Senaten behöver kontrollera anti-amerikansk verksamhet

2010-06-09

Det är lätt att tala om frihandel för att förnöja ögonblickets politiker i EU men internationellt mycket viktigare är varje typ av aktivitet där kulturer möter varandra utan stress och hot. När två kulturer har fler medborgare som är personliga vänner minskar risken för krig och terror.

Dessutom ger det nya intryck, nya perspektiv på gamla problem och ibland färsk förståelse av personer man redan nära hemma. Det kan leda till förutom en lugnare värld till nya upptäckter (se Kreativitet och inspiration).

Från detta i min syn på värld kommer också att jag tror vi vinner på mer handel och mycket större kulturellt utbyte oavsett situation.

Men - och detta är inte bara viktigt här utan alltid - det får aldrig ske på ett sätt som innebär att vi ger upp vår frihet för att förnöja diktaturens ledare eller samarbetspartners här. Aldrig.

Jag har gjort en lång argumentation för att inte använda negativa stereotyper till exempel:

Var försiktig med negativa stereotyper
Undvik negativa stereotyper i frågor som kan bli infekterade
Flaggan för ökad produktion, gladare människor och minskad främlingsfientlighet
"Bantning" blir "Ner i vikt" för att hindra negativ stereotyp

I följande inlägg på SEOTaktik kan man helt korrekt (tror jag för de flesta) uppleva att jag använder negativa stereotyper:

Wikileaks behandlas med respekt av alla undantaget pro-kommunistiska element

Men - rätt eller fel - upplever jag att det riktigt. Grundläggande att jag överhuvudtaget väljer att framställa det så är att:

Ingen tydlig målgrupp i det svenska målgruppen där den negativa stereotypen bör utlösas finns.

Samtidigt gäller att vi har ett ytterst konkret problem där kinesiska kommunistpartiet inte bara vill möta oss i likvärdig handel utan utnyttjar oss för att försöka konservera sitt bevarande. De har kapital att betala för det oavsett om det gäller riktade köp av produkter från företag eller valuta handel.

På det gäller att vi har ett problem egentligen oavsett hur man ser det med konkreta fri och rättigheter i USA. Här har jag har svårt att se att de begränsat på ett sätt som påverkar negativt i sig men däremot har absolut självcensur stimulerats och det kan visa sig gynna den kommunistiska regimen i Kina och det vill vi de flesta av oss inte därför det innebär mycket större problem som i så fall kommer behöva lösas den ena vägen eller den andra.

Vi vet att samarbeten mellan kinesiska kommunistpartiet och DHS har varit fallet under President Bush (II). Det berör med stor sannolikhet ingenting av betydelse utanför ögonblickets eventuella omoral (d.v.s. tortyr är troligt beroende på definition) - och vi vet att kinesiska kommunistpartiet saknar all moral.

Men kommunistiska samarbeten som kan ha skett är en sak från gårdagen även om det som här berör omoral som varit part i flera krig mot USA och står nära Nordkorea som nyligen utan väsentlig reaktion attackerade USA:s allierade Sydkorea - varför ingen reaktion skett på det är "oklart" så jag spekulerar inte - nyligen.

Ändå gäller att i mitt intryck och jag bedömer det troligen ytterst rätt att både DOD och DHS har stor respekt för frågor förande fri- och rättigheter oavsett ev. enskilda problem hos medarbetare (Eller?).

Men demokratisk kontroll tillför värde och givet att de ens rört vid det kinesiska kommunistpartiet i tveksamma samarbeten gäller att givet den målsättningen de har och både medborgarna som betalar för deras funktion liksom deras allierade och vänner har ett intresse av att tillföra trovärdighet och medborgarvärde.

Motsatsen att de gigantiska lånen till USA föder en kollaborativ verksamhet där man säkerhetställer ett kommunistpartiet som deltagit i flera väpnade krig inte bara med USA utan ett flertal västerländska länder är ett otäckt dödsfall resulterande scenario.

Givet den problematiken kan det vara dags för USA att ta upp idéen om bevakning av anti-amerikansk verksamhet i Senaten för att säkerhetsställa att varken DHS eller DOD - eller för den delen diverse "investment" banker - bedriver för nära samarbeten med kinesiska kommunistpartiet.

Att lyfta fram den frågan sker inte med något motiv att negativt inverka på medborgarnas fri- och rättigheter. Tvärtom är jag ytterst övertygad om att tydliggöra direkt demokratiskt att vissa former av samarbeten verkligen är pro-kommunistisk därför att de gynnar det kinesiska kommunistpartiets verksamhet tillför övergripande värde. D.v.s. t.ex. att tydliggöra rollen Wikileaks har (därmed inte sagt att något problem finns praktiskt hur sajten behandlats men givet diverse "uttalande" i en situation där läckor diskuterats d.v.s. i princip givet att dessa uttalanden inte förnekats ligger det nära till hands att inte kunna utesluta dem som officiella av den ansvariga - vem är det? - för denna avgränsade del av DOD mer eller mindre officiella uttalanden även om det bäst visar sig vara en feluppfattning) som ett verktyg mot kinesiska kommunistpartiet tydliggör också allas rättigheter genom att det lyfter ut verksamhet som begränsar sådant som anti-amerikansk.

När verksamhet som begränsar kraften i verksamhet mot kinesiska kommunistpartiet begränsas också medborgarnas fri- och rättigheter och tvärtom. Oavsett båda eller en enskild är det om och när det sker i samarbete med ett kommunistiskt parti vad som ska inför Senaten betraktat som anti-amerikansk pro-kommunistisk verksamhet vid behov aktiverande vilande lagstiftning.

Vad är alternativet till det? Kaos lösande källan det problemet när det saker bättre blir lösta direkt steg för steg via dialog? Eller en allmän i säkerhetsfrågor kollaborativ attityd till den kinesiska världskommunistiska rörelsen? Vem blir vald igen på det sista i ett demokratiskt val? Ingen i USA om det visar sig vara ett annat en försumbart problem.

Därmed vill jag ha sagt att användande begreppen anti-amerikansk och pro-kommunistisk inte i "Wikileaks behandlas med respekt av alla undantaget pro-kommunistiska element" rör något associerat till medborgarnas fri- och rättigheter utan endast en oro för kollaboration mellan myndigheter, och det är min tro att det säkerhetsställer medborgarnas fri- och rättigheter.

Från att sörja flaggan till att bilda trumcirkel

Jag kan visst av och till tyckas lätt cynisk men åtminstone från framställning stämmer det egentligen inte. Att det kan verka så har mer att göra mer att tittar man tillräckligt länge tillräckligt brett på vad i riktad information som påverkar oss tenderar saker att lätt (egentligen felaktigt) upplevas trivialiserat när en ensam sak betraktas.

Givet (efter möjligheten att inleda bilden med en bit text) har vi efter reflektionen rörande Dale Pendell en bild av min nallebjörn som format en trumcirkel (om det är bättre eller sämre än hans flagg-ritual vet jag inte men misstänker att det på något sätt är lite men inte alls helt besläktat).

Dale Pendell

Utan att våga mig på att kommentera trumcirkeln som kulturföreteelse - som har en troligt lång historia och antagligen som företeelse är en grund till mycket musik idag - roar jag mig att reflektera över Wikipedias beskrivning Dale Pendells begrepp Horizon anarchism.

Visst att jag inte har någon att invända mot något konkret i det. Människor möts, de ska ha kul tillsammans, man ska inte ha sönder saker och sedan så att det känns betydelsefullt är det en politisk händelse.

Jag menar absolut att det är positivt - I princip: människor möts och har kul tillsammans. Jag tror det stimulerar kreativitet, minskar främlingsfientlighet och skapar ett bättre samhälle.

Det är bara att definitionen i Wikipedia är så kulturellt hemhörande till hans generation av poeter i Kalifornien som också arbetar med systemutveckling jämfört med hans generation för inte alls många år sedan (och man behöver inte gå tillbaka till 1970-talet utan det räcker till efter 1995 när de större IT-företagen började dyka upp i Kalifornien).

Konceptet kanske bäst sammanfattas för att tydliggöra vad jag menar:

1. Vi träffas några gånger per år och har kul tillsammans. Gärna tillsammans med trummor eller andra efectos especiales.

2. Det kommer förändra samhället men det är mer en konsekvens av att vi träffas några gånger per år via en påverkan på oss som sprids vidare t.ex. via de av och till ganska värdefulla bolag vi äger ganska stora andelar i (ingenting är fel med det).

Jag har absolut ingen invändning i något i det konceptet. Samhället ska förändras till något bättre i lugn takt och det är viktigt att folk träffas och har kul tillsammans, och trummar man och spelar musik låter det då trevligt för mig. Det tycks vara en enkel insikt men det är det verkligen inte. Men det blir lätt komiskt typiskt för en del i hans generation och yrkesgrupp boende just i Kalifornien och mer synliga.

Dale Pendell om att läsa tecknen

Att få uppleva den moderna tidens alkemists tankar när de bär insikt om varande denna är ett av få avbrott för reflektion som ger min tanke viss utmaning utan att trötta hjärnan. Mest förnöjsamma är de när de som Pendell bär en levande kärlek till naturen.

Störst upplevelse får man när läser några av dem tillsammans - Carl Jung, Dale Pendell, M.C. Eschers... Vetenskapsmannen, poeten och konstnären.

Den djupa personliga reflektionen har jag svårt att hitta inspiration till från andra än alkemisten även om det egentliga värdet utanför just tanken är flyktigt. Det handlar för alkemisten alltid så mycket om symbolerna och tecknen människan alltid givit innehåll utanför dem själva - och visst med viss sanning då människan alltid är människa - men där upplevt värde oftast hittas hos var och en när de stimulerar till tolkning.

Det var därför en sanslös glädje att se att Pendell givet sig in i just detta område för sin nästa bok. Sanningen i frågeställningen är verklig nog (och vad jag tror många av hans läsare har särskilt nytta att fundera över) idag liksom bakåt i människans historia. Essensen i den djupa prediktionens lockelse, smärta och flyktighet fångas i följande citat från den kommande boken:

"A fork in the path: one way leads to an image of the world as a book, as a riddle, written in code, each occurrence a presage and glyph of the whole. The other way leads to randomness, mere chance, forever beyond our grasp, casting a shadow of nihilism on an accidental universe. Either way, theology is unavoidable."

Dale Pendell.
Från: The Language of Birds: Some Notes on Chance and Divination (PDF)

Men hela hans reflektion bör läsas även om detta är en text med poetens och konstnärens skönhet snarare än den eleganta enkla sanningens entydighet mina läsare är vana vid.

I så mycket rör vi oss för verklighetens prediktion där allt påverkande är stort nog att inkludera en hel människa eller en mänsklighet i magi:

Att tyda tecknen för att se ögonblicket när den misslyckade transformationens smärta är värd att riskera för möjligheten att betala priset för den lyckade förvandlingens skapelse.

Oavsett om framtidens ögonblick man söker rör nationalekonomi, flödet av övertygelse eller valresultat är den mänskliga naturen samma som när Agamemnon läste tecknen och offrade till gudarna. Och visst att Apollon - solguden - gav Kassandra den tveksamma gåvan att innan deras verklighet se ögonblicken fram till Trojas förstörelse.


Ruiner efter Troja. En amfiteater.
Foto: Brian Harrington Spier Licens: CC by-sa 2.0

Det är kanske detta släktskap med magin som gör att enstaka fysiker förutom en mängd matematiker och systemutvecklare i det mer kommersiella skapandet av predikterande mjukvara inte är ovanligt. Den för köparen mer "begripliga" enorma storleken på universum eller den begripliga obegripligheten hos små partiklar ger dem en viss tyngd av efectos especiales som vandrar över till den färdiga produkten oavsett om det är astrologi eller avancerade varianter av fourier-transformationer.


The Railway Crossing, 1919, 53.8 x 64.8 cm, The Art Institute of Chicago.

Jag kan heller inte låta bli att tänka att är ytterst elegant att vad vi - människan allmänt eftersom jag avstår från dem - predikterar kurvor - oavsett det matematiska sambandet - med i princip Fourier transformationer:

"In mathematics, the Fourier transform (often abbreviated FT) is an operation that transforms one complex-valued function of a real variable into another."

Från: Fourier transform | Wikipedia

Lika elegant är att de förutom för prediktion av de skattade funktionerna från statistiskt data funnit ett värde i MRI och annan avbildning av hjärnans aktivitet vital för den kunskap om människan neurovetenskapen bygger.

Hela detta område handlar ju trots allt om att göra det uppfattat komplexa tillräckligt enkelt för att det tillräckligt ofta är meningsfullt att betrakta det.

En för människan ännu större svårighet är att inse att tiden går långsamt. Ögonblicket tycks alltid bära avgörandets tyngd. Det har sin riktighet men tidens långsamhet gör att mycket rör sig framåt med bäst långsamt växande värde - Natura non facit saltus - och det gör att värdet av att dröja för att göra saker bättre när priset är högt ofta kan finnas även om jag visst vet att jag har en alldeles för stor svaghet för detta. För mig tycks det dock som att folk allt för ofta rusar iväg och gör vad som misslyckas därför att man inte reflekterat hur ett misslyckande mycket mer sannolikt ska föda värde (t.ex. vifta med flaggor i diktaturer och bli arresterade utan att det effektivt förs ut) vilket i bästa fall är bortkastad energi och i andra fall vad som är värre. Det irriterar mig.

Dessutom är det alldeles för vanligt att folk gör saker utan respekt och förståelse för att både dom och andra är människor. Det är helt säkert vad viss eftertanke skulle bromsa. Det irriterar mig ännu mer.