Libyen: Att tänka och angripa rationellt

2011-03-18

Nu när UN beslutet finns som ju ger ett gediget utrymme och UK, Kanada och Frankrike såväl som Egypten (för den sista att dömma från supplies som går in därifrån nu enligt initierade källor hittade via Google News) är det ju inte så mycket att vänta på om praktiska förberedelser inte krävs.

Detta därför att målsättningen måste vara att med lägsta kostnad i människoliv respektive ekonomi nå det bästa resultatet. Tyngden som trycker mot de kvarvarande konklaverna behöver slås ut där givet att nu möjligheten att ge lite stöd kom nu snarare än tidigt i veckan det kan behövas lite mer direkt både spatiellt och temporalt.

Vidare om vi lämnar den frågan ska heller inte värdet av att göra en kompetent lyckad operation i Libyen underskattas både för det arabiska och västerländska självförtroendet och värdering av den egna förmågan.

Irak och Afghanistan har varit och är problematiska medan vi i Libyen har en villig och stark opposition som välkomnar hjälp. Genom att göra en mycket kompetent insats - och det ska verkligen inte vara något problem där vi inte kan jämföra med Jugoslavien som varit en del av det Sovjetiska blockets sköld och där tillräcklig teknisk kunskap hos officerarna rent av fanns för att utveckla en innovativ metod för att ta ner stealth-plan med - utan det ska inte finnas något relevant hot alls om man slår ut lite småsaker som kan hitta i ev. enstaka stationära luftförsvar. Det är vad som kan vara positivt både för UK och USA särskilt för USA som av allt att döma här inte behöver ta en överdriven roll (vilket kanske hade varit lite problematisk ex. använt som propaganda lättare i andra regioner eller i Libyen p.g.a. bias).

Vidare om detta lyckas finns en positiv ny regim att bygga en långsiktig relation med som kan förvandla Nordafrika med sub-sahara givet förändringarna vi redan sett stabilisera och föra regionen till vad vi mer kan jämföra med dagens Egypten för de norra delarna och mindre problematiska söderut.

Det är dom två väsentliga värdena som bör vara mätbara också i rena pengar. Sedan ligger den säkerhetspolitiska sidan om Libyen går in i kaos och gerilla-krig där det ju tråkigt nog gränsar direkt till Sudan där situationen går åt rätt håll (och jag tror det är viktigt för det är ett land som lidit mycket där även små förbättringar betyder mycket för folket direkt och hela regionen ekonomiskt enligt samma resonemang som tidigare) där ju regimen i norr aldrig varit främmande för att peta runt väpnat i vad som helst oavsett moraliska problem. Sudan är också ett land där vi åtminstone har en numera oberoende agerande krigsherre och kanske kan argumenteras om man "summerar samman" några lite både och fler än så.

Vidare förutom det rent omoraliska sen en djävla har vi nu Bhrain som så fort det blir lite rubriker om i annat land försöker passa på att bete sig ytterst omoraliskt. Givet det är det mycket lämpligt att situationen i Libyen hanteras kompetent därför att:

  • Libyen har olja där även om inget problem från det är troligt på flera år givet att andra länder som kan öka sin kapacitet finns är en god reserv om det senare kanske oavsett flottbaser m.m. blir aktuellt att isolera dem beroende på hur situationen utvecklas vidare.
  • En balanserad globalt positiv mer demokratiskt land i den muslimska delen av världen blir viktigare.

Och en kompetent operation här bär också viktig information till Bhrain.

Jag tror att det bästa är att slå till mycket tydligt redan idag. Och lyfta en del av trycket som ligger mot en tämligen dåligt utrustad och utbildad milis. Givet nu track för hur trupperna dragit fram i områden de redan passerat genom ska det väl knappast vara något problem att slå direkt mot trupperna i omgivningarna runt utpost-städerna. Är de på öppnare ytor en bit utanför finns det ju många valmöjligheter där utan att allt för mycket av civila strukturer skadas?