Nyfiken vital 2010 - Koncept för en nättidning

2010-08-31

När man under ett uppdateringsprojekt i en period där impulser kommer från allt samtidigt i och utanför arbetet och man samlar tankarna för att föra samman och se verktyg och hitta en helhet kan man se klart utan att direkt exakt kunna uttrycka det.

Ofta är det också så att när man klarat att uttrycka något i en enkel bild blir allt renare och klarare. Det är vad man såg innan ändå har det blivit utsökt enkelt.

Nedan har vi just det redaktionella konceptet för Nyfiken vital uttryckt i en enkel bild:

Nyfiken vital

Här ser vi magin i att när vi arbetar hårt med uppdateringen och sett från fem år i olika områden, tänkt och slutligen uttryckt i ord och bild är vad som alltid var tydligt nu klarare likt en linje som sträcker sig utan tvekan om var punkterna ligger:

Det samlade konceptet är Nyfiken vitals media intelligens. Media intelligensen tar in uppgifter och en redaktionell mänskligt intelligent bedömning sker alltid fast med det kraftfulla stöd modeller och verktyg för att följa och se samband ger där förändring alltid ses och det skapar det större värdet för läsarna i entydigt definierande mängder.

Kanske tänker Folkpartiets Camilla Lindberg rätt rörande Wikileaks

När vi betraktar följande uttalande i IDG kanske Folkpartiets Camilla Lindberg tänker rätt:

Folkpartist välkomnar Wikileaks till Sverige

Det genom att hög juridisk skyddsnivå precis som hon pekar på också är en implicit trygghet för kommersiella aktörer.

Viktigare tror jag dock att allt motsvarande detta där förvisso ett värde skapas genom free speach men som kanske korrekt för området i mycket är just språkliga uttryck och därmed praktiskt egentligen mer oproblematiska än enstaka i en övergångsperiod uttrycker utan att det har alls någon praktisk betydelse också ett värde mer allmänt för Sverige.

Det värdet jag avser då ligger utanför mer ev. direkt associerat till "free speach" och hosting och mer utifrån den allmänna rörelser det skapar där Sverige syns. Givet nu att en tillfredsställande skyddsnivå finns för Wikileaks i Sverige i turbulensen vi haft i media ger det Sverige en god och positiv synlighet bland alla möjliga aktörer som innan knappt visste att landet fanns.

Det kan tänkas beröra även annat bara genom att man följer vad som används och ser annat som finns och även om det givetvis inte är några enorma värden ska vi ha klart för oss att Sverige lägger tämligen substansiella pengar på att skapa motsvarande synlighet (förutom riktade insatser inom PR i nationem där resultat är mer lätta att mäta).

Sedan ska man visst ha klart för sig att saker inte behöver bli bara en glad dag i solen. Aktörer och jag avser nu inte alls DOD eller DHS som många är kan jag uppleva överdrivet paranoida kring utan sådana som inte löper risk att ställas inför ansvar vad de gör d.v.s. diktaturer. Sådant som Wikileaks är inte bara en mer allmän möjlighet utan verktyg som när de existerar likaväl kan komma att utnyttjas riktat och i så fall om potten är stor kommer de andra ner på det.

Sådant ens när ev. problem uppstår behöver nu inte vara något negativt för svenskt näringsliv där det uppmärksammar riskerar som realiserade i andra situationer skulle kunna skapa konkreta problem där det mer påtagligt betyder något.

Ungdomsproblemet tycks kräva att hederliga kommunanställda ska teknik-trakasseras

Nu har vi återigen barn och ungdomar som ställer till med problem för hederliga kommunarbetare som försöker göra något bra för dem:

"Sveriges elever lever stora delar av sina liv på nätet. De mejlar, chattar och googlar. De byter Youtube-länkar via Facebook, lyssnar på musik via Spotify och läser kändisarnas bloggar.

För att lärare över huvud taget ska fatta vad som pågår i elevernas huvud måste de vara ute på internet."

Från: En dator per lärare - ett självklart vallöfte | IDG

Vad säger SACO/SR och TCO om det här egentligen? Ska verkligen lärarna tvingas ut på nätet? Vem här den här Martin Appell som tvingar på dem sin otäcka teknokrati där trevliga humanistiska ämnen, medmänsklighet och latin "praktiskt nog" glömts bort.

Appell var kommer latinet in?

Jag hade respekt för mina lärare när jag gick i skolan. Jag kom ihåg hur vi arbetade med COMPIS i högstadiet. Vad tog nu den satsningen vägen? Det var en bra och hederlig svensk dator - inte sådant Appell vill ge lärarna där folk "chattar" istället för att arbeta (är "chatta" ens ett ord - inte i Nordisk familjebok i alla fall) och annat onyttigt - som klarade mer än dagens dator har förmåga till. Det gick rent av att flytta ord och saker vi tangentbordet. Vi löste problem med COMPIS. Skrev inläsningsfrågor till proven. "Mejlar" och "chattar" var sådant vi gjorde på fritiden med svältande barn i Afrika.

Och förutom att vara på nätet finns någon idé om vad de ska ha datorn till? Några idéer gavs nu i:

Matematik för en bättre värld

Men det låter ju givet det här som fria fantasier när nu lärarna som en gravt IT och teknik eftersatt arbetsgrupp knappt vet vad internet är.

Ny url till Google Realtime

Google Realtime har fått en ny URL:

Google Realtime

Jag sökte ett par gånger förr efter den lätt osäker på vad den hette och hittade den då inte vilket säkert kommer fungera bättre. Det är tror jag den enda Google tjänst som jag inte enkelt kunnat hitta via Google webbsökning men då försökte jag två gånger kanske.

En lätt men onödigt obalans i Google

När man betraktar Googles algoritmer är den nuvarande situationen på alla sätt bra på de flesta sätt. Den fångar värde i innehåll liksom också att en entitet gör en ansträngning för sitt innehåll att synas där vi kan jämföra med som diskuterades av mig i Ett ramverk med fyra ben. I båda fallen och det kombinerat jämförbart diskuterat för citat här i Nyfiken vital ger en god grund.

Hur man sedan möter detta d.v.s. hur enskilda entiteter - motsvarande i min modell symboler i språket - rör sig, hur de förstärks av andra symboler och deras entropi bakåt i tiden - och om vi vill anstränga oss mer deras entropi i en enskild artikeltext - är en annan fråga.

Jag ser ingen anledning till att länkar tillsammans med artikeltext inte är en bra lösning för det. Det är vad vi använder för att uttrycka detta. På samma sätt finns inget hinder att ta precis vad som helst som uttrycker människans relationer och beskrivning av saker för samma sak. Människans språk och hierarkier är alltid de samma.

Problemet om vi här väljer att räkna bort länkar som avviker från riktlinjer är tror jag inte så mycket externa länkar en fråga om värdering så mycket som interna länkar bäst ska värderas.

Uttrycker dessa samma sak som övrigt finns här föga problem givet att man har kontextuell skalning av entitetens typ - tex. ett aggressivt diskussionsforum - men nu är det sällan så saker fungerar utan de interna länkarna hanteras ofta relativt totala mängden antingen enligt:

1. Via maskinell mjukvara som föreslår ofta mer eller mindre irrelevanta interna länkar som delar någon trivial likhet. Det är det vanliga för våra stora tidningar (den grundläggande problemet gissar jag).

2. Är taggar eller jämförbart

Problemet är att det stor rytmen och är meningslöst att värdera utanför trivial skalning därmed skapas också indirekt en uppenbar optimering där vi kan skära bort värdet av interna länkar allmänt ordentligt (d.v.s. mest uppenbart märkbart via att en extern länk nu värderas signifikant mer men det är egentligen inte poängen här) genom att större webbsajter som sammantaget tar upp större delar av utrymmet där det skulle ha värderas ändå hade värderats föga.

Problemet är att om man nu ev. gjorde detta (där vi ju haft entiteter som skalat sig onormalt i storlek där jag föreställer jag mig att om entropi inte hanteras i hastighet utan utan detta att viss problematik kan ha funnits) tror jag att det inte så mycket skapande en obalans som att en kanske kvarstår i ett mindre underområde. Det motsvarande område där vana för kombination av försäljning i fysisk person och utnyttjande av nätet finns. Givetvis bör den obalans återspeglas sig antar i större tidningar och ev. mer då jag nog tror sådant propagerar kanske.

Detta är dock en strunt sak. Sökresultaten har inte försämrats på många år via något problem som reder ut sig riktigt störande. I övrigt att bedöma kvaliteten är svårt utan användarstatistik men känns ungefär som det alltid gjort när det fungerat bra men längre än vanligen för säg fyra år sedan. D.v.s. vi har väldigt bra sökresultat just nu.

Det är dock ändå lätt intressant då den hängt kvar några år och gissningsvis ligger den i sofistikerad nätverkssäljning som kanske egentligen inte har med nätet att göra och för att vara ärlig tror jag inte den uttrycker något problem för någon. Ändå tror jag nog (jag följer nu inte annat än en väldigt liten del av saker och kanske är det en obalans där lösningen på den ger om man prövar möjlighet till bättre sökresultat allmänt) interna länkar på större sajter ska värderas upp något kanske skalat mot externa länkar redaktionella per artikel där hög kvalitet i dessa ökar upp värderingen av interna länkar därför att det då indikerar att sådant hanteras redaktionellt. Det är en optimering som gissningsvis när man ser över det fångar t.ex. specialiserade entiteter i allt från patientföreningar, över sådant som Nyfiken vital till våra statliga satsningar i informationsmaterial om forskning och hälsa där föga använder det meningslösa sättet att länka internt.

Vidare om vi nu tittar som här på hur "energi" uttrycks har vi vad som sker just nu när det korrekt värderas mer - explicit eller implicit t.ex. via startsidor o.s.v. - ansträngning av enskilda "symboler" (d.v.s. här mer syftande på en hungrig bloggare som tipsar sajter o.s.v.) m.m. Men ett annat sätt är att rekursivt också se symbolen representerade texten där denna motsvarar investerad energi där vi också kan få ut exakt samma sak som övrigt genom att uttrycka "energin" också utifrån denna d.v.s. mäta ansträngning motsvarande energin för den. Det är nu mer beräkningsintensivt men är ett sätt att göra stickprov för att hantera enligt tidigare.

Låt oss nu betrakta fallet att energi uttrycks via publicering. Uppenbara sätt för det är ju hastighet för nyheter, bloggpostning o.s.v. Men antar vi att vi t.ex. har ett nätverk för direktförsäljning i trianglar som samlar motivation (t.ex. "särtryck") för deltagarna och uttrycker det normalt otillåtet i andra format men där det aldrig noteras av någon mer än nätverket och Google därför att det uttrycks på "annat sätt" och är vad som används direkt finns ett möjligt problem också. Detta är dock ingenting som har med den lätta obalans jag sett ett par år och diskuterats men är värd att peka på.

IDG om Facebooks problem

IDG skrev en nyhet om Facebooks problem bäst beskrivet tidigare i Storlek är ansvar men Facebook är bara farliga. Det som är mindre tydligt för de flesta användarna och antagligen de flesta andra där de som inte för mig av en intressant detalj där de när de haft problem och inte "svarat på Facebook Like" stört designen på kommersiella sajter på sådant sätt att det stört Google Adsense (där Facebook placerad längst ner dykt upp i högermarginalen vill i sig är direkt udda).

Från det ser jag inget tecken alls på att det är något DoS-angrepp. Det är ingenting annat bedömt från detta än att de fått utökad läst allt mer senaste månaden vidrörande vad de klarar av att hantera. Problemet är bara Facebook som inte har en lösning där de sett till att de kan köpa CPU och bandbredd flexibelt.

Att lyfta fram kvinnliga förebilder

Apropå vad jag skrev i Kvinnliga förebilder för få i Wikipedia och Våldtäkt och misshandel motverkas via kunskap om fördomar realiserade jag ett koncept som jag är säker på allmänt har värde här där kvinnliga föredömen lyfts fram via följande lösning på Nyfiken vital:

Kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital

Det är här givetvis en lösning där värdet kommer byggas upp under flera år men rörande just information som används som referens är det den metod som fungerar och tror jag kan vara bättre en enskilda större insatser därför att kvalitet i varje enskilt fall blir högre.

Värdet är här också själva idéen som blir större om den skulle bli vanligare.

Vi kan här också notera att konceptet skiljer sig från att göra det i riktat i artiklar där det då är för de som läser just det vilket inte behöver vara målgruppen d.v.s. personer som just kan gynnas av att se att t.ex. kvinnliga förebilder inom matematik finns (det är knappast de som reflekterat över behovet som är den viktigare målgruppen givet att det går att hitta dessa själv).