Kulturimperialismen som smög sig in och skadade ett helt land

2010-06-01

Jag växte upp under en mycket svårare tid där vi barn utsattes för imperialistisk, experimentell och väldigt otäck kulturpropaganda som orsakade ett så fruktansvärt lidande för så många att dagens barn- och ungdomar knappast ens kan föreställa sig något av det.

När jag växte upp hade precis en destruktiv subkultur våldsamt snabbt tagit kontroll över TV, radio, tidningar och andra medier.

Underliga vanföreställningar ledde till att gulliga och trevliga - konstverk som kräver hantverk - skapelser från bl.a. Disney sågs som farliga.

Vi barn utsattes systematiskt för oerhört tråkiga kortfilmer från Östeuropa (även om enstaka undantag fanns som Professor Balthazar). Även om dessa program i sin tråkighet troligen var ofarliga är det ett exempel på de diktatoriska propaganda övergrepp vi försvarslösa barn utsattes för.

Ett mycket otäckare förrädisk dold tortyr var de brutaliserat otrevliga - helt säkert skadliga - handstrumpor som kunde spendera flera minuter med att uttrycka författarens och "skådespelarens" osmakliga reflektioner över sig själv tittande ner i vattenpölar. Vad för sjuka personer får för sig att visa sådant för barn?

Vi barn kände instinktivt att dessa otäckheter var skadliga och se skadeverkningarna i varandra. Vi försökte att undvika att se farligheten.

Men i den manipulativa och kulturimperalistiska kultur som ensam-härskade i Sverige via kulturdiktaturens maktmedel Sveriges television förleddes vi genom att de mest skadliga programmen visades precis innan trevliga barnprogram fyllda med glädje.

Vi var bara småbarn och förstod inte bättre och kunde i värsta fall se flera minuter av otäcka strumpor uttryckande en helt säkert väldigt störd hjärnas "tankar" för att inte missa inledningen till t.ex. trevligt välgjorda tecknade filmer.

Det är oerhört signifikant att ingen som behövt uppleva sådant här som barn sitter och producerat likartad intellektuell misshandel. På så sätt har detta lett till en sundare värld men det är oerhört viktigt att vi aldrig glömmer övergreppet mot min generation.