Nu behöver libyerna lösa Muammar al-Gaddafi problemet

2011-02-27

Jag tycker inte som många andra att processen gått snabbt i Libyen. Den skadar den egna befolkningen och kanske mer utåt där man ska ha klart för sig att lidande och människor är den över tiden stort inverkande faktorn på vilka regioner som klarar att bibehålla stabilitet och växa framåt.

Det innebär inte att vi i väst ska göra särskilt mycket i Afrika. Hela vår historia med Afrika har varit förgiftad och orsakat enorm skada för kontinenten där positiva möten, handel m.m. inte var vad som skedde utan enorma övergrepp.

Givet det och problem mer akuta problem i regioner behöver man se att hjälp kan orsaka problem när vi som rikare och större kommer med den. Det kan skapa mot-reaktioner inte minst om lokala problem av annan typ skulle tvinga fram väpnade operationer för att hantera mer akuta risker.

Det är på många sätt mycket bättre att Sverige liksom hela Väst håller sig utanför Afrika och ger ekonomiskt stöd via Afrikanska laterala organisationer. Givetvis under mycket kontrollerade former och inte någon av de politiskt bundna som finns idag och gärna i större antal. Kunskap är lika viktigt och där vi kan göra mycket mer för att göra det möjligt för olika kulturer att mötas. Det viktiga är att inse att det här ständiga små-petandet i Afrika. SIDA's arbete är ett excellent exempel på vad jag tror hur trevligt det än ser ut på pappret aldrig gör något av värde långsiktigt. Bättre saker finns att göra med pengarna: utbildning utspritt för folk utomlands av hög kvalitet, stöd till skapandet av egna Afrikanska organisationer som inte givet den historik som finns i Afrika för Västerlandets kontakter kan komma störa befolkningens förutsättningen att skapa nytta av saker.

I andan av det sättet att tänka tycker jag nu att det är dags för libyerna att hantera sina problem med Muammar al-Gaddafi. Även dom som fortfarande stödjer honom behöver våga se här att ingenting positivt skapas för någon annan alls varken kort eller långsiktigt, ekonomiskt eller på något sätt rörande politiskt inflytande. Det kommer - och snart nog - sluta på samma sätt ändå.