Chuo University: Information till energi - Direkt

2010-10-01

Om jag ska tro tolkningen Physics arXiv Blog gör i Physicists Convert Information Into Energy (Technology review, MIT) är vad Chuo University gör i ett försök att konvertera information till energi utan någon uppenbar överföring av energi.

Jämför med att jag ger dig en lista på saker att göra. Du gör dem och förbrukar energi. Detta skulle motsvara (även om exemplet inte är aktuellt i sig) att listan får saker att implementeras direkt utan att din kropp krävs för överföringen och där listan istället förbrukas motsvarande en energi den motsvarar.

Entropy för information och energi har likheter i matematiska uttryck men i allt dagligt är de olika saker. Det innebär dock inte att jag nödvändigtvis tvivlar på försöket eller tolkningen (jag kan inte bedöma det specifika försöket alls rörande ens rimlighet) därför att likheterna vi kan se för vad vi uttrycker för entropi t.ex. i vårt språk och information i universum och fysikens energi kan vi också se övergripande i fysiken.

En artikel jag ansåg viktig om än tror jag föga uppmärksammad pekade på en sådan möjlig relation jag i och för sig tror är felaktig men är intressant som koncept. Nu klarade jag inte att hitta den men publicerad i Entropy 2010 och den kommer säkert fram men jag hittade en bättre mer intressant här från 2004:

The Deep Physics Behind the Second Law: Information and Energy As Independent Forms of Bookkeeping (PDF)

Den pekar på samma sak som jag lekt med även vad som skrevs i den artikeln känns väldigt ofullständigt. Där jag kan uppleva att vi har samma relationer som går igen som jag pekat på för: energieffektivitet för organisationer, evolution, gaser, information o.s.v. där endast när saker "knuffar till varandra" saktar ner eller stör det (t.ex. konkurrens mellan olika djur). Givet det varför skulle inte samma relationer vara rekursiva bakåt hela vägen genom universum?

Det tycks ju inte gå givet att fysikens lagar inte klarar att uttrycka information meningsfullt i relation till energi utan ser det endast som en konsekvens av energins fysik där det omvända inte har reflekterats som också möjligt. Istället bygger man hela den s.k. strängteorin där inget försök klarat att översätta något av den till verkligheten - Strängteorin är en form av mental tungrullning precis som hos tjudrade kor rullar sin tunga gång på gång där de bygger en egen teori de har fastnat i trots att den inte leder någonstans.

Jag uttryckte det så här nyligen (där hela inlägget diskuterar det mer):

"Det är inte att vi endast har den fysiska energin utan också uttryckt i universum finns entropi i information - på samma sätt som vi har detta i våra gener, instruktionsböcker o.s.v. - som kan realiseras till fysisk energi. På samma sätt som vi har stora likheter i fysikens formler for entropi respektive Shannons uttryck för entropi i information har vi kanske samma sak i dimensionerna.

De stora dimensionerna som ju är välkända för oss är realiserade p.s.s. som för fysisk energi vilket vi lätt kan konstatera själva genom att det går att kasta en sten och den färdas någonstans. Små dimensioner uttrycker istället entropi i information och är inte realiserade där vi kan se sådant som gammastrålning som mellansteget mellan de båda jämfört med hur du använder kroppens metabolism för att följa en karta till mat (information) som när du äter den realiserar mer energi för kroppen.

Det gör ju det också mer föreställningsbart vad t.ex. ett svarthål är.

Från: Fysikens små dimensioner och varför vi inte ser dem

För att lägga till en rad är ett svart hål information som inte uttrycker energi. Här däremot till skillnad från strängteorin - och egentligen kan jag för litet eller kommer ihåg för litet fysik men i detta område har ju alla just för helheten misslyckats så... - bör det gå att verifiera.

Därför att informationen om än endast uttryckt kan inte organiseras utan vad vi kan jämföra med att i en smal kaotiskt mer sannolikhetsstyrd yta av tunna diskar i ett ordnat mönster rekursivt in för information energieffektivt eller hur man nu ser det röra omvärlden. Därför kommer det växelverka. Föremål kan inte bara sugas in som jag tror mig veta att föreställningen är (men fysik tråkar ut mig och det lilla jag kan ha kunnat är mer eller mindre bortglömt - jag var mest intresserad av strängteoretikerna som möjlig fallstudie på rekursion som gått fel och hamnat i en oändlig upprepning trots att inget värde kommer - faktiskt lite likt ett svart hål: bara sortering av information utan överföring till verkligheten).

Åker man nära informationshorden kommer när sannolikheten träffar rätt eller den knuffas upp t.ex. genom att du skjuter in energi - kanske krävs mycket men rimligen bör kanske ett kärnvapen räcka - också energi uttryckas ut ur denna därför att sannolikheten för att det ska uttryckas till energi snarare än att ordnas i informationsmönstret igen finns där och knuffar man tillräckligt på strukturen läcker det också ut.

Se det som att kärnvapnet kommer sorteras in med övrig information och det skakar om det och några delar kommer gå åt rätt håll ut i universum igen.

Hur mycket som läcker ut kan man om man sorterar upp saker och ting rimligen beräkna innan där det relaterar till hur energieffektiv strukturens sortering är vilket påverkas av dess ålder och dess "sorteringshastighet" (se det som inlärning men inte riktigt p.s.s. som formeln tidigare diskuterad där den relationen är mer av en hammare efter handpåläggning kan få att fungera till allt möjligt) vilken möjligen kommer relatera till dess storlek. Vidare givetvis från hur mycket energi vi skjuter in och hur den är uttryckt. Ett kärnvapen tror jag är bra därför att det uttrycker energi i ett regelbundet mönster vilket gör sortering kanske enklare än om man skjuter in t.ex. en stor sten.

Vad du ska få ut är dock inte partiklar som alfa-partiklar eller annat sådant skärp som kärnvapen kastar ut utan just det sista mellansteget (tänk att information uttrycks rekursivt i sig till skillnad från energi där det alltid sker rekursivt uttryckt där vi här nu lämnar det och det bryts upp och vi får som när informationen om att du ska hoppa ner i vattnet uttrycks som energi som skakar om och plötsligt har du vågar som åker iväg) uttrycket sorteringen som nu bryts som jag tidigare skrev:

"Små dimensioner uttrycker istället entropi i information och är inte realiserade där vi kan se sådant som gammastrålning som mellansteget mellan de båda jämfört med hur du använder kroppens metabolism för att följa en karta till mat (information) som när du äter den realiserar mer energi för kroppen."

Information roar mig men min modell för språk bränner redan ut mig och fysik är tråkigt. Detta låter därför som ett utmärkt litet projekt för någon ambitiös person med resurser och tid att sitta och uttrycka och sedan bege sig iväg och testa. Kanske kan man rent även om jag tvivlar göra det endast genom att åka nära och titta när något stort sugs in t.ex. en sol som ju är trevligt klotformad och därmed enkel att beräkna. Kan knappast ta mer än maximalt ett par månader åtminstone om något stort teleskop räcker till för titta på det eller kan byggas ut (jag och tid som uppskattas är dock mer mytologiskt där saker antingen kommer onormalt snabbt och blir excellenta eller visar sig vara ett större problem än jag trodde).

Kommentar: Publicerad minnesanteckning om Spanska sjukan och djurvektorn

Jag publicerade vad vi kan se som en övning för att stimulera lateralt tänkande från 2010-06-28 inte avsedd för det: Minnesanteckning - Lateralt tänkande: Evolutionen, virus och "kulturellt avstånd". Kommentaren jag lade till det inlägget publicerar jag här också. Vidare är det inte alls säkert att jag har tid att titta över det igen - tvärtom - men det är bra att den finns där om så ändå blir fallet.

Den här skrev jag på 2010-06-28 och är en form av övning i kreativitet som tråkigt en bit föll bort ifrån p.g.a. dator problem som störde backup mot Blogger. Den var inte avsedd att publiceras - åtminstone inte i den här formen utan är en övning i vad vi kan kalla lateralt tänkande där målet var att se om en annan modell gick att tillämpa egentligen inte primärt på evolutionen men för att ev. ge en bild av tre upplever jag mysterier: ett antal djur i Sydamerika, vissa egenskaper associerade med pingvinen och en del saker associerat med HIV. En primär sak det kanske visade - även om det är svårt att veta säkert när man tittar så här utan att gå igenom det igen - även om det kändes för stort att försöka anteckna klart var att ingenting talade emot "kulturellt avstånd" för Sydamerika.

Det var nu inte avsett att publiceras men jag gör det ändå nu 2010-10-01 p.g.a. en ny studie som knöt ett samband mellan Inkayacu paracasensis - en utdöd pingvin som troligt om jag tolkade det lilla jag läste nu innan övriga släktar från och den var levande i Peru, Sydamerika: Fossilized Giant Penguin Reveals Unusual Colors, Sheds Light on Bird Evolution.

Vidare var den färgglad medan pingvinerna gick svart-vita som vi ju också hade för en del andra djur. Det är en förändring men samtidigt om gruppering av anlag ligger som kort kommenterat längre ner kan detta givet annan forskning ligga i samma grupp för anlag bl.a. rörande immunförsvar och ev. kognitiva anlag där ju svart-vitt respektive röd fläck i mottagande perception överförs via samma väg (vilket inte säger något här men i alla fall är lite intressant) samtidigt som för andra fåglar är en kanske liknande färgteckning (det är svårt att bedöma) visat sig kopplad till motstånskraften mot fågeinfluensa. Det var ju också ursprunget till Spanska sjukan jag sökte där jag antog att influensan var nu och det var den första epidemin och som jag senare skrev:

Pingviner och virussjukdomar
Krokodiler och virussjukdomar?

Jag behöver därför ta mig en titt här igen och givet att det var snart ett halv år sedan behöver jag publicera det.

Det här är viktigt att inse att det är en övning i problemlösning snarare än underbyggda slutsatser rörande virus epidemier o.s.v.

Helt säkert finns fel i det där det är snabba anteckningar medan jag reflekterar problemet initialt.

För att jag inte glömmer bort det lägger jag också direkt till en komplettering rörande Sydamerika:

  • Omfattande människooffer har dokumenterats tidigare.
  • Vi har nu också från 2010 modernare studier där ev. (och jag säger inte att det funnits) "kulturellt bias" kanske byggda på gamla koloniala bör vara obefintligt som indikerar detta också inklusive offer av barn.
Det är vad som bör spela in känslighet för virussjukdomar. Men Sydamerika som jag ser det är ett mysterium i mycket för flera djur. Troligast hände något ännu dåligt förstått vid några tidpunkter: särskilt från 35 - 45 miljoner år sedan men också senare.

Vi har indikationer om en förändring nu i början av att förstås i Sydamerika ungefär runt det som ett exempel av flera exempel (även om jag tvivlar på att det förklarar vad jag sökte här) på sådant som kan få stor inverkan där det där rörande förändring i temperaturen. Rörande sådant har vi ju också den höga och långa bergskedjan som kan fungera för att buffra djurarter mot förändringar i temperatur och klimat vilket i sig kan addera till ett kulturellt avstånd eller även om det var underbyggt (vilket det inte är) fallerar en sådan motivering som inte tar hänsyn till det.

Konceptet rörande permutationer som begränsar påverkar har dock i princip visats av University of Michigan: Evolutionens komplexitet minskar med organisation av gener. Det motsvar på det sätt som antecknat här (säkert slarvigt):

  • Att vi tänker oss arvsanlagen uppbyggda av motsvarande linjära skiftregister (LFSR).
  • Varje sådant representerar en permutationsrymd som kan gå i en serie t.ex. påverkas av PTSD m.m. känt för att påverka genuttryck.
  • Mutantera vilket permuterar tillståndet.
  • Det påverkar dock åtminstone inte direkt andra LFSR.
  • Respektive LFSR är kombinerande med varandra för att bygga upp hela arvsanlaget för organismen.
  • Kombinationer kan förvisso vara linjära men för att reducera energi och utnyttja värdet av organisation är de icke-linjära formande grafer.

Det är givetvis inte ett vanligt sätt att uttrycka det på men fullt legitimt och kändes då naturligt för mig givet att vi förr (och mindre ofta nu) använde dem för att bygga strömchiffer med i hårdvara - De var aldrig en bra primitiv och där möjligt gör man det givetvis hellre t.ex. med SHA eller rent av MD5 eller ett feistel chiffer kopplat som strömchiffer men det är i samtliga fall rörande information samma sak där endast vår förmåga att uttrycka och beskriva tillstånden ger säkerheten där LFSR är mer naturliga för oss att förstå och analysera - entropi sprider sig dåligt i dem och de läcker naturligt. Därav känner jag väl till dem om än för många år sedan.

Jag lade också till denna kommentar för platsen där dokumentet skadades i samband med IT-problematiken:

"[Red. 2010-10-01. Här skadades uppdateringen till Blogger p.g.a. problem med min dator. Och ett avsnitt saknas. Tråkigt nog råkade jag tappa det här också. Till det sista lade jag ett citat runt men det saknas troligen en bit till efteråt men tankarna och vad jag sökte är inte nya för mig. Och ska jag vara ärlig tycker jag att man allmänt ska ha väldigt stor respekt för att helt undvika stora krig med stumpning, att öka djupt in i djungler och peta runt på isolerade platser i Sydamerika och möjligen centrala delarna av Afrika och åtminstone ha en noggran hälsokontroll av forskarna som återvänder från att ha levt nära vilda fåglar på Sydpolen. Vidare tror jag att det är mycket vådligt att hålla ett stort antal fåglar samlade under stress och trängsel som sker bl.a. i Kina: vem vet de kanske inte bara blir känsligare för virus utan om vi tagit arvsanlag via virus kanske vissa kan uttrycka virussjukdomar de själva är "immuna" mot och att chansen för det ökar när en population är stressad därför att de då kan ha ihjäl konkurrenter lättare. /Hans.]"