt verkande mer än krigslisten som tillsammans med befintligt hjälte Sovjetunionen att ta steget in i transformationen till demokrati. När vi nu återigen tycks vara i stora förändring är värdet högt i att tänka på vad som skapade värdet och vad värdet var och kopplingen till humöret.