Kontoret utomhus

2010-07-17

Nu har jag transformerat hela kontoret till balkongen. Det är behagligt svalt - åtminstone under natten - och man får en välbehövlig närhet till naturen om än endast via statsduvorna och örtträdgården.

Samtidigt kan jag inte uppleva annat än att för särskilda former av arbeten ger det mycket mer. Att se insikten t.ex. hur ett samband mellan entropi sedd som information i t.ex. en tidning översätter till entropi sedd som energi i hjärnan kanske är vad man lättare kan hitta en approximation för i en mer kreativ miljö.

Nu har jag talat med fåglarna

Jag nämnde tidigare här att jag sökte ett musikinstrument för att tala med fåglarna. Sångfåglarna är vår viktigaste modell av människans språk och konkret förståelse av denna kräver kanske inte detta men en praktisk del där man möter även välkända och dokumenterade företeelser är så viktigt om man ska klara att sätta samman delarna till något nytt för att applicera i ett annat kontext.

Exempelvis tror jag säkert att t.ex. en av de modeller jag sett skapade för zebrafinkens språk kan ha tolkats annorlunda om förståelse av ljudens mening bättre hade funnits. Snarare än att bara se dem som ljud. Även om jag inte räknar med att uppnå det via ett instrument så ger det en känsla för hur de använder ljud och det kan vara betydande värde. Dessutom stimulerar det tänkande genom att inkludera större delar av hjärnan i arbetet.

Instrumentet jag införskaffade blev den afrikanska talande trumman. Dessa har använts i Afrika för att efterlikna tal så att kommunikation över stora avstånd blir möjliga.

Givet likheter i språk som dokumenterats mellan sångfåglar och människor bör den fungera ungefär jämförbar för dem om man är tillräckligt skicklig. Nu är dock olika fåglar olika lätta eller svåra med en talande trumma men för den kanske lättare har jag lyckats:

Lika viktigt är denna betydligt mer avancerade och flexibla trumma än vanligt praktiskt för att pröva andra egenheter både med språk och musik. Den var t.ex. användbar när jag skrev Musik skapar energi med förstärkta känslor.