Kvinnliga förebilder för få i Wikipedia

2010-07-09

Engelska Wikipedia (en.wikipedia.org) håller ofta god kvalitet med den svenska som naturligt för ett litet språkområde har en längre bit att gå.

Ett område där Wikipedia liksom allmänt vår kultur kan bli bättre är att balansera kvinnliga och manliga förebilder där idag färre kvinnliga får utrymme. Det tänkte jag första gången på att lägga märke till när jag skrev:

Våldtäkt och misshandel motverkas via kunskap om fördomar

Exempel på möjliga områden där fler kvinnliga förebilder behövs på uppslagssidorna är inom vetenskap, politik, religion, litteratur och konst. När jag skrev artikeln om kreativitet fick jag leta en hel del innan jag hittade ett bra kvinnligt exempel (för att balansera manliga exempel i artikeln) i och med Georgia O'Keeffe.

Exemplet med Georgia O'Keeffe är viktigt därför att det visar på en inte lika uppenbar användning av Wikipedia. Henne känner jag redan till men för att hitta fram till här konstnären använder jag Wikipedia för att ge impulser och inspiration. Fler kvinnliga förebilder ger därför större värde än man kan tro.

Det är heller inte alls nödvändigt att skriva uppslagssidor om alla utan en bra start är att lyfta fram dem med foto och bild text på viktiga uppslagssidor. Bra bilder som adderar värde finns det ofta för litet av.

Ett till område där behovet är tydligt är inom allt rörande religion där jag såg när jag skrev Kraftfulla kvinnliga gudinnor från människans tidiga historia att det tycks som kvinnliga entiteter inom religion både rörande gudinnor och representanter (prästinnor o.s.v.) för även stora religioner närmast systematiskt är mycket svårare att hitta fram till än manliga.

Det är förvånande därför att antalet kvinnliga Gudinnor och manliga Gudar är ungefär det samma i antal med en försvinnande liten skillnad. Den skillnaden som finns är det lilla antal som bokens folk d.v.s. Judar, Kristna och Muslimer lade till långt senare (rörande antal) i historien där entiteterna tveklöst är manliga. T.ex. Fader, Sonen och Den heliga anden för kristna där kvinnor normalt inte kan bli präster och på många andra sätt anses sekundära till mannen medan muslimer rent av stenar kvinnor vid nöjestillställningar.


En av de nyttigaste mest konstruktiva bland gudinnor och gudar som finns är den kvinnliga Hecate. Trots det är hon och allt kvinnligt svår att hitta på viktiga uppslagssidor i Wikipedia rörande religion.
Foto: Hekate Licens: CC by-sa 2.0

Även om antalet kvinnor är lägre inom vissa områden som t.ex. matematik är som jag tydliggjort bl.a. i Kvinnor är lika bra i matematik att det helt säkert inte är orsakat av sämre biologiska förutsättningar. Det är heller inte givet det tillstånd Wikipedia är i rörande detta ett problem eller ens någon relevant "risk" att det skulle bli obalanserat kvinnligt någonstans. Inte heller är det i enstaka fall något problem så länge det adderar kunskap utan kan rent uppmuntra t.ex. religiösa företrädare som känner starkt för den manliga rollen i hemmet att dokumentera fler t.ex. manliga matematiker.

Det viktigaste här är heller absolut inte att kvinnor nödvändigtvis behöver "vinna" i antal utan att bra förebilder finns på viktiga sidor. Sådant är viktigt för särskilt barn, ungdomar och yngre kvinnor och hjälper dem balansera fördomar och negativa stereotyper.

Att ändra i Wikipedia finns dessutom mycket goda möjligheter till. Det förekommer övergripande ansvariga för olika delar och även om jag inte bedömt det ska det inte helt uteslutas att delar inom religion i smyg kan ha infiltrerats av personer som egentligen representerar någon särskild religion där förtryck av kvinnor är vanligare. Sådant går dock att hantera genom att följa upp om bilder försvinner och i så fall ta reda på varför via diskussionssidan och vid problem gå vidare och diskutera personen som orsakar problemet med andra i Wikipedia.

Se även detta senare inlägg:

Att lyfta fram kvinnliga förebilder

Där följande koncept diskuteras:

Kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital