Google borde optimera sin forskningsfinansiering till enorma värden istället för det lilla om än trevliga

2010-07-20

Det är givetvis beundransvärt för ett större företag att prioritera en del resurser på att skapa ett långsiktigt värde för alla genom att finansiera forskning.

Sådant är också vad som bäst sker internationellt för ett internationellt företag. För Google är det särskilt viktigt därför att det i sådan stor utsträckning påverkas av hur de betraktas i många länder. Här kanske en del tidigare uttalanden rörande t.ex. utbyggnad av bredband av Schmidt var en aning icke-optimalt formulerade för de internationella läsarna.

Här har vi nu ett exempel på ett internationellt forskningsinitiativ från Google vilket säkert balanseras saker och ting elegant samtidigt som förhoppningsvis skicklig kompetens associeras till företaget:

Google PhD Fellowships go international

Vad jag som intresserad av forskning och människans framsteg tycker dock att det är väldigt tråkigt att man inte berättar mer om projekten. Jag tror säkert det verkligen skulle motivera varje forskare om de fick lite synlighet i en egen bloggpostning på Googles forskningsblogg där de får berätta om sitt projekt och vad det syftar till.

Genom det skapar Google ett optimerat omedelbart värde av forskningsprojektet:

  • Det visar bättre upp satsningen.
  • Det roar oss läsare.
  • Forskarna blir motiverade.
  • Fler forskare blir intresserade av möjligheten inför framtiden (att synas för forskare värderas idag mycket mer av dem än för säg bara fem år sedan).

Kanske kan man göra det i tema också där man exempelvis hanterar tänket rörande naturliga språk samlat tillsammans med att Google också berättar om egna satsningar i R & D, teknikområden man anser kritiska o.s.v. Givetvis inte på nivån att man ger information som är känslig rörande algoritmer och tekniska lösningar men konkret intressant.

Varför inte transformera kompetensen att visa upp t.ex. hur ett litet naturligt språk kan definieras och analyseras via öppna API:er. Det tror jag säkert massor av IT-studenter runt om i världen skulle fascineras av och stärka Googles möjligheter till att rekrytera. Området är ju en väsentlig del både av utbildning systemtuveckling och civilingenjörsprogrammen. På systemgrenen på Teknisk fysik läste vi t.ex. totalt kanske 10 poäng kompilator teknik och dessutom gissningsvis 20 poäng statistik, samt mer relevant mönsterigenkänning, bildanalys, stokastiska processor, simulering, informationssäkerhet o.s.v. Detta är därför ett område som skär med så mycket.

Gör Google detta elegant kan jag säkert tänka mig att många universitet utnyttjar det som en grund tillsammans med API:er till att skapa laborationer för studenterna. När jag hanterade laborationerna för algoritmer och datastruktur hade det verkligen varit ett enormt värde. Det skapar en bro mellan teoretiska fundament och erfarenhet av en verklig praktisk värd där den begränsade tid man har undervisande hindrar att utveckla något lika värdet full begränsat av antal studenter man når. Jag vet också att detta är ett område där universiteten kan vinna på bättre ramverk.

Hade jag varit Google skulle jag ta fram enkla API:er för åtminstone:

  • Göra både statistisk och syntaktisk mönsterigenkänning i definierade språk t.ex. reducerade naturliga.
  • Definiera formella språk.
  • Göra statistisk analys av sagda språk.

På ett både enkelt och komplett sätt med tydliga steg för steg beskrivningar i hur de används och integreras med exempelvis Perl, C (och C++ implicit), Matlab o.s.v.

Tillsammans skulle det ge Google starka brohuvuden på nivåer inget IT-företag tidigare sett i den internationella universitetsvärlden levererande enorma värden i kompetens långsiktigt.